Kij na bolenie.

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kij na bolenie.

Postautor: Robert Hamer dodano: pn lut 05, 2007 19:45

Witam Wszystkich.
Ma pytanie na razie teoretyczne. Marzy mi się kij na bolenie jednoczęściowy. Problem w tym aby by to kij w miarę długi. Widzę to tak. Długość przynajmniej 2,6m, CW max około 30g, akcja szybka. Moje pytanie brzmi tak, czy jest jakiś blank z którego można by coś takiego zmontować. Przyjmuje możliwość ewentualnego przedłużenia blanku od dołu.
Z góry dziękuję za wypowiedzi.
Robert Hamer

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lut 05, 2007 20:06

Witam,
Pewnie by się coś znalazło w firmach z którymi współpracuję, a jeżeli nie, to można zrobić jednostkowo taki blank. Obawiam się jedynie o koszt transportu. Prawdopodobnie będzie znacznie wyższy jak cena blanku. Proszę uwierzyć, są do budowy wędziska boleniowego wspaniałe blanki 2-częściowe.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Blank boleniowy.

Postautor: Robert Hamer dodano: pn lut 05, 2007 21:48

Mam kije dwu częściowe i wszystkie mają uszkodzone złącza. W tym tak zacny produkt jak Loomis. Nie mam nawyku ciągłego patrzenia na złącze czy się nie poluzowało. Każdorazowe zaklejanie ich taśmą jest trochę upierdliwe. Miałem nadzieję, że może jest taki blank. Z tego co pamiętam to w grę wchodzi tylko transport morski bo w samolotowym jest limit długości. Widzę, że trzeba będzie się męczyć tym co mam przynajmniej do czasu prawidłowego skreślenia 6 cyfr w Lotku :) Pozdrawiam.
Robert Hamer

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lut 06, 2007 18:05

Witam,
Rozumiem tę sytuację. Proszę napisać, w jakiej wadze i jakich przynęt Pan używa. Proszę również o kilka dni na analizę. Postaram się coś zaproponować.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Blank.

Postautor: Robert Hamer dodano: wt lut 06, 2007 18:21

Używam małe przynęty o skumulowanej masie od 10 do 35g. Są wśród nich małe wahadłówki i woblery, np. Thrill Salmo.
Robert Hamer

Postautor: m i f e k dodano: czw lut 08, 2007 20:45

Robercik :D

Witaj i tu :)
m i f e k

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw lut 08, 2007 20:59

Witam,
Będę miał pewne propozycje, ale proszę o jeszcze więcej informacji. Muszę być pewien parametrów wędki.
1. Czy najcięższe przynęty będą ważyć 35 gram.
2. Jakiej wytrzymałości linki (żyłki) będą używane do tej wędki.
3. Czy będą używane przynęty o mocno skupionej masie np: ołowianki. Jeżeli tak, to w jakiej maksymalnej wadze.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Kij boleniowy.

Postautor: Robert Hamer dodano: pt lut 09, 2007 04:09

Maksymalna masa przynęt nie przekroczy 35 g. Używam żyłki w przedziale 0,16 - 0,18 mm. Najwięcej będzie przynęt o skupianej masie. Dodam jeszcze, że łowię głównie z łodzi i super długie rzutu nie są priorytetem. Jeśli wysiadam z łódki to łowię głównie przy opasce gdzie długie rzutu też nie są tak bardzo potrzebne. Większe znaczenie ma celność rzutów. Problem długości rzutów dotyczy praktycznie tylko woblerów boleniowych których masa zaczyna się od 12 g.
Pozdrawiam.
RH
Robert Hamer

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska