Ideał na bolenia

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Ideał na bolenia

Postautor: Jan Jacenty dodano: czw lut 25, 2010 18:29

Witam Panie Irku,
Jaki blank zaproponuje mi Pan na bolenia?
Zależy mi na długich rzutach kijem zrobionym na tym blanku. Przynęty to wahadłówki,woblery, cykady. stosowany przedział to ok. 7-21 gram.
Fajnie jakby był w miare lekki i nie meczył ręki przy długim łowieniu.
Moze coś z Talona???
pzdr
Jan Jacenty

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt lut 26, 2010 09:20

Witam,
Talon jak najbardziej 100MF2 VI+ a jeszcze lepiej ITM. Proszę wziąć pod uwagę Blank CD BLRXLS2120M. Moim zdaniem to jest ideał.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Jan Jacenty dodano: pt lut 26, 2010 19:58

dzięki Panie Irku temat do przemyslenia.
Jan Jacenty

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob lut 27, 2010 08:51

Witam,
Ten CD jest rewelacyjny. Za parę minut zamieszczę na forum nowy temat o blankach CD. Myślę, że to może pomóc w przemyśleniach.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Mariusz Grzegrzółka dodano: sob lut 27, 2010 09:55

Witam Wszystkich użytkowników forum i oczywiście Pana Irka który konkretnie odpowiada nawet na najdziwniejsze pytania. Obserwuje to forum od jakiegoś czasu i sledzę na bieżąco tematy i wypowiedzi. Interesuje mnie również kij na Bolenia z brzegu na Wiśłę tyle że potrzebuje aby obsłużyl cw do 30 gram. To jest górna granica i napewno nie byłaby przekraczana. Głównie przynęty to woblery (6-18 rzadziej 20 gram) wahadla poniżej 30 gram, jedynie co by miało 33 gram, to guma rh12 z tym że można ja troche podpiłować i zdjąć jej troszkę wagi. Myślałem o blankach CD: BLRBR2126M lub właśnie BLRXLS2120M lub mocniejszy BLRXLS2120MH Zastanawiam się czy xls nie byłby zbyt delikatny i jak jest z przeciązeniem?, blue rapid zdaje się ma ugięcie bardziej progresywne- może lepiej trzyma rybę? a xls szczytowe. Kija ma być pod bolenia lecz jesliby dało się pogodzić przy okazji połów sandacza z opadu na gumy dopasowane do cw, oraz możliwy wypad w przyszłości na morską troć z plaży co by Pan podpowiedział?.

ps. W pracowni zjawię się napewno w nadchodzącym tygodniu i jeszcze ta promocja blanków CD- dodatkowa zachęta :D
Mariusz Grzegrzółka

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob lut 27, 2010 10:17

Witam na forum.
BR2126M będzie dobry, ale długi. Myślę, że najbardziej odpowiednim blankiem będzie BR2118M. XLS2120M będzie za delikatny, XLS2120MH jest mocno szczytowy i potwornie szybki. Trochę za szybki, bolenie mogą spadać. Pod sandacza jest idealny, troć z plaży jak najbardziej. Najlepiej będzie, jak Pan przyjedzie do pracowni i porówna te blanki. Aktualnie są też dostępne zmontowane na nich wędki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Mariusz Grzegrzółka dodano: sob lut 27, 2010 14:35

Dziękuję za odpowiedz. Najprawdopodobniej przyjadę we wtorek lub środę. W jakich godzinach jest otwarta pracownia i kiedy mozna Pana zastac? Nie zauważyłem informacji na stronie o godzinach otwarcia.

Pozdrawiam Mariusz Grzegrzółka
Mariusz Grzegrzółka

Postautor: Dariusz Staniszewski dodano: ndz lut 28, 2010 16:18

Witam.

Panie Irku pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Co by Pan powiedział o wędzisku na bolenia uzbrojonym na blanku IST1144F.
Generalnie od blanku oczekuję obsługi przynęt w przedziale od 8/10g do ok. 20g a nader wszystko sporej dynamiki pozwalającej daleko posłać wabik.

Jak ten blank będzie pracował w porównaniu z CD BLRBR2118M, tzn o ile będzie wolniejszy, co z czuciem powierzchniowych woblerów i jak z zacięciem rapy z większej odległości.

I jeszcze jedno. Jak na dzień dzisiejszy wyglądają terminy oczekiwania na realizację zamówienia .....?
Dariusz Staniszewski

Postautor: Jakub Niciejewski dodano: ndz lut 28, 2010 17:34

Witam

Również podłącze się pod temat:

Panie Irku jestem zdecydowany właśnie na blank BLRXLS2120M pod bolenia, moje przynęty do woblery(bezsterowce) z zakresu 5-18g, rippery RH 8 i 10 także myślę, że ten blank powinien być odpowiedni i teraz mam jeszcze pytanie czy do tego blanku można zastosować rękojeść rezonansową?(jakoś trudno mi bez niej się obejść).

:P
Jakub Niciejewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn mar 01, 2010 09:19

Witam,
@Mariusz Grzrgrzółka, pracownia jest otwarta 10.oo-18.00. Zazwyczaj jestem do 16.00. Proszę dzwonić, możemy umówić się na konkretną godzinę.
@Dariusz Staniszewski, z podaną wagą przynęt nie ma problemu. Wędka pośle je na znaczne odległości. W porównaniu z CD Batson będzie wolniejszy i będzie miał głębsze ugięcie. O ile? to trudna odpowiedź. Jak to zmierzyć? Z czuciem przynęt nie będzie problemu, to średni grafit, z zacięciem również. Aktualnie termin oczekiwania jeszcze krótki ok. 5 tygodni.
@Jakub Niciejewski, do podanych przynęt będzie idealny. Niestety rękojeści rezonansowej nie da sie zastosować.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Witam

Postautor: Mariusz Skwarek dodano: wt mar 09, 2010 00:23

Zeby nie zasmiecac forum zamieszcze pytanie tutaj.Chciałbym zapytac o cene BRXLS2120M na alconite+sic szczyt,rekojesc korkowa,uchwyt soft touch.Tez zastanawiam sie nad zbudowaniem tego kijka aby poganiac za bolkami.Mam jeszcze pytanie czy nie bedzie za szybki w połaczeniu z plecionka przy użyciu wobkow powierzchniowych.Czy ryby nie beda spadały?
Mariusz Skwarek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt mar 09, 2010 10:14

Witam,
Nie będzie za szybki, będzie idealny. W podanym wykonaniu cena wyniesie 1250 zł przy założeniu, że będzie kupiony na aktualnej promocji blanków CD.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Ideał na bolenia

Postautor: Łukasz Bździonek dodano: pn gru 13, 2010 11:30

Witam.
Czytałem różne wypowiedzi na forum i zastanawiam się czy do kija służącego głównie do łowienia boleni-i nie tylko-będzie się nadawał blank Batson SH1143-2 długości 2,9 i c.w. 10-21g..
Wymagania jakie stawiam kijowi są następujące:
* praca z przynętami głównie w przedziale 5-18gr
* duży zasięg podczas rzutu
* dobra współpraca z żyłką w zakresie0,16-0,22 mm
* odpowiednia sztywność szczytówki pozwalająca poprowadzić szybko ciężkiego, tonącego woblera z pionowo ustawionym sterem
* odpowiednia amortyzacja w trakcie holu sporych ryb z jednoczesną kontrola nad rybą
* długość pozwalająca utrzymać przynętę pod powierzchnią na dalekim dystansie
Nie ukrywam, że budżet jakim mogę dysponować jest ograniczony i zależy mi na właściwościach a nie na fajerwerkach w wyglądzie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn gru 13, 2010 14:01 przez Łukasz Bździonek, łącznie zmieniany 1 raz
Łukasz Bździonek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn gru 13, 2010 11:41

Witam,
SH1143-2 zdecydowanie spełni wszystkie podane wymagania. Zmontowany na ekonomicznych komponentach będzie miał bardzo atrakcyjną cenę.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Ideał na bolenia

Postautor: Łukasz Bździonek dodano: śr gru 15, 2010 14:11

Witam.
Przeglądałem różne konfiguracje uzbrojenia a co za tym idzie różne wyceny.
Jak wyglądała by kalkulacja na przelotkach forecast i korkowej rękojeści z zakończeniem z korka burl??
Nie chodzi mi o korek high end tylko o klasę a.
Pozdrawiam.
Łukasz Bździonek

Następna

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska