CD 2.75 10-28 PIKE?

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

CD 2.75 10-28 PIKE?

Postautor: Marcin Janaszkiewicz dodano: śr lip 25, 2007 18:30

WITAM KOLEGÓW!

W NASTĘPNYM TYGODNIU ODBIERAM TYTUŁOWY KIJ. ZANIM WYBIORĘ SIĘ NA PIERSZĄ WYPRAWĘ CHCIAŁBYM POZNAĆ WASZE OPINIE NA TEMAT TEGO KIJA. OCZYWIŚCIE OPNIE PANA IRKA JUZ ZNAM. JEŚLI KTOŚ Z WAS ŁOWIŁ LUB ŁOWI MODELEM Z TEJ SERII BARDZO PROSZE O KRÓTKI KOMENTARZ. A JAK SIE MAJĄ BLANKI CD Z SERII ROYAL I TALONY? DZIEKI.
Marcin Janaszkiewicz

BLCJW PIKE M-210/8,G-III,2,75,10-28gr

Postautor: Rafał Wójcik dodano: ndz sie 19, 2007 12:11

Witam i chciałem powiedzieć że też się przymieżam do kupna tego kija a ciebie z ciekawości chciałem zapytać do połowu jakich ryb bedzież go używał w jakich miejscach i na jakie przynety a tak nawiase mówiąc również chce się dowiedzieć jak najwięcej na temat tej wedki.
Rafał Wójcik

Postautor: Marcin Janaszkiewicz dodano: ndz sie 19, 2007 18:08

Witam !!!

Tytułowy kij odebrałem dwa tygodnie temu a dziś wróciłem z dwudniowych testów nad wodą. Nie miałem możliwości obejrzenia kija w salonie FC więc zamówienie złożyłem w oparciu o konsultacje z Panem Irkiem. To już mój trzeci kij z jego pracowni. Założenia były następujące:
a) kij szczupakowy pod plecionkę;
b) przynęty to gumy o różnych długościach na główkach od 10-25g i większe woblery;
c) metoda łowienia spinning, czasami trolling;
d) jako łowisko przedstawiłem rzekę Tamizę ( możliwość spotkania dużego szczupaka).

Po otrzymaniu przesyłki z FC, złożeniu kija i kilku wymachach na sucho, odniosłem wrażenie.... machania szczotką. Do tej pory nie spotkałem się z kijem o takiej sztywności blanku. Mój brat łowi Talonem o tych samych parametrach, ale tam szczytówka jest znacznie delikatniejsza. Może Pan Irek porówna budowę tych dwóch kijaszków? Z testów na sucho mogę dodać, że choć jeszcze nie sprawdziłem tego na holu dużej ryby, to Pike ma potężna moc i wyholowanie rekordu nie powinno stanowić problemu.
Tak jak już pisałem, od dwóch dni byłem z kijem nad wodą. Łowiłem przynętami z zakresu 10-20g, głównie gumy. Mimo swojej sztywności kij dobrze ładuje i posyła gumy gdzie zechcesz., pod warunkiem, że nie są lżejsze od 10g. Brania są dobrze odczuwalne, ale na pewno duża w tym rola plecionki. Zacięcie ryby też nie stanowi problemu. Duże szczupaki nie współpracowały w czasie trwania testu. „Gluty” do kilograma możesz wyjmować na brzeg samym kijem. Największy szczupak (1.60kg) nie mógł pokazać możliwości Pika w czasie holu. To tyle na dziś, więcej będę mógł powiedzieć, po złowieniu większych szczupaków bo uważam, że do takich właśnie ten kij jest stworzony. Pozdrawiam.
Marcin Janaszkiewicz

BLCJW PIKE M-210/8,G-III,2,75,10-28gr

Postautor: Rafał Wójcik dodano: pn sie 20, 2007 16:33

Witam i z góry dziekuje za ten opis natomiast przedstawię na co ja ten kij mam zamiar użyć.Przedewszystkim ma to być dla mnie taki uniwersał ale po kolei,łowie na wiśle w dość trudnym technicznie terenie zawady,karcze itp mam zamiar używać do niego gum głowki 10-25 gr i woblery do około 12cm,ryby na jakie go przeznacze to sandacz i tu fajnie ze jest sztywny ponieważ w twardy pysk ryby trzeba wbić kotwice,a wczasie cholu musi ładnie amortyzować zrywy i ataki większej sztuki.Następnie szczupak to wiadomo do tego jest przeznaczony,również sprawdziłbym go na boleniach jeżeli ma mocne zaciecie,i ładnie się poddaje to uważam że powinien się sprawdzic przy połowie tej ryby,tak samo myśle że powinien zdać egzamin przy połowie brzany i wyrośniętych wiślanych kleni na woblery 5,6,7cm.No i na koniec użyłbym ten kijek do połowu pstragów w bardzo trudnej technicznie rzece gdzie kabana 50,55cm choluje się na dokręconym hamulcu,i rybe wywala się na kiju na brzeg bo innej możliwości nie ma dodam iż niektórzy używają wedek do 40gr i tu również kij musi być sztywny bo miękim pstraga nie zatnie i z kija i jest dużo spadów.Ciekaw jestem jeszcze tylko jak pan go uzbroił i jaka była cena końcowa,jak również ciekaw jestem pana opini do tego co napisałem i do czego mam zamiar używać tego kija,na koniec bardzo proszę wszelkimi nowymi spostrzeżeniami na temat tej wedki podzielić się ze mną bede panu bardzo wdzięczny,ponieważ dość trudno jest kupować kij nie mając go w ręku,no i trzeba zdobyć jak najwięcej informacji jeżeli pan może chętnie wymienie się z panem nr:telefonu bedzie szybciej pozdrawiam serdecznie Rafał.
Rafał Wójcik

Postautor: Marcin Janaszkiewicz dodano: pn sie 20, 2007 18:48

Prosze przesłać na mój email: janasz@poczta.onet.pl pański domowy numer telefonu, wtedy zadzwonie i pogadamy. Pozdrawiam.
Marcin Janaszkiewicz

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska