wędka na okonia

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

wędka na okonia

Postautor: Krzysztof Jaroch dodano: wt wrz 18, 2012 10:55

Dzień Dobry panie Ireneuszu.
Jakie blanki mógłby pan polecić na okonia z firmy Batson i Composite Dewelopments. Czy to są porównywalne marki? Która z nich jest lepsza?
Ja myślę o blanku dwuskładowym. Długość około 210-240cm maksymalnie.
Chciałbym łowić z opadu główkami od 4 do 8 gram lub 10gram max. Błystkami obrotowymi 0, 1, 2. Blank powinien być o akcji ekstra fast z ugięciem pod rybką oraz żeby tez ładnie się ładował. Co mógłby pan polecić z tych wyżej wymienionych marek. A druga sprawa kijek jednoczęściowy na łódkę też na okonia. Będę łowił z opadu główkami 4-10g dł. około 2m, max. 2,20m o akcji ekstra fast. Proszę powiedzieć czy blanki o akcji ekstra fast będą dobre na okonia. Jeśli nie to ewentualnie co pan może polecić
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt wrz 21, 2012 12:06 przez Krzysztof Jaroch, łącznie zmieniany 1 raz
Krzysztof Jaroch

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr wrz 19, 2012 16:01

Dzień dobry,

Jestem na urlopie do 30-go. Mam utrudniony dostęp do sieci. Jutro Hubert da odpowiedź na pytania.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Hubert Matuszewski dodano: pt wrz 21, 2012 14:09

Witam,
Prównanie produktów tych firm jest niemożliwe. Są to zupełnie inne konstrukcje. Która firma lepsza? Na to pytanie może sobie odpowiedzieć tylko Pan machając blankami, kazdy wędkarz jest indiwidualany.
Blank dwuskładowy na okonia. Szczerze polecam blank MHX S871-2.
Doskonale obsłuży przynęty o wadze które Pan wymienił. Pominając obrotówki 2. Jest to przynęta stawiająca duży opór w wodzie, a cięzko łowić w pełnym komforcie główką 4g i obrotówką 2.
Blank jednoczesciowy. Również w ofercie MHX-a jest bardzo ciekawy blank, DS820-blend. Łowiłem wędką zbudowaną na tym blanku i sprawdza się znakomicie przy główkach 4-12g + przyneta gumowa.
Ciekawy jest równiez Batson ISB 780, ale jest mocniejszy od w/w MHX-a. Natomiast idealnie poprowadzi obrotówkę 2 a nawet3.

Pozdrawiam
Hubert Matuszewski
Hubert Matuszewski

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska