zmiana wędek

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

zmiana wędek

Postautor: Krzysztof Etmański dodano: wt paź 16, 2007 18:26

Witam Sz.P Ireneusza
Zastanawiam się nad zamówieniem u Pana 3 wędek-talon lub baston w zależności od propozycji.Wedkuję na rzekach i jeziorach z brzegu czasem w okresie wakacyjnym łodka znajomych.Używam przynęt błyski,gumy,woblery z gramarura od 3 do 20 max.plecionka power pro,czasem na żywca i martwą przynęte.Kilka kijków już zmieniłem,w chwili obecnej mam wędki 270 3-14,5-20,10-30cw.Mam nadzieje zę uda się nam wybrać wędki z Pana pomocą.
-na rzece łowie jazie klenie,szczupak,okoń,czasem pstrąg na Rosyjską granicą
-na jeziorach ,a jest u nas full mazurach ,boleń,szczupak,okoń ,sandacz

Przczytałem całe wasze forum i zapoznałem się z blankami i komponentami,przyznam że można doznać oczopląsu i są imponujące.Dręczy mnie tylko taka myśl czy uda się nam wybrać takie uniwersały,a tym bardziej że z natury jestem łagodny i taką akcję wędek bym proferował,proszę o pomoc w wyborze.Z poważaniem Krzysiek
Krzysztof Etmański

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt paź 16, 2007 19:19

Witam Panie Krzysztofie,
Mamy w ofercie wszystkie typy blanków i z wyborem nie będzie problemu. Problemem jest prawidłowy dobór wędki do potrzeb. Aby coś zaproponować, muszę mieć więcej informacji. Proszę o odpowiedź na pytania:
1. Jaka ma być długość wędzisk.
2. Jakie przynęty będą używane na rzece i jeziorze.
3. Czy kije mają być wyspecjalizowane pod określoną rybę, czy raczej mają mieć szersze spektrum działania.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Krzysztof Etmański dodano: wt paź 16, 2007 20:30

Witam Sz.P
Już się trochę poprawiam
-wędki dł 2,6-max 2,75
-na rzece stsouję gumy,woblery tonące i pływajace a także nadpowierzchniowe -od 3-12 g bardzo rzadko błyski( 1 i 2 od 4-10g)
-na jeziorze gumy,woblery(tonące i pływające na różnych głębokościach)-od 3-20g,błyski max do 20g,i oczywiscie żywiec
-wędki muszą być w szerszym spektrum,dużo pięknych ryb jest u nas a i koszt dla konkretnej ryby byłby dla mnie szokujący.
Jestem gotowy na Pana propozycje,a także czy takie wędki w szerszym spektrum się sprawdzają,może ma Pan jakieś sugestje-mile widziane.Z poważaniem Krzysiek
Krzysztof Etmański

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr paź 17, 2007 18:13

Witam,
Po krótkim namyśle zaproponuję montaż kompletu wędzisk na blankach Talona. To praktycznie niezniszczalne blanki, oczywiście gdy się je stosuje zgodnie z przeznaczeniem. Doskonale znoszą przeciążenia i wybaczają błędy w czasie holu. Zaproponuję trzy modele:
1. 90 MLXF2 VI+
2. 90MF2 VI+
3. 90 MHXF2 VI+
Pierwszy kij zapewni lekkie łowienie zarówno na rzece jak i jeziorze. Ma Pan załatwione łowienie okoni, jazi i kleni.
Druga wędka zabezpieczy potrzeby średniego kalibru. Załatwi temat jeziorowego szczupaka. Będzie przydatna na rzece pod bolenie i lekkie sandacze w przedziale rzutowym 10-20 gram.
Trzeci kij to ciężki kaliber. Zapewni łowienie dużych szczupaków i ciężkie łowienie sandaczy. Doskonale nada się na martwą rybę. Kij będzie niezastąpiony również na pomorskie trocie.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska