spinning Jaziowy

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

spinning Jaziowy

Postautor: Przemek Pol dodano: ndz gru 03, 2006 22:12

witam
Szukam spinningu z przeznaczeniem na jazia,i znalazłem w Pana ofrcie kij batsona o symbolu IST 1141F RX7,proszę napisać,jaka jest specyfikacja tego blanku,używam głownie 2-3cm woblerków i blaszek 00-0,żtlka 0,14-0,16mm.
jak ten blank bedzie sie zachowywał pod w/w wabikami,chodzi mi o to czy nie bedzie sie gioł na całej długości.W czasie holu powinien amortyzowac zrywy ( na moim łowisku raczej ryb powyzej 1kg nie ma)ale czy pod przynęta jest w MIARĘ sztywny jak na swoje parametry by właścowie prezentować wabiki.
prosze też podać jaka byłaby cena na hardloyach.
pozdrawiam
Przemek Pol

Postautor: Bogdan Kiper dodano: pn gru 04, 2006 14:51

Witam!
Pozwolę sobie wtrącić parę słów na temat tego blanku. Od dwóch lat jestem szczęśliwym posiadaczem wędki zrobionej na tym blanku przez Pana Irka. Przez kilka lat szukałem wędki odpowiedniej da połowu jazia na podkrakowskiej Wiśle. Odkąd łowię tym kijem, nie miałem żadnych przypadków wypinania się ryb. W większości wypadków zakładam takie same wabiki jak ty, ale czasem gdy zaczną bić bolenie muszę założyć coś większego. Wędka radzi sobie z tymi przynętami bardzo dobrze. Wycholowanie ryby kilkukilogramowejnie sprawia żadnego problemu. Amortyzacja jest nieprawdopodobna, ryba zachowuje się jakby była przywiązana do gumy. Moim zdaniem powinieneś uzbroić ten blank w przelotki alkonite (hardloye będą za ciężkie).
Reasumując, jeżeli nie chcesz mieć problemów z jaziami zamawiaj w ciemno. Zdecydowanie polecam, nie będziesz żałował.
Pozdrawiam.
Bogdan Kiper Kraków
Bogdan Kiper

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn gru 04, 2006 18:51

Witam,
Właściwie Bogdan napisał wszystko o tym blanku. Potwierdzam oczywiście.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Szul dodano: śr kwie 14, 2010 21:15

Witam Panie Irku,

Podpinam się pod ten wątek, bo również szukam blanku na jazia, a właściwie na jazioklenie, z tym, że ten pierwszy będzie raczej częstszym połowem.

Charakterystyka warunków / przynęt:
a. łowisko i miejscówki: wiślane i ewentualnie narwiańskie przelewy, łowienie w ciągu dnia;
b. przynęty: woblerki 3-5cm; 3-7gr. Małe obrotówki bardzo sporadycznie;
c. będę łowił na plecionkę 5 lub 8lb;
d. będę łowił z pychówki.

W związku z tym, że będę łowił z łodzi, myślę, że kijek 2,60-2,70m wystarczy. Zależy mi na znalezieniu blanku, który będzie
a. na tyle elastyczny, aby pozwolił na miękko usiąść jaziom na kotwiczkach (aby jak najrzadziej, jak to się mówi, odbijały się od kotwiczek);
b. na tyle elastyczny aby nie pozwolił zerwać się jaziom z kotwiczek przy ich nerwowym zachowaniu przy holu;
c. był na tyle ładujący się, aby w miarę komfortowo rzucić takim 3cm/3-gramowym woblerkiem te 20m pod przelew - abym nie musiał za każdym razem spławiać takich małych woblerków;
d. z drugiej strony, aby miał na tyle rezerwy w dolniku, aby być w stanie podciągnąć ponad kilową rybę pod prąd do łodzi; aby innymi słowy nie ugiął się w takiej sytuacji po dolnik bo wtedy nie miałbym "z czego" takiej ryby podciągnąć.

Moim typem, biorąc pod uwagę "value for money" jest na razie IST1082F - ale jestem otwarty na sugestie z oferty CD lub Talona.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Marcin
Marcin Szul

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw kwie 15, 2010 08:05

Witam,
IST1082 jest doskonałym wyborem. Z CD oczywiście Blue Rapid i XLS do 14 gram ze wskazaniem na XLS. Jezeli z łodzi proszę zastanowić się nad XLS do 14 gram w długości 2,40m-jest bardzo ciekawy.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: petrus3 dodano: pt kwie 16, 2010 21:32

Ireneusz Matuszewski pisze:...IST1082 jest doskonałym wyborem...

Całkowicie potwierdzam !
Co prawda używam jeszcze lżejszego modelu IST1081F, ale jest to ta sama rodzina blanków. Wędeczka bardzo delikatna, wręcz witeczka, ale to są jedynie pozory. Pomimo swojego wyglądu, ten blank ma muskuł i to solidny. Dwa lata temu przy łowieniu okoni na boczny trok, przypadkowo złowiłem szczupaka ponad 3.5kg. Niezła zabawa była, ale ryba skapitulowała po dosłownie 4-5min.
IST1081F to jeden z moich ulubionych kijków. Polecam.
pozd
petrus3

Postautor: Marcin Szul dodano: czw kwie 22, 2010 16:05

Dziękuję za konkretne odpowiedzi :) .

A jak się ma IST1082F do CD 3-14g?
I czym różni się "w akcji" kija XLS od Blue Rapida - który z obecnych serii CD będzie bardziej podobny do dawnej niebieskiej serii CD Classic (byłem szczęśliwym posiadaczem CD Classic 3,05m 2-10g...)?

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin Szul

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt kwie 23, 2010 09:47

Witam,
Jak widzę jest Pan z Warszawy. Zapraszam do pracowni. Zobaczenia i pomachania blankami nie zastąpi nawet bardzo dokładny opis. Wszystkie podane blanki są aktualnie dostępne.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska