szybki, lekki ?

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

szybki, lekki ?

Postautor: Robert Sęp dodano: czw wrz 13, 2007 08:12

Witam serdecznie, mam pytanie i prośbę o poradę do Pana Ireneusza. Do tej pory łowiłem jedynie na kije fabryczne ale czuję, że dojrzewam do decyzji o zakupie wędki wykonanej na zamówienie. Stało się to pewnie za sprawą lektury (również tego forum) i opini na temat Pańskiej pracowni panującej wśród wędkarzy jakie słyszałem często przy okazji spotkań na różnych zawodach. Wędka jakiej potrzebuję to kij o długości 2,7 o akcji szczytowej, ktry będę używał do łowienia gumkami i małymi woblerami o masie ok 2 - 12 g przede wszyskim na rzekach z szybkim nurtem np. San.
Jestem zwolennikiem wędzisk bardzo szybkich, nie chciałbym wypisywać na forum obrazoburczych opini, ale moją ulubioną wędką na okonie i klenie jest Mikado Feeling 2,7- wklejanka cw do 10g. Niestety wobler 5 cm postawiony w silnym nurcie jest dla tej wędki za ciężkim zadaniem, ale hol nawet dużej sztuki jest bardzo przyjemny - np. brzana ok 70 cm z Sanu. Piszę to żeby jak najdokładniej okreslić moje potrzeby. Z oferty FC wg mnie najbardziej odpowiedni był by blank CD Rods Blue Rapid BLSWH2108L , ale jest drogi i nie wiem czy będzie mnie stać. Chciałbym też żeby osprzęt był na przyzwoitym poziomie i może uchwyt rezonansowy ? Bardzo proszę o Pańskie propozycje.
Pozdrawiam.

Dlatego jestem zmuszony zabierać dwie wędki, a niezbyt to lubię.
Robert Sęp

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw wrz 13, 2007 17:17

Witam,
Widzę, że potrzebuje Pan wędki o dużej rozpiętości cw. Obawiam się, że takie wymagania spełni wyłącznie blank bardzo wysokiej jakości jak właśnie CD. Należy również wziąć pod uwagę Talona i Batsona RX8. Bardzo proszę wstrzymać się około 2 tygodni. Jedzie nowa dostawa blanków CD łącznie z modelami na 2008r. Dobra wiadomość - renegocjowałem ceny blanków z CD! Będą znacznie niższe.
Przepraszam, ale właśnie jadę na kilka dni na urlop. Odezwę się po 24 września, może dostawa już będzie dostępna.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Robert Sęp dodano: pt wrz 14, 2007 07:06

Witam i bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. To bardzo dobra wiadomość o obniżce cen CD, chętnie poczekam na nową dostawę.
Pozdrawiam.
Robert Sęp

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt wrz 25, 2007 20:06

Witam,
Nowa dostawa CD jest już w pracowni. Z nowych serii XLS i EXT nie będzie blanku do budowy odpowiedniego dla Pana wędziska. Analizując potrzeby myślę, że wybrany blank BLSWH2108L będzie zbyt delikatny w silnym nurcie, szczególnie do woblerów 10-12gr. Proponuję Blue Rapid BLSLH2108L. Wędka na tym blanku spokojnie pozwoli na rzuty najmniejszymi woblerami i utrzyma w silnym nurcie większe woblery. Ceny blanków zmieniły sie. W trakcie jest aktualizacja strony. Aktualnie blank BLSLH2108L kosztuje 870,00.-
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Robert Sęp dodano: śr wrz 26, 2007 08:21

Witam i dziękuję za informację. Chciałbym jeszcze sprecyzować moje wymagania, otóż woblery którymi rzucam rzadko mają więcej niż 5-6 gram, chodzi jedynie o to, że przy dużym sterze i głębokim prowdzeniu w silnym nyrcie stawiają spory opór. Częściej napewno na tym kiju znajdzie się np. gupik od Sieka-M, który waży ok 0 ~ nic :wink: Dlatego pomyśałem o blanku BLSWH2108L, ale oczywiście Pana doświadczenie ma decydujące znaczenie - ja blanku CD nawet nie widziałem z bliska.
Bardzo proszę również o wstępna wycenę kija na takim blanku. Może uchwyt rezonansowy? Przelotki pewnie alconite ? Osprzęt generalnie na wysokim poziomie, ale bez niekoniecznych szaleństw. Mam wielką ochotę wybrać się do Pańskiej pracowni i "dotknąć" tematu, może uda się to zrealizować niedługo. Dziekuję i pozdrawiam.
Robert Sęp

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr wrz 26, 2007 17:10

Witam,
Będzie mi bardzo miło gościć Pana w pracowni. Myślę, że będzie Pan zaskoczony blankami CD. Będzie okazja porównać omawiane modele i wybrać ten odpowiedni. W dobrych komponentach i rezonansie do blanku dojdzie około 700-750 zł, w zależności od zastosowanych komponentów.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska