Pstrągowy kij pod jiga

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Pstrągowy kij pod jiga

Postautor: Michał Cabaj dodano: sob paź 21, 2006 14:35

Łowienie jigami kropków zacząłem od Batsona IST 993F pięknie uzbrojonego przez Pana Irka. Okazał się jednak zbyt sztytwny pod małe jigi ( pstrąg słabo zasysał przynętę i był doś dużo spadów w czasie holu)To kij który wg. mnie rewelacyjnie sprawdza się pod obrotówką i woblerem.
Obecnie łowię w małych rzeczkach lekkimi jigami (1-4g.) kijem Senso de Luxe DAM i on spisuje się świetnie. Potrzebuje jednak obecnie kijka na większą rzekę, rówież wyłącznie pod jigi, z większym zapasem mocy niż senso.Długośc w przedziale 250-260 cm. Powinien miec delikatną lub bardzo delikatną szczytówkę(lekka przynęta 1-4g.) i paraboliczną, pełną akcję pod obciążeniem.
Proszę o podpowiedzi na jakim blanku zlecic uzbrojenie takiej wędeczki. Może talon by się sprawdził...?
Proszę o komentarze
Pozdrawiam
Michał
Michał Cabaj

Postautor: Piotr Pokrywka dodano: ndz paź 29, 2006 18:32

Witam!!!

Ja na jigi i wogóle za pstrągiem łowie na Canadiana do 14 gr 2.40 m dł.
Bardzo fajna delikatna konstrukcja. W pracowni Pana Irka miałem dylemat którego kija wybrać. Miałem do wyboru 2 kije. Batsona którego posiadasz i Canadiana. Wolałem zabaweczke lekką ponieważ częściej łowie pstrągi 30 pare cm.
Batson moim zdaniem jest super na duże pstrągi.
W sumie szkoda ze Canadiany są juz nie dostepne.

Pozdarwiam PIETRUS
Piotr Pokrywka

canadian

Postautor: piotr lelek dodano: wt paź 31, 2006 12:07

skoro mowa o canadianach to pozwole sobie umiescic ogloszonko mam nadzieje ze Pan Irek niebedzie mial nic przeciwko.mam do sprzedania canadiana 2,70 cw 5-25 nowka.
pozdrawiam
piotr lelek

Postautor: Cezary Furmanek dodano: sob lis 18, 2006 23:58

A jaki to symbol blanku - tego Canadiana (ewentualnie jaka cena?)
pozdrawiam
CezaryF
Cezary Furmanek

Postautor: Przemek Pol dodano: wt lis 21, 2006 14:43

witam proszę o wiecej informacji na temat tego Canadiana,cena,jak uzbrojony ,jesli to realne prosze o fotki na adres.
przemekpol8@wp.pl
pozdrawiam
Przemek Pol

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska