Kijek dwumetrówy mam pod mutlika na Okonia, delikatny etc. ale jak stane na wysokim brzegu albo za trzcinami to nie da rady, poprostu szczytówką macham w powietrzu a nie nad taflą wody albo za blisko wabiki prowadze i potrzeba mi będzie kija dłuższego myślę, że 2,55-2,75, jednoczęściówka odpada wiadomo, pod multiplikator.
Wody stojące, przynęty- wszystko co małe do 6-8gram, troczek, cykadka, woblerek ( minnow 5, CD 5, Executor 5 ) blaszka zaczynając od 3gram przynęty więc bardzo lekko nawet powiedziałbym.
Blank musi być 100% Okoniowy

Ryby zazwyczaj nie za duże, około 20cm Okonie głównie, zdarzają się większe wiadomo ale zaznaczam, kijek delikatny, coś a'la castingowa wklejanka. Żaden Okoń nie może spiąć się, nawet przy małej rybce żeby pracował, akcja pełna, głęboka. Tak poszukałem troszke i z parametrów pasowałby na przykład Batson:
XST1141F ( troche przydługi, przycięty do 2,55-2,75 )
IST1081F
IST1141F
SH1081-2
Tylko takie strzały powyżej ale to nie ja jestem ekspertem, może być Talon, Gatti ( ostatki wiem ). Słyszałem też o zastosowaniu blanku muchowego.
Jeszcze jedno kryterium, lubie "bogate" rękojeści czy tam inne detale co więcej kosztuje więc myśle, że blank max 500złoty, ze wskazaniem nawet na 400

pozdrawiam serdecznie Marek