Spining na łódkę 2,4 max 2,6m szczupak- sandacz,cw 3-18g?

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Spining na łódkę 2,4 max 2,6m szczupak- sandacz,cw 3-18g?

Postautor: Krzysztof Pypczyński dodano: pn cze 16, 2008 18:00

Chciałbym wybrać blank do spinningu 2,4 max do 2,6m , cw 3g do 18 ale może być około 5-25g i do tego uchwyt rezonansowy ale żeby dolnik wyglądał jak tradycyjny tzn nie dzielony i nie przekraczał 22 do 24 cm do rękojeści kołowrotka i nie wiem czy wtedy jest możliwe dobre wyważenie statyczne takiego spinningu Kołowrotek do tego spinningu to Ryobi Zauber 4000. Zależy mi na dobrym czuciu przynęt gumowych, wędkuję głównie na gumki na główkach 5g. 7g, i 10g, Woblery 5cm 8cm rzadko 10cm ale raczej lekkie, wahadłówki Alga 2, Alga 1, czasami Mors3 niekiedy wobler salmo slider 7. A ryby łowione to w większości szczupaki do 5kg czasem sandacz i większy okoń.Akcja wędki myślę o pół paraboliku ale nie wiem czy to dobry wybór?
Podobają mi się blanki firmy TALON EXP (tu nie wiem co wybrać)ale zależy mi także na cenie co myślicie o blankach Batsona:
1) IST993F w nowej wersji 2,55m - czasami powędkował bym nim z brzegu JAKA AKCJA JEST TEGO BLANKU PO UZBROJENIU?
2)IP963 2,4m
3)IP963F 2,4 m
4)SH1084-2 tu by była konieczna modyfikacja długości
nie wiem jakie wyszły by spinningi na tych blankach( O JAKIEJ AKCJI) i ile by kosztowały w wersji ekonomicznej ale raczej z uchwytem rezonansowym. jeśli wyszło by bardzo drogo to może na zwykłym uchwycie.
Chciałbym coś wiedzieć bym mógł wybrać odpowiedni blank.
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Krzysztof Pypczyński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt cze 17, 2008 08:20

Witam,
Analizując Pana potrzeby sugeruję złożenie kija na blanku Batsona IP963F. Wędka mimo opisu 7-18 gram doskonale współpracuje z lżejszymi przynętami. Pozostałe parametry są identyczne z tymi jakie Pan sugeruje. Znam doskonale światową ofertę. Myślę, że tak dobranego do Pana potrzeb blanku nie znajdzie Pan w żadnej innej firmie.Niepokoi mnie bardzo krótki dolnik. Od stopki kołowrotka do końca wędki tylko 21 cm co daje 13 cm rękojeści poniżej uchwytu kołowrotka. Przepraszam, nie spotkałem się jeszcze z taką sugestią. To jest bardzo duża nieprawidłowość w konstrukcji wędki. Sugeruję przy tym blanku i sposobie łowienia wymiar od stopki kołowrotka do końca wędki minimum 30 cm. I tak rękojeść będzie bardzo krótka a dopiero w tym przypadku będzie możliwość zastosowania rękojeści rezonansowej. Dodatkowo wędka będzie wtedy dobrze wyważona. Uważam również, że Zauber 4000 jest zdecydowanie za dużym kołowrotkiem do tej wędki. Musi Pan mieć również świadomość, że Slider 7 do tej wędki będzie za dużą przynętą. W wykonaniu tradycyjnym na przelotkach Fuji Alconite cena wędki wyniesie 750 zł. Można tę cenę obniżyć stosując korek niższej klasy i przelotki Fuji Hardloy. Cena spadnie o ok 80 zł. Na wędki dajemy 5 lat gwarancji. Czas oczekiwania 3-4 tygodnie.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Krzysztof Pypczyński dodano: wt cze 17, 2008 08:55

Jaki kołowrotek do tej wędki by pasował może SPRO Red Arc Tuff-Body 10300 ?. a może jeszcze mniejszy - Red Arc Tuff-Body 10200?

Pozdrawiam Krzysztof
Krzysztof Pypczyński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt cze 17, 2008 10:22

Wielkość 2500-3000 będzie idealna.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska