autor: Marcin Szul dodano: śr kwie 14, 2010 21:15
Witam Panie Irku,
Podpinam się pod ten wątek, bo również szukam blanku na jazia, a właściwie na jazioklenie, z tym, że ten pierwszy będzie raczej częstszym połowem.
Charakterystyka warunków / przynęt:
a. łowisko i miejscówki: wiślane i ewentualnie narwiańskie przelewy, łowienie w ciągu dnia;
b. przynęty: woblerki 3-5cm; 3-7gr. Małe obrotówki bardzo sporadycznie;
c. będę łowił na plecionkę 5 lub 8lb;
d. będę łowił z pychówki.
W związku z tym, że będę łowił z łodzi, myślę, że kijek 2,60-2,70m wystarczy. Zależy mi na znalezieniu blanku, który będzie
a. na tyle elastyczny, aby pozwolił na miękko usiąść jaziom na kotwiczkach (aby jak najrzadziej, jak to się mówi, odbijały się od kotwiczek);
b. na tyle elastyczny aby nie pozwolił zerwać się jaziom z kotwiczek przy ich nerwowym zachowaniu przy holu;
c. był na tyle ładujący się, aby w miarę komfortowo rzucić takim 3cm/3-gramowym woblerkiem te 20m pod przelew - abym nie musiał za każdym razem spławiać takich małych woblerków;
d. z drugiej strony, aby miał na tyle rezerwy w dolniku, aby być w stanie podciągnąć ponad kilową rybę pod prąd do łodzi; aby innymi słowy nie ugiął się w takiej sytuacji po dolnik bo wtedy nie miałbym "z czego" takiej ryby podciągnąć.
Moim typem, biorąc pod uwagę "value for money" jest na razie IST1082F - ale jestem otwarty na sugestie z oferty CD lub Talona.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Marcin