Coś na zawodnicze łowienie okonia!

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Coś na zawodnicze łowienie okonia!

Postautor: Józef Jurczak dodano: czw wrz 14, 2006 06:28

Irku mam pytanie.Interesuje mnie lekki kijek na okonia.Długość od 2,4m-2,75 c.w 1-10g.Co byś polecił batson,gatti,talon.Jakie byłyby koszty uzbrojonego kija i jak widzisz stosunek ceny do jakości.Narazie składam kasę.Mam od Ciebie Batsona 1086f 10-42 i powiem Ci że sandacz 90cm nie poszalał na nim za dużo.Interesuje mnie również akcja poszczególnych blanków które zaproponujesz.jednym słowem proszę o fachową poradę mistrza.Jak ktoś z wędkujących łowi na lekkie kije proszę również o poradę.Z góry dziękuję i życzę połamania kija ale na rybie.
Józef Jurczak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw wrz 14, 2006 15:32

Witam,
Proszę o chwilę cierpliwości. Mam na cle trochę nowych blanków. Postaram się dać Ci pełną odpowiedź w poniedziałek.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: petrus3 dodano: czw wrz 14, 2006 21:23

Ja od kilku lat używam BatsonaRX7 IST1081F tylko i wyłącznie na okonie, klasyczne spinningowanie i boczny trok.......bardzo przyjemny blank.

pozd.
petrus3

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: ndz wrz 17, 2006 14:17

Witam,
IST 1081F będzie z pewnością odpowiedni. Weź pod uwagę CD 2,55 do 9g. zarówno Blue Rapid jak i Sunrise. Z tych blanków wychodzą piękne wędki. Na zawodach dużo łowi się z brzegu. Jeżeli będzie potrzeba dłuższego kija polecam IST1141F lub jego najnowszy odpowiednik XST1141F z RX8. Blank jest wspaniały.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wędka na okonia.

Postautor: Józef Jurczak dodano: śr wrz 20, 2006 05:25

Irku dzięki za podpowiedzi.CD jest kuszący ale sama cena blanku powala na kolana.Jeżeli się zdecyduję to na Batsona 1081F.Pytanie brzmi jakie proponujesz uzbrojenie w miarę niedrogie a dobre bez szaleństwa.Pytanie do Petrusa jak zachowuje się blank czy jest w miarę szybki i czy nie spadają z niego okonie.Mam Anosa 4-14 2,75m bodajże z IM6 z drugich rąk na pstrąga.Wszystko jest ok pod woblera i blaszkę.Ale ja stosuję swój pomysł poławiania kropkowańców na jigi własnej produkcji na główkach 3 g i właśnie myślałem o delikatniejszym spinningu pod okonia i pstrąga.2-10 g batson byłby zdecydowanie czulszy i rzut jest lepszy powiedzmy na żyłce 0,16 a nawet 0,14.Pod okonia nawet mam w planie plecionkę 0,06.
Józef Jurczak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr wrz 20, 2006 18:18

Witam,
Do tak lekkich blanków proponuję uzbrojenie w Alconite. Koszt w zależności od pozostałych komponentów wyniesie ok. 450 zł + blank.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Józef Jurczak dodano: pt wrz 22, 2006 05:15

Irku dzięki za informacje.Zaczynam składać szmal.Pozdrawiam.
Józef Jurczak

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska