szybkie pytanie nt rekojesci

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

szybkie pytanie nt rekojesci

Postautor: Adam Kryłowicz dodano: pt wrz 03, 2010 01:04

Witam, podczas pracy nad rękojeścią korkowa wpadłem na pomysł użycia zamiast korka balsy. Pytanie czy ktoś używał jej do tego celu ew. za i przeciw

pozdrawiam
'
Adam
Adam Kryłowicz

Postautor: Wojciech Zwolski dodano: pt wrz 03, 2010 15:16

Rękojeści z balsy nie robiłem. Słów kilka o samej balsie, ciężar właściwy waha się w szerokich granicach od 270 kg/m3 do prawie 900 kg/m3. Zależnie od jej gęstości różna też będzie wytrzymałość mechaniczna. Nie grozi raczej połamanie rękojeści na skutek pracy blanku ale balsa z lżejszych odmian jest podatna na wgniecenia o które nie jest trudno w czasie użytkowania wędziska. Można temu zaradzić poprzez wgłębne nasycenie żywicami ale zabawa jest skomplikowana i nieopłacalna. Mechanicznie obrabia się ją łatwo. W trakcie obróbki powstaje pył dużo bardzi9ej upierdliwy niż ten z korka. po prostu ma tendencję do czepiania się w2szystkiego wokół. Walory estetyczne rękojeści z balsy są mierne, nie ma ładnego rysunku słoi.
Wojciech Zwolski

Postautor: Sławek Oppeln Bronikowski dodano: pn wrz 06, 2010 20:21

Jako główny materiał gripu balsa rewelacją nie jest żadną . Walec z balsy o słojach ułożonych wzdłuż jest dość podatny na uszkodzenia . Ale dość dobrze sprawuje się w postaci insertu w korek czy drewno , klejony promieniowo , i mieszany kolorystycznie albo łączony z innym drewienkiem . Najlżejszy różowawy mahoń , olejony albo lakierowany , będzie od niej zdecydowanie lepszy ..
Sławek Oppeln Bronikowski

Postautor: Piotr Zielski dodano: sob wrz 18, 2010 14:53

Wojciech Zwolski pisze:Rękojeści z balsy nie robiłem. Słów kilka o samej balsie, ciężar właściwy waha się w szerokich granicach od 270 kg/m3 do prawie 900 kg/m3.

W ramach scislosci nalezy sprostowac Pana Wojciecha.
Balsa jest sporo lzejsza. Sredni jej ciezar wlasciwy przy 19 % wilgotnosci bezwzglednej tj. 140 kg / m3.
Tak dla porownania i ciekawosci napisze, iz kubik swierku o zblizonej wilgotnosci bezwzglednej ma ciezar 400 kg/ m3 natomiast sosna ( ta najbardziej nam znana) wazy 600kg/ m3.
Piotr Zielski

rekojesc

Postautor: Adam Kryłowicz dodano: wt wrz 21, 2010 20:37

Witam, dziękuje wszystkim za odpowiedzi jako ze to moje pierwsze wędzisko (przeróbka starego, uszkodzonego spina shakespeara) zastosowałem korek następnym razem spróbuje balsy kupię kołek i wywiercę otwór pod blank myślę ze ta rękojeść będzie lepsza niż z korka miedzy innymi dlatego ze balsa jest twardsza co za tym wg mnie będzie się lepiej przekładało na czucie przynęty i ryby, a może się mylę to mnie poprawcie.

ps a to moje wypociny na swoje usprawiedliwienie dodam, że nie korzystałem z żadnych narzędzi elektrycznych, tylko pilniki i papier ścierny sugestie mile widziane jeszcze nic nie jest poklejone, zamierzam jeszcze dołożyć pierścionek ala'alu w miejscu pauzy na blanku blisko dolnika

Obrazek

Pozdrawiam

Adam
Adam Kryłowicz

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska