W kropki.

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

W kropki.

Postautor: Jarosław Olek dodano: śr sty 03, 2007 12:52

Witam Panie Ireneuszu i jednocześnie życzę Panu oraz wszystkim czytelnikom forum dobrego 2007 roku.

Nowy rok, nowym rokiem, ale łowić trzeba. W związku z powyższym proszę o propyzcję wędki pod pstrąga +30 cm o długości 2,4 m z obsługą woblerów max. 7 cm i dobrymi właściwościami rzutowymi dla przynęt o jak najmniejszej gramaturze. I jednocześnie mam pytanie, jak do moich wymagań ma się blank "Talon 8'0" TROUT15 2,4m i c.w. 8-25g" (piszę w cudzysłowie bo oznaczenie wyrwałem z wcześniejszego tematu na forum a w katalogu takiego blanku nie dostrzegłem).

Pozdrawiam.
Jarosław Olek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sty 03, 2007 18:15

Witam,
Talon Trout już nie jest produkowany. Do opisu wędki pasuje doskonale blank Batsona IP963F. Minnow 7cm to max. dla tego kija.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Jarosław Olek dodano: śr sty 10, 2007 13:50

Uff, praca mnie trochę zaabsorbowała. Ale wracając do tematu waham się między wędką na blanku zaproponowanym przez Pana tj. IP963F (w oparciu o moje zapytanie) a wędką na blanku IST993F tak chętnie zamawianą przez pstrągarzy. Te 15 cm aż takiej róznicy mi nie czyni. W związku z powyższym czy mógłby Pan po krótce opisowo (bo parametry znam z katalogu) porównać te dwa blanki.

Pozdrawiam.
Jarosław Olek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sty 10, 2007 18:39

Witam,
993F jest wędką szybszą, o ugięciu bardziej przesuniętym do przodu. Pomimo mniejszego cw. na pierwszy rzut oka wydaje się być mocniejsza od 963F. Dopiero po bardzo mocnym ugięciu tych blanków widać większą moc 963F. Zależy co Pan lubi.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska