na trotkę i łososia 2008r.

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

na trotkę i łososia 2008r.

Postautor: Dariusz Głowacki dodano: czw gru 06, 2007 08:45

Witam! Irku podaj proszę swoje propozycje wędzisk na trotkę i łososia. Mam na myśli kije o długości 3,00-3,20 m do zastosowań na Redzie i Drwęcy.Przynęty to woblery 6-9cm, obrotówki i karlinki do ok.20gram. Wiem, że temat był wałkowany, ale doszły pewnie nowe blanki, etc. Pozdrawiam!
Dariusz Głowacki

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw gru 06, 2007 19:05

Witam,
W tym segmencie nic nowego nie przybyło. Sztandarowe modele to Talony 100 MHXF2 z VI+ i Explorer. Batson ISA1266F.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Na trotkę i łososia

Postautor: Mariusz Falgowski dodano: ndz gru 09, 2007 00:05

Z czystym sumieniem polecam Talona MHXF2 EXPLORER - niesamowicie uniwersalna wędka, połowisz nią 5 cm jak i 9 cm woblerem, średnim kopytem i spokojnie ciężką karlinką - a to wszystko dzięki czułej szczytówce o świetnie dobranej zbieżności. Na Drwęcy sprawuje się świetnie - sprawdzone ! Nie bez kozery piszę o jej uniwersalności - to kij którym połowisz letnie srebrniaki na mniejsze wobki, oraz możesz go użyć do keltowej orki większymi przynętami - w obu zastosowaniach będzie OK. Dodatkowym atutem jest jego cena - na tym blanku uzbroisz świetną wędkę na SIC-ach w rozsądnej cenie.
Pozdrawiam.
Mariusz Falgowski

Postautor: Dariusz Głowacki dodano: pn gru 10, 2007 21:46

Już wybrałem sobie Talona 100MHXF2 z VI+, a tu Mariusz zasiał wątpliwość. Może rzeczywiście wystarczy EXP, ale z drugiej strony to zakup na lata i wszystko trzeba jeszcze rozważyć.
Interesuje mnie jeszcze jakie są różnice w używaniu, zachowaniu tego kijka z VI+ , a EXP w praktyce. Wiem, że najlepiej byłoby wziąć je samemu do ręki i sprawdzić, ale to nie wchodzi w rachubę. Może Irek lub ktoś inny się wypowie. Za dotychczasowe odpowiedzi na mój post bardzo dziękuję!
Dariusz Głowacki

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska