XST1143F vs IST1143F vs ST1143-MHX

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

XST1143F vs IST1143F vs ST1143-MHX

Postautor: grzegorz iwaszko dodano: pn lis 12, 2012 21:07

Witam
Panie Irku poprosze o krotka charakterystyke tych trzech blankow,chodzi mi glownie o ugiecie pod obciażeniem (ktory z tych blankow pracuje pod sama rekojesc) zastanawiam sie nad budowa wedki do obrotowek 3-4 małych woblerkow,gumek na glowkach max 12gr.Lubie kije raczej cieple -pracujace pod ryba cała długoscia zastosowanie okonie,szczupaczki-max 70cm ,ktora z tych wedek da sie najdalej cisnac obrotowka 3 prosiłbym rowniez o wycene w standardowym wykonaniu tyle ze z tymi nowymi przelotkami-K (antysplataniowe) a moze jest ktoras z tych wedek gotowa w pracowni?
grzegorz iwaszko

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lis 13, 2012 09:37

Witam,

Zapraszam do pracowni, porówna Pan osobiście. Wszystkie podane blanki są dostępne.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: grzegorz iwaszko dodano: wt lis 13, 2012 14:31

Panie Irku w tej chwili do Warszawy mam 300km i przez jakies 2-3 tyg to sie raczej nie zmieni wiec gdyby był Pan tak uprzejmy i co nie co napisał byłbym niezmiernie zobowiązany
grzegorz iwaszko

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr lis 14, 2012 10:34

Witam,

Zdecydowanie MHX będzie się uginał najgłębiej, później IST, najszybszy z najsztywniejszym dołem XST. MHX w standardowym wykonaniy jest dostępny i kosztuje 929,00.-

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: grzegorz iwaszko dodano: śr lis 14, 2012 13:34

Witam
Reasumując MHX jest kijem szybkim o glebokim ugieciu IST jest wolniejszy ale rowniez o głębokim ugięciu natomiast XST jest bardzo szybki ale o ugieciu średnim -prosze mnie poprawic jezeli sie myle Czyli obrotowka która wazy 5-6 gr najdalej cisne kijem na blanku IST ?, bo on z racji ze jest wolniejszy lepiej sie naładuje przy tych 5-6 gr? Jeszcze jedno pytanie -czy rożnica w długości wedki powiedzmy 30cm bedzie miała znaczenie w odległości na jaka poślemy przynete o tej samej wadze?
grzegorz iwaszko

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr lis 14, 2012 14:33

Witam,

MHX jest najwolniejszy i najgłębiej się ugina, potem jest IST. Wędka na każdym z tych blanków rzuci 5-6 g błystką.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: grzegorz iwaszko dodano: śr lis 14, 2012 14:54

W pracowni ma Pan gotowa IST1024F i ST1143-MHX poprosze kolege (tez wedkarz) zeby podjechał do Pana pracowni i obmacał te dwie gotowe wedki,a czy roznica w długosci tych 30cm bedzie miała znaczenie jesli chodzi o odległośc posyłania przynety? IST ma 43mln PSI a ile ma MHX? wydaje mi sie ze nieco mniej skoro jest wolniejszy,a skoro wolnieszy to mniej czuły? Prosiłbym rowniez o porownanie tych wedek ze starszym Batsonem SH1143-2 wyczytałem ze tez jest dostepny w pracowni
grzegorz iwaszko

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw lis 15, 2012 09:52

Witam,

Proszę do mnie zadzwonić.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska