jak ja sobie coś wymysle...

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

jak ja sobie coś wymysle...

Postautor: m i f e k dodano: czw lut 16, 2006 21:28

Witam Irku!

Dawno mnie tu nie było :oops:
Może od razu prosto z mostu:

Gdzieś pomiędzy moimi skroniami kiełkuje powoli budowa (we własnym zakresie - tzn w zakresie Daniela T. ;) ale pod moim okiem) castingowego kijka boleniowego. Zasaniczo to co bym potrzebował to:

- BLANK: 7' raczej na pewno jednoczesciowy blank umozliwiajacy dalekie rzuty - preferowałbym coś typu FAST - chyba,że masz Irku jakislepszy pomysł. 8) Moc kijka coś około 10 max 14 lb. Masa rzutowa poniżej 3/4. zastanawiam się nad 5/8 i chyba tak zostanie.

- uchwyt typu "blank expose" / blank thru i tu wymyslilem sobie dwu częsciową rekojesc z pianki.

Rodzą sie kolejnne pytania.
1. Jak ma się trwałość pianki do korka? Cenowo wiem, że jest na pewno tańsza, ale przynam się szczerze, że bardziej zależy mi na walorach użytkowych
2. Jaki orientacyny koszt pianki?
3. w co najlepiej go uzbroić, żeby za bardzo nie obciążać blanku. recoile raczej odpadają. Czy w takim razi epozostaje ALCONITE. Czy jest jeszcze jakaś opcja??

PS. załóżmy, że interesują mnie dwie wersje balnku: coś ekonomicznego - np batson oraz coś co na pierwszym planie będzi emiało przede wszystkim walory uzytkowe kijka.
m i f e k

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt lut 17, 2006 18:34

Witaj,
Z tego co widzę, odpowiedni będzie blank Batsona ISB842 z RX7 lub SB842 z RX6. RX7 jest nieco szybszy. Uchwyt się znajdzie, rozumiem że 16. Recoil nie mam i raczej jak piszesz odpada. Na jednym z włoskich portali wędkarskich użytkownik napisał, że żyłka wycięła rowki w tych przelotkach po trzech miesiącach użytkowania. Proponuję Fuji Alconite w new concept. Co do pianki nie ma problemu. Znajdę odpowiednią średnicę zewnętrzną i wewnętrzną. Trwałość pianki jest bardzo wysoka. Mam doskonały hypalon Wayland. Utrzymanie w czystości bez problemu. Jeżeli nie akceptujesz Batsona zobacz na stronach Talona. Jeżeli będzie blank który Cię interesuje, daj znać do poniedziałku. W poniedziałek składam następne zamówienie do Talona. Realizacja będzie na przełomie marca i kwietnia.
Pozdrawiam
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

THX

Postautor: m i f e k dodano: pt lut 17, 2006 21:37

Irku WIELKIE DZIĘKI za szybka odpowiedź / reakcje. wydaje mi się, że na razie nie będę się spieszył z ostateczną decyzją. Z talonami nigdy nie miałem do czynienia - szczegolnie w wersji CAST wiec nie bardzo wiem co wybrac i jakie parametry będą odpowiednie. Popytamjeszcze tu i tam, rozejrzę się i na gdyby mi cośjeszcz eprzysżło do glówy to Cię jeszcze troche pomęczę ;)

pozdrawiam
m i f e k

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt lut 17, 2006 21:45

Witaj,
Może będziesz gdzieś w okolicach pracowni - wpadnij. Mam taki kij w korku. Zapytaj o opinię Friko. Niedawno go "macał"
Pozdrawiam
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

castrapka

Postautor: Sławek Oppeln Bronikowski dodano: sob lut 18, 2006 16:02

Witaj.
Jako skromny p.s. całego wątku wystąpię..
Jest w B.E. cała seria blanków jakby stworzona do łowienia boleni.To seria IP..Zaspokaja ona potrzeby wędkarzy praktykujących us techniki typu; crankbait,popping,topwater czyli wobler i przynęty podpowierzchniowe.Mają długość bardziej sprzyjającą dłuższym rzutom ,jest 8'0" w jednoskładzie.Także pracę i ugięcie mają inne od jigowej wykałaczki.Z małolotnymi wabiami lepiej sobie będzie radzić.
No, ostatecznie do tego celu je konstruowano..

Sławek Oppeln Bronikowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob lut 18, 2006 16:21

Witam,
To bardzo cenna i celna uwaga. W ostatnim czasie miałem dużo kontaktów z wędkarzami- zamiłowanymi castingowcami. Głównie z www.jerkbait.pl . Wszyscy łowią i poszukują właśnie takich szpad jak ISB lub SB bez względu na przynętę i poławianą rybę. Nie do końca to rozumiem. Jak widać Sławku, my to stara szkoła.
Pozdrawiam
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

???

Postautor: m i f e k dodano: sob lut 18, 2006 19:00

Podane przeze mnie parametry to dane wyjsciowe ustalone na poczatku i przyznam sie szczerze, że nieco na oślep. Jak sam Juz powiedzialem jestem otwarty na wszelkie prpopozycje i jesli faktycznie BE maja jakąs seria blankow stworzonych do tego celu to chetnie dowiem sie czegos wiecej na ten temat. Zatem Irku, Sławku chętnie poczytam coś wiecej na temat tej serii blankow. Nie twierdze ze preferowana przeze mnie szybkosc oraz cietosc jest jedynym kryterium potrzebnym / ulatwiajacym dalekie rzuty. Może się mylę :D:P
m i f e k

Postautor: Sławek Oppeln Bronikowski dodano: sob lut 18, 2006 22:53

Mam jednego przypadkowego IP chyba 842 z 99 albo 2000.Do tego skróconego od dołu o 1/2".Ma teraz 6'6".Jak wszystkie moje wędki na łódkę.Takie same rękojeści /no prawie/, identyczne wyważenie i długość.I pełna gramatura od 3/16 do 1.Łowi się jak jednym kijem,i czucia nie musisz oswajać po każdej zmianie wędki.
Odbiegłem od tematu ..
W porównaniu z ISB i IMB łatwiej go skłonić do pracy,lepiej się "ładuje"przy rzutach, ma taką łagodniejszą naturę.I ryby holuje się fajnie.Pracuje kij , nie łokcie..Ale pociągnięcia mu nie brak.
Myślę że mod/fast lepiej sprawdzi się w castingowych bojach ,niż te modne ,agresywne kije do dziurawienia rybich łbów.Wyłączając napęd jerków w rozmiarach ekstremalnych oczywiście..
I nowoczesnego szklaka spróbuj kiedyś.Takiego staromodnie eleganckiego..
I rób kije.
Bo dopiero wtedy naprawdę widać różnicę między chińską zupą a rosołem.

Postautor: m i f e k dodano: ndz lut 19, 2006 12:25

Z robienbie patykow raczej nie mma problemow. No moze sam ich nie robie, ale... :twisted:
NO zobaczymy jeszcze co z tego wyjdzie... Do zakupu mam jeszcze trohe czasu wiec pospiech nie wskazany :D
m i f e k

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: ndz lut 19, 2006 17:39

Witam,
W takim razie Sławku, masz tego przed zmianą. Aktualny IP842 jest nieco łagodniejszy od poprzednika. Dlatego Mifek, weź jeszcze pod uwagę IP843. Jest tylko o 2 funty mocniejszy.
Pozdrawiam
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: m i f e k dodano: ndz lut 19, 2006 18:15

OK

Wielkie dzieki za pomoc oraz podane propozycje
m i f e k

Postautor: Gość dodano: pn lut 20, 2006 12:51

Hej @mifek,

z tych blanków które oglądałem w pracowni moim zdaniem najlepiej by sie nadał IP843.

Ponieważ miałem wobec tego blanku pewne plany, pytałem w fabryce Batsona czy bardzo ich zdaniem zmieniła by się charakterystyka blanku przy obcięciu blanku od dołu o jakieś 10 cm (blank o którym piszę ma 214cm wg mojej miarki). Twierdzą że nie, że blank będzie się trzymał.

pozdrawiam

friko
Gość

Postautor: Bartosz Burski dodano: pn lut 20, 2006 16:08

@Mifek
Według mnie każdy kij castingowy, który wymaga głębokiego ładowania nie nadaje się na trudne warunki jakie można spotkać nad dużymi rzekami czy łowiskami pstrągowymi. Nie wyobrażam sobie nad zakrzaczoną rzeczką oddawania rzutów, które wymagają szerokiego wymachu. Ograniczyłoby to mocno ilość miejsc z których możaby oddać precyzyjne rzuty. Podobna sytuacja może się zdarzyć gdy stoisz pod stromą skarpą czy przy zakrzczonej opasce.
Według mnie fast to optimum. Świetnie się rzuca kijami x-fast, ale potrzeba do tego nieco wprawy i trudno uzyskać takie same odległości bez uprzedniego opanowania zestawu.
Idealny dla Ciebie powinien być jakiś kij 6'6"-7' o mocy 12-14lb. Da się z tego posłać przynętę naprawde daleko.
Im blank wyższej klasy i deliktaniejszy tym lżejsze przelotki powinieneś wybrać. Do RX7 moim zdaniem starczą Alconite`y, ale jak byś chciał zbroić coś na poziomie SCV to już lepiej obniżyć wagę żeby nie stracić dynamiki.

Panie Irku,
Niepotrzebnie Pan straszy tą opowieścią o RECoilach. Jeden przypadek, tym bardziej nie wiadomo czy prawdziwy, jeszcze o niczym nie świadczy. Poza tym obaj wiemy jaki poziom prezentuje firma REC i, że jest to raczej niemożliwe. Równie dobrze ja mogę napisać, że przetarłem na wylot Fuji SiC. Trzeba natomiast powiedzieć, że waga tych przelotek jest ich wielkim atutem. Duże lżejsze od SiC są świetnym wyborem do wszystkich delikatnych konstukcji.
Bartosz Burski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lut 20, 2006 18:27

Witam,
@Bartosz Burski
Bez wątpienia przelotki Recoil są lekkie, a z pewnością lżejsze od SiC. Bez wątpienia REC to znakomita marka. Nikogo nie straszę tylko stwierdzam fakt takiego postu na jednym z włoskich portali. Gdyby Pan stwierdził, że przeciął się Panu SiC, z pewnością bym nie uwierzył. Przy twardości 2200-2400 HV jest to niemożliwe. Niestety twardości Recoil nie znam. Czy ma Pan jakąś wiedzę na ten temat? Sam jestem ciekawy.

@Mifek
Mój pogląd na temat blanku znasz. Wrzuć temat na "Multiplikator" i poznaj opinię innych. Porównaj opinie, wyciągnij wnioski i dokonaj właściwego wyboru.
Pozdrawiam
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Bartosz Burski dodano: pn lut 20, 2006 22:28

Panie Irku,
Niestety nie znam twardości przelotek RECoil, ale postaram się tego dowiedzieć. Jak coś znajdę dam znać.
Bartosz Burski

Następna

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska