Jednoczęściowy kij do pilkerów na Norwegię

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Jednoczęściowy kij do pilkerów na Norwegię

Postautor: Tomek Gładkowski dodano: pn wrz 06, 2010 19:10

Witam, po złamaniu kilku seryjnych kijów czas na customa ;-)
W ubiegłym roku miałem przyjemność przez 2 tygodnie łowić w norweskich fiordach. Pojechaliśmy tam w 12 osób... i połamaliśmy 6 kijów ;-) Sprzęt ze sklepowych półek nie zdaje egzaminu w tak trudnych warunkach (uprzedzając wątpliwości czytających - początkujący nie jestem - jedynie na Norwegii sprzęt nie wytrzymał). Łowimy z łodzi, praktycznie wyłącznie na pilkery 200-350gr na głębokości 60-120m. Padają ryby rzędu 2-15kg choć i dorsz 21kg i halibut 25kg się trafił. Szukam kija jednoczęściowego ok 7'' długości i mocy pozwalającej łowić w wyżej opisanych warunkach. Jaki kij poleciłby Pan do takiego łowienia? Za rok znowu jedziemy na Norwegię - termin już zarezerwowany a musimy być lepiej przygotowani!
Pozdrawiam serdecznie
Tomasz Gładkowski
Tomek Gładkowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn wrz 06, 2010 20:07

Witam,
Oczywiście nie ma problemu. Blanki RCLB załatwiają sprawę. Gwarantuję niezawodność tych blanków w podanych warunkach. Zapraszam do pracowni.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: petrus3 dodano: czw wrz 09, 2010 18:18

Witam !
A czy blanki serii "Forecast" SWB E-glass Saltwater nadają się do tego celu ? Patrząc na modele SWB70H i SWB70XH i ich klasę 20-50lb, powinny się nadawać. Pytam się, ponieważ sam przymierzam się do zrobienia wędziska morskiego.
petrus3

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt wrz 10, 2010 16:35

Witam,
Oczywiście nadają się ale są cięższe od RCLB, biorąc pod uwagę tę samą moc.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomek Gładkowski dodano: czw lis 11, 2010 20:49

Dzięki za poradę - zakupiłem u Pana blank RCLB 40lbs i moc tego kija jest niesamowita. Jestem na etapie dobierania rozmieszczenia i ilości przelotek - przy okazji przetestowałem ugięcie z założoną linką - super kijek - piękna, progresywna akcja i potężna moc w dolniku. Chyba najlepszy blank do ciężkiego łowienia za relatywnie małe pieniądze.
Porównywałem też blanki szklane SWB Eglass ale jednak są zdecydowanie cięższe i gorzej wyważone.
Tomek Gładkowski

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska