Dłuższy casting pod Okonie

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Dłuższy casting pod Okonie

Postautor: Marek Kośmidek dodano: pt lut 06, 2009 20:26

Dzieńdobry.
Kijek dwumetrówy mam pod mutlika na Okonia, delikatny etc. ale jak stane na wysokim brzegu albo za trzcinami to nie da rady, poprostu szczytówką macham w powietrzu a nie nad taflą wody albo za blisko wabiki prowadze i potrzeba mi będzie kija dłuższego myślę, że 2,55-2,75, jednoczęściówka odpada wiadomo, pod multiplikator.
Wody stojące, przynęty- wszystko co małe do 6-8gram, troczek, cykadka, woblerek ( minnow 5, CD 5, Executor 5 ) blaszka zaczynając od 3gram przynęty więc bardzo lekko nawet powiedziałbym.
Blank musi być 100% Okoniowy :lol: innych ryb nie planuje na niego, może raz na sto wypad na Jazia, Klenia ale to żadne kryterium.
Ryby zazwyczaj nie za duże, około 20cm Okonie głównie, zdarzają się większe wiadomo ale zaznaczam, kijek delikatny, coś a'la castingowa wklejanka. Żaden Okoń nie może spiąć się, nawet przy małej rybce żeby pracował, akcja pełna, głęboka. Tak poszukałem troszke i z parametrów pasowałby na przykład Batson:
XST1141F ( troche przydługi, przycięty do 2,55-2,75 )
IST1081F
IST1141F
SH1081-2

Tylko takie strzały powyżej ale to nie ja jestem ekspertem, może być Talon, Gatti ( ostatki wiem ). Słyszałem też o zastosowaniu blanku muchowego.
Jeszcze jedno kryterium, lubie "bogate" rękojeści czy tam inne detale co więcej kosztuje więc myśle, że blank max 500złoty, ze wskazaniem nawet na 400 :)
pozdrawiam serdecznie Marek :)
Marek Kośmidek

Postautor: Michal Wujek dodano: sob lut 07, 2009 09:41

Witam,

Dowiedz sie w pracowni czy maja moze jeszcze blanki Gattiego do 14 gram. Mam cos takiego pod spina i jest super. Odpowiada 9-10 gr blankom z US. Bedzie tez jak znalazl na jazie, klenie czy pstragi tam gdzie za duze nie dorastaja.

Nie wiem tylko czy nie lepiej bylo by zamiast kolejnego kija i multika wybrac sie gdzies do Szwecji. Nalapiesz tyle okoni i szczupakow ze zmieni to Twoje podejscie do sprzetu :) :) :)

O muchowkach zapomnij. One nie zostaly zaprojektowane do takich celow. Pomimo ze przez moje rece przewinela sie wiekszosc najlepszych konstrukcji jakos nic ciekawego nie znalazlem. Chodzi o samo ugiecie i transmisje bran. Najblizsze idealu dla mnie byly nie produkowane juz blanki Scotta S3 na spigocie ale cena juz inna.

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. Nie wiem tylko czy Pan Ireneusz bedzie ci mogl uzbroic cos w stylu wedki jaka zamiesciles na jednym z portali :) :) :)
Michal Wujek

Postautor: Marek Kośmidek dodano: sob lut 07, 2009 13:55

Myśle, że Pan Irek odpowie czy ma te blanki albo odpowie co z Batsonem.
Do Szwecji chciałbym jechać ale teraz za późno, nie ma ekipy itd.
Więc czekam na informacje Panie Irku :):)
Marek Kośmidek

Postautor: Waldemar Saks dodano: sob lut 07, 2009 19:50

Z blanków, które wymieniłeś najodpowiedniejszy będzie IST1081.
Pracuje głęboko przy wyrzucie - dobrze podaje lekkie przynęty, a grafit RX7 zapewnia b.dobrą dynamikę i czułość.
Cięcie XST1141 o 30-40cm jest trochę bez sensu.
Waldemar Saks

Postautor: Marek Kośmidek dodano: sob lut 07, 2009 21:03

Najchętniej pomacał bym go ale nie ma jak :( jest ktoś ze śląska co ma taki custom ?!

XST1141- aż 30 nie, mysle ze 20cm nie więcej :) może to wpłynąc na parametry ?!
Marek Kośmidek

Postautor: Waldemar Saks dodano: sob lut 07, 2009 21:23

Na pewno wpłynie.
Poza tym dla mnie XST1141 - 20cm = IST1081. Nie wybieram dłuższego blanku po to, żeby go skracać, lecz wybieram taki, jaki potrzebuję. Bez alpejskich kombinacji. To proste, nawet bardzo....
Waldemar Saks

Postautor: Marek Kośmidek dodano: ndz lut 08, 2009 05:00

proste racja 8)
a jakie są te blanki np:
Talon 9'0"LMF2 VI plus 2 2,75 2-10 4-8 Mod/F Light 470,00.-
Composie D.
BLRBR299XL G IV/57mln. 2 2,52 2-9 2-6 X/Fast X/Light 470,00.-
?
Marek Kośmidek

Postautor: petrus3 dodano: ndz lut 08, 2009 20:46

Witam,
Jako użytkownik wędzisk markowych od wieków, polecam ci blank Batsona, który posiadam od wielu lat, jest to IST993F RX7 2,55m 7-14gr linka 6-10lb Fast Med/L 290,00zł. Uważam ten blank za jeden z lepszych na okonie jakie miałem kiedykolwiek w ręku.
Łowiąc w Szwecji w 2003r miałem przyłów w postaci szczupaka 8,20kg, zabawa była przednia, blank poradził sobie z rybą znakomicie w ciągu kilku minut.
pozd
petrus3

Postautor: Marek Kośmidek dodano: wt lut 10, 2009 10:21

Miałem w ręku taki kijek :) kompan goni z nim Pstrągi jako Spinn.
Niestety za mocny, w castingu to będzie pomyłka do tego co potrzebuje.
Marek Kośmidek

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska