No a uchwyty rezonansowe ?

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

No a uchwyty rezonansowe ?

Postautor: Cezary Furmanek dodano: czw gru 28, 2006 23:09

Jak już czytałem na jerkbaitach - prototypowe uchwyty są na ukończeniu.
Mam pytanie - czy konstrukcja takiego uchwytu jest na tyle subtelna że uchwyt nada się do najlżejszych i najbardziej subtelnych wędzisk - chodzi mi o łowienie na lekkie jigi o wadze 1-2g. No i kontynuując stary temat - czy nada się do kijów szklanych - tych do najlżejszych przynęt.
Jeżeli odpowiedzi będą twierdzące (a może trzeba to dopiero wypróbować?) to już sobie wyobrażam takie superwędzisko - bliskie ideału.
CezaryF
Cezary Furmanek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt gru 29, 2006 18:48

Witam,
Te rękojeści jak najbardziej stosuje się w lekkich wędkach. Ciężkie wędki stosuje się do łowienia ryb dużych, i tu rezonans nie jest aż tak potrzebny jak w lekkich wędkach. Do szklanych blanków można zastosować rękojeść rezonansową pod warunkiem, że średnica w dolniku nie jest większa jak 15mm. Ten wymiar niestety ogranicza stosowanie takiej rękojeści.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin L. dodano: wt sty 02, 2007 18:51

Dużo zwiększy się masa ostateczna kija?
Marcin L.

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt sty 02, 2007 19:50

Niewiele, szczególnie jak rękojeść będzie dzielona.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin L. dodano: wt sty 02, 2007 19:58

Czyli masa rękojeści zostanie mniej więcej ta sama, a kij doważony będzie przez tubę, interesowało by mnie zminimalizowanie masy kija, nie muszę miec masywnej korkowej rękojeści
Marcin L.

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt sty 02, 2007 20:06

Można zastosować hypalon. Jest lżejszy od korka.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin L. dodano: wt sty 02, 2007 21:18

Myślałem o piance właśnie :) Wątek na jerkbait się rozwija..............
Rękojesć będzie z hypalonu, ze srebrnymi pierścieniami.
Marcin L.

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sty 03, 2007 16:17

W najbliższych dniach podejmę decyzję, jakie wędki będą testowane. Hypalon w rękojeści rezonansowej wygląda bardzo okazale.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska