Kij na trotke i łososie

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kij na trotke i łososie

Postautor: szogun dodano: pn lis 13, 2006 14:31

Witam!
Szukam kijka na troc! Najlepiej cos kolo 3,20 - 3,30m dlugosci z dolnikiem nie za dlugim! To znaczy chodzi mi o to ze niektore kijki 3,0 m maja taka sama dlusosc robocza co 3,30 bo kijek moze i jest dluzszy ale w druga strone ( dolnik sie wydluza ) zamiast dluzszej czesci szczytowej!
Łowię przede wszystkim woblerem 6-8 cm, takze obrotowki i wachadlowki do 20 gram!
Szukam kijka aby tak pracowal podczas holu zeby ryby nie spinaly sie co sie zdaza bardzo czesto w przypadku troci i duzych lososi! Zawsze uwazalem ze musi byc akcja szczytowa i nie wiem czy slusznie! Chodzi mi o to ze jak bede prowdzil woblera to zeby w nurcie caly kij sie nie wyginal. Natomiast podczas holu zeby pracowal na tyle zeby amortyzowac bardzo silne odjazdy ryby w dol rzeki nawet do 40 metrow! Mam na mysli zeby nie bylo czegos takiego ze ryba zacznie odjezdzac a kij nie zamortyzuje tego odjazdu i wobler wyskoczy!
Raczej bede uzywal zylki bo stwierdzilem po kilku latach lowienia ze plecionka powoduje duzo bledow, np zylko lepiej naprawi nasze niektore bledy niz sztywna plecionka!
Jak sie niejasno wyrazilem to z gory przepraszam i postaram sie lepiej opisac potrzebe kijka :D
Cenowo tak do 1000
Dzieki i pozdrawiam! :)
szogun

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lis 13, 2006 18:55

Witam,
Z pewnością polecę dwa blanki Batsona IST1265F i ISA1266F. Obydwa blanki doskonale nadają się do budowy wędki trociowej. Do opisanych przynęt powinien wystarczyć ten pierwszy. Za określoną sumę wędka będzie uzbrojona w SiC Fuji. Jakiej długości powinien być w/g Pana korek dolny przy takiej wędce?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: szogun dodano: wt lis 14, 2006 08:44

Nie więcej niż 40 cm! Jaki koszt uzbrojenia na Hardloy + szczytowa SIC?? Czy Hardloy wystarcza??
szogun

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lis 14, 2006 18:16

Witam,
Hardloy wystarcza w zupełności. W takim wykonaniu do blanku dojdzie ok400 zł.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Dolnik..

Postautor: Sławek Oppeln Bronikowski dodano: wt lis 14, 2006 18:54

Shogunie..
IST to naprawdę tęgi blank. Mam taką wędkę.
16" rękojeść do wędki trociowej tej mocy to nieporozumienie.Kij wyjdzie ewidentnie dwuręczny, a dolnik od ultralighta.Zdaję sobie sprawę, że taka ostatnimi laty maniera.
Do łokcia..
Wędka na tym straci bez wątpienia.Dolnik rośnie z długością blanku.
Niestety,wbrew modzie..

Sławek Oppeln Bronikowski
Sławek Oppeln Bronikowski

Postautor: Szymon Pięta dodano: ndz gru 17, 2006 23:05

Witam. Przy okazji tematu chciałbym się spytać panie Irku czy blank Talona 10'0"MHXF2*EXP też by się nadawał? Jeśli chodzi o przynęty to są to głównie karlinki 20 - 25 g i 7-8 cm woblery. Wszystkie pozostałe wymagania(poza długością blanku i rękojeści) jak u poprzednika.
Szymon Pięta

Postautor: pawel marczak dodano: pn gru 18, 2006 16:45

doczam si do pytania Szymona 8)
ps. kiedy mozna spodziewac sie nowych CD-chodzi mi o blank BLTRHS2120 mh czy pod troc by sie ewentualnie nadawal? A moze cos innego? :idea:
pawel marczak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn gru 18, 2006 18:24

Witam,
100MHXF2 Exp. jest jak najbardziej odpowiedni. Niestety aktualnie nie mam tych blanków na magazynie. Dostawa będzie pod koniec lutego. Przewidziana dostawa CD - kwiecień 2007.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: pawel marczak dodano: pn gru 18, 2006 20:00

a co pan sądzi o tym blanku talon salmon i czy jest on może u pana w pracowni do obejżenia 9'0" 2 10-25 1-3 Heavy 6.0 .600 3.6 B137 $112.00 $134.00

ps słyszałem że blanki batsona są ciut sztywniejsze od talona mimo takiego samego opisu, czy to prawda?
pawel marczak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt gru 19, 2006 18:57

Witam,
Nie mam w tej chwili tego blanku. Będzie w najbliższej dostawie. Czy Batson jest sztywniejszy?- to zależy które blanki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: pawel marczak dodano: śr gru 20, 2006 21:22

postaram się odwiedzić pana pracowne po nowym roku. Kiedy ta dostawa?
pawel marczak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr gru 20, 2006 21:39

Zapraszam. Dostawa będzie pod koniec lutego.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska