Wędka do opadu na rzekę

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Wędka do opadu na rzekę

Postautor: Adam Sobolewski dodano: wt wrz 20, 2011 22:27

Witam. Na początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi ponieważ jest to mój pierwszy post na forum.

A jeżeli chodzi o wędkę... Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem wędki z pracowni. Interesuje mnie wędka o długości od 2,60 w górę która obsłuży gumy 3 cale na główkach 10-30 gramów, na której będzie dobrze widać opad jak i branie. Wędzisko ma służyć do połowu sandacza/szczupaka z brzegu na dużej rzece z zastosowaniem plecionki. Czy nada się do tego blank ST1025-MHX?? Jeżeli nie to proszę o inne propozycje.

PS. nastawiony jestem raczej na uzbrojenie wędziska ekonomicznie.

Pozdrawiam Adam Sobolewski
Adam Sobolewski

Postautor: Hubert Matuszewski dodano: śr wrz 21, 2011 10:50

Witam,
Tak jest to odpowiedni blank, jednak trochę może mu zabraknąć mocy przy główkach 30g + 3 cale.
Warto wziąść pod uwagę blank Batsona HS 1023F. Ma ogromną moc w dolniku do wyholowania dużej ryby, a na tyle ustepliwą szczytówke, że wzorowo widac opad.

Pozdrawiam
Hubert Matuszewski
Hubert Matuszewski

Postautor: Przemek dodano: śr wrz 21, 2011 17:44

Hubert. Możesz mi wytłumaczyć skąd bierze się różnica w opisie CW przy tym blanku?? Batson opisuje HS1023F jako kij do 4 oz., zaś FC jako do 42 gram. Bardzo mnie to ciekawi. Pozdrawiam.
Przemek

Postautor: Hubert Matuszewski dodano: śr wrz 21, 2011 18:40

Witam,
W USA ten blank jest przeznaczony do trollingu i ma 4oz. ale podczas wypuszczania przynety a nie przy rzucaniu. Natomiast u nas w PL blank ten przyjął sie jako doskonałe narzędzie do łowienia z opadu. Podczas takiego zastosowania (rzutowego) opisany jest optymalnie czyli 1.5oz i w tym zakresie działa on doskonale.

Pozdrawiam
Hubert Matuszewski
Hubert Matuszewski

Postautor: Przemek dodano: śr wrz 21, 2011 18:54

Czyli można założyć przy tym blanku 50 gramowy dopalacz do woblera w czasie trolingu i powinien poradzić sobie bez problemu...
Przemek

Postautor: Adam Sobolewski dodano: śr wrz 21, 2011 20:42

Heh :) może z tymi 30 gramami to przesadziłam ale tak do 28 gramów myślę że max.

Zastanawia mnie jeszcze czy w blankach zaproponowanych przeze mnie i przez pana można zastosować rezonans.

Jeżeli tak to w jakich granicach zamknęło by się uzbrojenie wędki na rezonansie na blanku ST1025-MHX i na blanku Batsona HS 1023F, i dalej w wersji ekonomicznej czyli pianka EVA (jeżeli to możliwe) i tańsze przelotki.

I mniej więcej w jakich granicach kosztowało by uzbrojenie tych samych blanków bez rezonansu. Chodzi tu o cenę końcową gotowej wędki. Chodzi mi o podanie +/- ceny gotowej wędki na najtańszych komponentach, na razie bez dokładnej wyceny. Taka dopiero gdy zdecyduję się na któryś z tych blanków. Pozdrawiam Adam :)
Adam Sobolewski

Postautor: Hubert Matuszewski dodano: czw wrz 22, 2011 09:29

Witam,
Do Batsona i MHX-a nie ma mozliwości zamontowanie rezonansu.
MHX w wersii ekonomicznej kosztował by ok 570,00zł
Batsonw wersii ekonomicznej kosztował by ok 730,00zł

Pozdrawiam
Hubert Matuszewski
Hubert Matuszewski

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska