Spining dalekosiężny

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Spining dalekosiężny

Postautor: Artur Węglewski dodano: ndz paź 26, 2008 12:04

Witam pana Irka.Zastanawiam się nad zmontowaniem dalekosiężnego wędziska.Miejsce połowu to głównie brzeg jeziora,ale również Warta i mniejsza Noteć oraz Gwda.Przynęty to gumy na główkach 8-12g,wahadła10-20g. oraz kastmastery 21g.i 28g.Na jeziorze używam plecionki.Podpowiedziano mi,że może to być Talon VI Plus MXF2 3,05m, 7-28gr. 8-20lb. Koszt około 1050zł.Czy to dobry wybór? Czy jest możliwość zmontowanie wędziska na odległość?Ja mieszkam koło Piły i trochę mi daleko do Was.Pozdrawiam Artur.
Artur Węglewski

Postautor: pablom dodano: pn paź 27, 2008 09:29

Jeśli łowisz w okolicach Gorzowa, to z tym kijem będziesz musiał uważać, na kolegów na drugim brzegu :twisted: kwestja jeszcze linki, ale z tymi kamsterami - u panie lecieć będzie
pablom

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn paź 27, 2008 09:37

Witam Panie Arturze,
To zdecydowanie dobry wybór. Doskonale będzie się łowić podanymi przynętami, zarówno lekką gumą jak i kastmasterem.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Artur Węglewski dodano: pn paź 27, 2008 10:06

Witam.Dziękuję za cenne informacje.Proszę mi jeszcze powiedzieć czy wabik 28g. nie będzie zbyt ciężki,jak kij będzie pracował w pionie,jak z montażem na odległość i końcowy koszt wędki. Pozdrawiam.
Artur Węglewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn paź 27, 2008 10:34

Witam,
28 gram będzie rzucał bez problemów. To Hot Shot w dodatku długi. Te kije nie lubią pracy w pionie. Możemy oczywiście zmontować na odległość. Musimy jedynie ustalić wszystkie parametry i komponenty. Wtedy podam ostateczną cenę. Czas oczekiwania 4-5 tygodni.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Artur Węglewski dodano: pn paź 27, 2008 14:39

Witam ponownie.Co oznacza szczytówka HOT-SHOT,dlaczego kij żle znosi pracę w pionie i czy taki kij zmontują mi w pracowni ART-ROD w Poznaniu.Oni mi zaproponowali Talon VI Plus MXF2 3,05m 7-28gr x/fast medium plus uzbrojenie:uchwyt FUJI na grafitowych tulejach PAC BAY,przelotki FUJI Hardloy plus SIC na szczycie,rękojeść z korka i korkogumy,zaczep i pierścionek,cena około1050zł. Czy to dobre uzbrojenie?Pozdrawiam.
Artur Węglewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn paź 27, 2008 14:52

Witam,
Typ blanku Hot Shot oznacza, że wędka posiada mocny, sztywny dolnik i stosunkowo subtelną szczytówkę co powoduje że praca w pionie jest dla wędki niebezpieczna. Ceny należy ustalać w pracowniach gdzie wędka będzie montowana. U mnie cena byłaby podobna.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska