Blank pod bolenia na odrę :)

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Blank pod bolenia na odrę :)

Postautor: Bartek Sitko dodano: ndz sie 26, 2012 20:14

Witam , szukam kijka pod bolenia oraz klenio-jazie.Wędka ma obsługiwać woblery 5-7 cm o wadze 8-15g ale żeby dobrze spisywała sie również przy kleniowych maluszkach.Najlepiej żeby był to parabolik dobrze ładujący się przynętami , które wcześniej wymieniłem.

A i zapomniałbym o długości- musi być to długi kij...minmum 2,9m :)

Zaintrygował mnie blank batson DSS1143-2 , myśli pan że będzie odpowiedni pod bolki i klenie ? Oraz jaki byłby koszt zbudowania tego wędziska na przelotkach forecast + sic na szczycie , uchwyt fuji dps ( gun smoke ) oraz przyzwoitym korku : górny 6 cm , dolny 27 cm , uchwyt przynęt fuji :)
Bartek Sitko

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn sie 27, 2012 09:29

Witam,

DSS lub odpowiednik IST 1143F z RX7 będą odpowiednie. Chce Pan najtańsze przelotki i dość drogi uchwyt-czy to nie pomyłka? Cena w podanym wykonaniu wyniesie około 780,00.-

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Bartek Sitko dodano: pn sie 27, 2012 10:16

No w sumie to trochę niepoważne , komplet przelotek takiej samej cenie co uchwyt to w takiem razie ile koztowałaby ta wędka w takim wykonaniu:

Blank batson dss1143-2
Fuji dps czarny
uchwyt prrzynet czarny forecast
rękojeść pełna piankowa
przelotki forecast + alconite sczytowa
Bartek Sitko

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn sie 27, 2012 10:56

W takim wykonaniu wędka będzie kosztować dokładnie 649,00.- Termin połowa października.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Bartek Sitko dodano: pn wrz 17, 2012 10:49

Witam , zdecydowałem się na samodzielne złożenie wędki.Czy przy zakupie blanku , oznaczy mi pan kręgosłup wędki i zaproponuje jakiś spacing ?
Bartek Sitko

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr wrz 19, 2012 16:07

Witam,

Nie ma problemu. Proszę podać jaki blank i pozostałe komponenty. Wtedy podamy cenę, oznaczymy splin i rozmieszczenie przelotek.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Bartek Sitko dodano: czw wrz 20, 2012 12:57

Zakupy będę robił w okolicach grudnia więc jest jeszcze sporo czasu ale już powiem co będę ( chyba ) potrzebował:

Blank batson dss 1143-2
Przelotki Forecast + alconite na szczyt
Rękojeść z pianki eva , reargrip długości 30 cm
zakończenie rękojeści z pianki eva
pierścień dekoracyjny FC
windingcheck
zaczep przynęt fuji

Prosiłbym o wycenę tych komponentów i jeśli można podanie jak rozłożyć przelotki , zależy mi na tym żeby kijek ładował się już od bardzo lekkich przynęt ( 2-3g )

Nici i lakiery już mam więc nie są mi potrzebne :))
Bartek Sitko

Postautor: Bartek Sitko dodano: czw wrz 20, 2012 14:46

Zapomniałem dodać , uchwyt to Fuji DPS black
Bartek Sitko

Postautor: Hubert Matuszewski dodano: pt wrz 21, 2012 14:18

Witam,
Koszt komponentów które Pan wymienił to 447,00zł

Pozdrawiam
Hubert Matuszewski
Hubert Matuszewski

Postautor: Bartek Sitko dodano: ndz wrz 23, 2012 14:36

Witam po raz koleiny i przepraszam że Was tak męczę :) Po dzisiejszej konsultacji z kolegą , który łowi już długo w miejscach gdzie od przyszłego sezonu ja tez mam zamiar łowić doradził mi żebym kupił kijka nie pod bolenia ale pod jazia , klenia gdyż łowi się je tam częściej.Mianowicie ...potrzebuje kija o długości 2,9m do 10-14g.Ma on obsłużyć woblery 2-4 cm o wadze od 2 do 4g.Łowienie będzie głównie na odrze na główkach , uciąg jest dość mocny więc wędka nie może poddać się przy agresywnie pracującym wobku.Rzuty muszą być dość dalekie czyli....na żyłce 0,18 woblerek 2,5g musi polecieć na 20m myślę że nie jest to jakaś odległość nie do pokonania :) Na blank mam do 300 zł , upatrzyłem sobie batsona rx6 2,9m do 2-10g.Jak pan myśli , sprosta on moim wymaganiom ? Aha i jako przyłów może trafić się boleń max 70 cm.
Bartek Sitko

Postautor: Hubert Matuszewski dodano: pn wrz 24, 2012 12:35

Witam,
Blank, który Pan wybrał jest zdecydowanie za delikatny. Jeżeli jest Pan w stanie dołożyć 40,00zł, polecam MHX-a ST1141-2. Poradzi sobie zdecydowanie lepiej w mocnym uciagu, tym bardziej, że jest prawdopodobieństwo zacięcia większej ryby.

Pozdrawiam
Hubert Matuszewski
Hubert Matuszewski

Postautor: Bartek Sitko dodano: pn wrz 24, 2012 14:27

Aha , a co Pan myśli o blanku batson rx6 2,75m do 14g ? Jak będzie z odległością rzutów , wobler 2,5-3g poleci na słuszną odległość np. 20 metrów przy żyłce 0,16-0,18 ? I jaka jest akcja i ugięcie tego blanku.

I prosiłbym odrazu o spacing tzn. jakie przelotki będę musiał do niego kupić...kołowrotek będzie rozmiaru 2000-3000.Przelotki będą forecast + alconite na szczycie.
Bartek Sitko

Postautor: Hubert Matuszewski dodano: wt wrz 25, 2012 16:17

Witam,
Poradzi sobie ten blank również. Nie wymieniałem go, ponieważ pisał Pan o dlugosci 2,90m.
My zbroimy ten blank w przelotki typu Y: 25;16;10;8L;8;7;3x6 i na szczycie 6. Forecast-ów Y nie ma, ale można zamontować Hardloy-e Y. Są niewiele droższe.

Pozdrawiam
Hubert Matuszewski
Hubert Matuszewski

Postautor: Bartek Sitko dodano: wt wrz 25, 2012 20:14

Witam , a jaka jest różnica między LV a V ? Nie można zastasować przy tym blanku wszystkich przelotek forecast ? Nie chciałbym jako pierwsze 3 dawać hardloy bo mają one troszke inny kolor ringu niż forecast ale też nie chciałbym dawać wszystkich przelotek fuji hardloy bo mi one nie odpowiadają....a na alconite mnie nie stać ;/
Bartek Sitko

Postautor: Hubert Matuszewski dodano: śr wrz 26, 2012 08:50

Witam,
Jest róznica między ramką V, a ramka Y. Przelotka w ramce Y jest wyższa od przelotki w ramce V. Proponując Hardloy Y, miałem na mysli zastosowanie całego kompletu. Zaproponowałem ponieważ nie ma Forecast-ów w ramce Y. Jeżeli uważa Pan, że ramka V jest odpowiednia do tego blanku, służe pomocą.

Pozdrawiam
Hubert Matuszewski
Hubert Matuszewski

Następna

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska