Witam,
zabiorę głos ponieważ jestem użytkownikiem wędki castingowej wykonanej na tym blanku w FC. Kij uzytkowałem cały sezon z multiplikatorem scorpion 1001 i plecionka 10lb, wyjąłem na niego rózne rybki, głównie na woblery, największą był szczupak +80cm.
Wędka jest uzbrojona w komplet przelotek alconite, ma krótką rękojeść z czarnej pianki, jest dodatkowo doważona z tyłu (z powodu krótkiej rękojeści). Jestem z tego kija bardzo zadowolony ponieważ spełnia on moje indywidualne oczekiwania, ale należy zdawać sobie sprawę z tego iż nie są to oczekiwania typowe wobec wędki castingowej. Mam na myśli to że blank jest bardzo szybki, ma stosunkowo cienką szczytówkę i mocny, sztywny dolnik. Moim zdaniem taka "konfiguracja" predystynuje ten blank raczej do zastosowań spinningowych, np. do kijka do lekkiego jigowania.
Jeżeli chodzi o casting, z powodu swojej szybkości blank wymaga pewnej wprawy w rzucaniu i z pewnościa znajdą się w tym względzie blanki o bardziej "optymalnej" charakterystyce w sensie rzutowym, jak np. blanki z serii IP.
Na forum strony
www.jerkbait.pl zamieściłem kilka fotek kijka wykonanego na tym blanku, w którymś z wątków poświęconych lekkiemu castingowi.
Pozdrawiam
Friko