MHX-y

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

MHX-y

Postautor: Wojciech Zieleziński dodano: śr sie 31, 2011 11:01

Witam!

Widzę, że ma Pan już na stanie MHXy, w filmie z TV Trwam widziałem, że chyba już kilka wędek na tych blankach powstało.

Stąd moje pytania. Jak wypada porównanie tych blanków z Batsonami z RX7?

Od jakiegoś czasu rozglądam się za kijem do jigowania - głównie kopyta 3' na główkach do 25 gram i kopyto 4' na głowkach do 20 gram.

Dotychczas moją uwagę najmocniej przykuwał batson isb802.75.
Jak wypadnie ten Batson w porównaniu z:
-spin jigami MHX do 15 lb
-sb812blend?

pozdrawiam
Wojciech Zieleziński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sie 31, 2011 12:10

Witam,

SJ-2-MHX są trochę podobne do IMB Batsona, czyli sztywne, ostre. Bardziej mi pasują pod koguty lub większe i cięższe gumy. Są mocno niedoszacowane. 15lb rzuca z powodzeniem 50g+. SB812 jest odpowiedni, ale trochę wolniej wraca jak ISB802.75. Ugina się również nieco niżej. Moc podobna.
Reasumując: zależy co kto lubi. Moim zdaniem do zakladanych w poście przynęt ISB802.75 pozostaje bezkonkurencyjny. Jeżeli byłby potrzebny kij w 2 częściach, to zdecydowanie P844-2-MHX przebija wszystko. To niespotykana konstrukcja. Może uda się pokazać to w jednym z następnych programów.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Wojciech Zieleziński dodano: śr sie 31, 2011 12:34

Dziękuję Panu za szybką i rzeczową odpowiedź.

Dzięki Pana opinii wiem już, że sb812 odpada. Do gum potrzebuję kija bardzo szybkiego i maksymalnie szybko wracającego.

Pisze Pan o P844-2. Jest on aż tak mocny, żeby uciągnąć relaxowe kopyto 4 i 20 gram ołowiu? Pytam - bo znajomy miał już do czynienia z kijkiem i ocenił go jako kij do raczej lżejszego sandaczowania. Choć wiadomo - ile ludzi - tyle opinii.
W takim razie - mógłby Pan rozwinąć wątek tego poppingu?

I zestawiając spin jig MHXa i isb802.75 - który z tych kijów będzie szybszy?

pozdrawiam
Wojtek
Wojciech Zieleziński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sie 31, 2011 12:58

Witam,

Na testach górna granica dla P844-2-MHX wyniosła 28 gram+ 3" kopyto, tak więc poradzi sobie z 20g+4". Ma on ogromny zakres. Zaczyna się od 9g+3" a kończy jw. ISB802.75 zaczyna się od 15g+3" a kończy na 30g+3". Dzięki temu jest szybszy i bardziej sprężysty, ma sztywniejszą szczytówkę-dlatego lepiej nadaje się pod podane wcześniej przynęty.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska