Zamiennik G.loomis-a

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Zamiennik G.loomis-a

Postautor: Kamil Jamioł dodano: pn paź 31, 2011 18:19

Witam wszystkich Jest to moje pierwsze wstąpienie na forum, więc na początku chciałem wszystkich powitać.

Mam takie pytanie:
Szukam w ofercie firmy Batson blanku jak najbardziej zbliżonego pod względem parametrów do wędki ze stajni G.Loomis-a. Parametry z którymi nie mogę się rozeznać, to te jeśli chodzi o zbieżność blanku, moduł sprężystości, ugięcie, akcja i ogólna charakterystyka. (przez ręce Pana Ireneusza przeszła ogromna ilość blanków, więc liczę też na jego pomoc ;-)

Do rzeczy.

Blank:
G.loomis GL3 Mag Bass Rod Blanks ,,MAHOGANY”

MB784 GL3 6'6"

PCS. 1
LINE WT. 12-20
LURE WT. 1/4-1
ACTION FAST
TIP 5.5
BUTT .550
BLANK WT. 2.25
POWER HEAVY

Który blank Batona byłby najbardziej zbliżony do G.Loomis (którym łowi mój znajomy i który przypadł mi do gustu) ??

Z góry dziękuję za odpowiedź ;-) Pozdrawiam Serdecznie ;-)
:)
Kamil Jamioł

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr lis 02, 2011 10:55

Witam,

Odpowiednikiem GL3 Loomisa jest RX7 Batsona. Podobny będzie IMB783 lub 784. Proszę wziąć wędkę kolegi i przyjechć do pracowni. Zrobimy test obciążeniowy i dobierzemy odpowiedni blank.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Kamil Jamioł dodano: śr lis 02, 2011 19:16

A czy na wymienionych przez pana blankach jest możliwy rezonans do zamontowania czy tylko na RX8 ?
Kamil Jamioł

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw lis 03, 2011 10:10

W tym przypadku tylko na XMB783.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Kamil Jamioł dodano: pt lis 04, 2011 19:25

Jeszcze ostatnie pytanie. Jaką rękojeść by pan polecił, która ma najmniejszą wagę? (mowa o standardowych rękojeściach) Chodzi mi ,aby uzbrojony w nią blank był jak najlżejszy.
Kamil Jamioł

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob lis 05, 2011 09:21

Najlżejszy jest korek. Jeżeli będziemy walczyć o każdy ułamek grama można zastosować uchwyt SKSS z pierścieniami, a kawalek korka można dać jedynie na sam dół wędki. Do tego przelotki w tytanowych ramkach.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska