Kij na duże pstrągi

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kij na duże pstrągi

Postautor: Marek Mołdawa dodano: pn cze 25, 2007 19:21

Witam serdecznie
Mam pytanie dotyczące możliwości wykonania kija na duże pstrągi (50 +)
Długość koło 210-250 cm. Wędka miała by przytrzymać rybę na stosunkowo krótkiej żyłce i nie dać jej wejść w zawady (łowię na stosunkowo niewielkich ale mocno "zaczepowych" rzekach). Co do przynęt stosuję właściwie tylko jigi (zazwyczaj 2- 7 gr). Sporadycznie małe wahadłówki czy woblery.
Czy w wersji "ekonomicznej" można wykonać taki kij :)?

Pozdrawiam
Mrek Mołdawa
Marek Mołdawa

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt cze 26, 2007 19:22

Witam,
Wędka ma być jedno czy dwuczęściowa?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marek Mołdawa dodano: śr cze 27, 2007 11:14

Witam
Dwu częściowa.
Jakiś czas temu, z "trzeciej" ręki zakupiłem zbrojonego w Pańskiej pracowni Canadiana (210 cm do 14 gr). Teraz szukam kija mocniejszego, który zachowywał by się tak jak wyżej wspomniany.
Niestety finanse zmuszają mnie o pytanie najpierw, o wersję ekonomiczną wędki i myśleniu o blankach Batsona.
Marek Mołdawa

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr cze 27, 2007 17:15

Witam,
Pstrągi +50 wymagają co najmniej 12 funtowej wędki lub więcej. Zazwyczaj polecam coś w cw. do 21 gram, ale w Pana przypadku, przy tak lekkich przynętach, taki kij będzie miał zbyt twardą szczytówkę. Mam w swojej ofercie odpowiednie blanki: IP903F oraz IP963F. Są to blanki o stosunkowo dużej mocy 14 lb. i w stosunku do niej małym cw. do 18 gram. Blanki różnią się jedynie długością 2,30m (265 zł) i 2,40m (320 zł). W wersii ekonomicznej tj. korek kl.AB i przelotkach Forecast, do blanku dojdzie ok 320-350 zł.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

wedki na pstraga

Postautor: piotr lelek dodano: wt lip 10, 2007 12:19

witam

a moze kolega Marek chce sprzedac Canadiana chetnie bym kupil tego kijka.
wrazie czego moj tel.694668041

pozdrawiam
piotr lelek

Postautor: Cezary Furmanek dodano: ndz sie 05, 2007 21:04

Kj na duze pstrągi do jiga to wcale niełątwa sprawa. Zależy on jeszcze od upodobań łowiącego i od tego czy zacina natychmiast czy pozwala pstrągowi zassać jiga. Najwięcej informacji od wędkarzy łowiących na jiga odnośnie ich wędek znajdziesz na Forum FORS (Forum o rybach szlachetnych). Największa popularnością z wędek do jigów (z tych o raczej sztywniejszej szczytówce) cieszą się:
- jeden z modeli Seekera (omawiany na Forum Jerkajt) z przedłużką -
popularny na pomorzu
- stary Wild Riwer - popularny na Roztoczu i w kieleckim

Niestety w ofercie batsona trudno coś wybrać do jigowania ale ja znalazłem coś ciekawego - szklane jednoczęściówki (chociaż tak krytykowane) ale zarówno SPG780 jak i SPG781 mają zbyt małą moc aby powalczyć z pstrągiem +50 dobry byłby SPG782. Blanki te zyskuja po przedłużeniu a niedogodności związane z niemożnościa złożenia rekompensuje cena (coś tak około 40zł). Przy tej cenie możesz go uzbrioć samemu - jak sie nie spodoba to mała strata - u szefa I. Matuszewskiegi za tanie komponenty do zbrojenia wydasz mniej niż stówę
Pozdrawiam CezaryF i zapraszam na FORS
Cezary Furmanek

Postautor: Cezary Furmanek dodano: ndz sie 05, 2007 21:06

Kj na duze pstrągi do jiga to wcale niełątwa sprawa. Zależy on jeszcze od upodobań łowiącego i od tego czy zacina natychmiast czy pozwala pstrągowi zassać jiga. Najwięcej informacji od wędkarzy łowiących na jiga odnośnie ich wędek znajdziesz na Forum FORS (Forum o rybach szlachetnych). Największa popularnością z wędek do jigów (z tych o raczej sztywniejszej szczytówce) cieszą się:
- jeden z modeli Seekera (omawiany na Forum Jerkajt) z przedłużką -
popularny na pomorzu
- stary Wild Riwer - popularny na Roztoczu i w kieleckim

Niestety w ofercie batsona trudno coś wybrać do jigowania ale ja znalazłem coś ciekawego - szklane jednoczęściówki (chociaż tak krytykowane) ale zarówno SPG780 jak i SPG781 mają zbyt małą moc aby powalczyć z pstrągiem +50 dobry byłby SPG782. Blanki te zyskuja po przedłużeniu a niedogodności związane z niemożnościa złożenia rekompensuje cena (coś tak około 40zł). Przy tej cenie możesz go uzbrioć samemu - jak sie nie spodoba to mała strata - u szefa I. Matuszewskiegi za tanie komponenty do zbrojenia wydasz mniej niż stówę
Pozdrawiam CezaryF i zapraszam na FORS
Cezary Furmanek

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska