Rzeczny spinning

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Rzeczny spinning

Postautor: Maciej Rączkowski dodano: pt sty 12, 2007 12:50

Witam,
Panie Irku,prosiłbym o pomoc w doborze blanku do moich potrzeb.
Chodzi o wędkę pod gumy 7-10cm na główkach 10-28gr i woblery typu deep runner 6-8cm.
Wiem ,że trudno obsłużyć te rodzaje przynęt jednym kijem ,ale mam nadzieję,że się uda.
Łowię w Wiślę i Narwi i często prowadzę woblery z łodzi pod prąd w rynnach ,więc szczytówka nie może się łatwo poddawać,ale też
musi sygnalizować opad w/w przynęt gumowych.
Preferowana długość blanku to 2,75m (będę używał tej wędki również do połowu z brzegu).
Najczęściej łowię sandacze ,ale byłoby fajnie gdyby kijek amortyzował szaleństwa szczupaków.
Ze względu na fundusze ,muszę ograniczyć wybór do blanków Batsona i Talona Explorer.
Nie wiem,czy to ważne, ale kijek będzie współpracował z plecionką(15-20lbs).

W celu złożenia zamówienia i ustalenia wersji uzbrojenia odwiedzę Pana pracownię,
więc proszę napisać ,które z proponowanych przez Pana blanków są obecnie uzbrojone.

Pozdrawiam :)
Maciej Rączkowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt sty 12, 2007 18:46

Witam,
Blankiem który spełni Pana oczekiwania będzie 90MXF2 Explorer. To jest blank z grafitu I generacji. Pozwoli widzieć opad gumy oraz powinien utrzymać w nurcie podane woblery. Myślę, że trzeba porównać wędkę którą łowi Pan aktualnie z wybieranym blankiem. W przypadku kiedy MXF będzie zbyt delikatny, można złożyć wędkę na MHXF. Ąktualnie nie mam tych blanków. Dostawa Talona będzie pod koniec lutego.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Maciej Rączkowski dodano: pt sty 12, 2007 19:28

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Widzę ,że potwierdził Pan moje typy, wybrane po wertowaniu stron internetowych.
Zadzwonię w połowie lutego i zgłoszę się do FC w dniu dostawy by wybrać,któryś z tych blanków .

Mam jeszcze pytania uzupełniające:
-gdzie produkowane są balnki serii Explorer?
-czy wędka na blanku MHXF2 będzie dużo cięższa niż na MXF2?
-czy dostępne są doważające gałki Fuji z wymiennymi talerzykami?
Maciej Rączkowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt sty 12, 2007 19:37

Witam,
Wszystkie blanki Talon wykonuje w swojej wytwórni w Woodland. Co do wagi blanku nie pamiętam. Jak Pan będzie w pracowni sprawdzimy w katalogu. Gałka Fuji jest dostępna pod symbolem EWCB 21.0
Do zobaczenia,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska