sandaczówka

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

sandaczówka

Postautor: Marcin Kwiatkowski dodano: czw gru 01, 2011 22:26

Witam

W tym sezonie zakupiłem wędkę ST.Croix AVS70MHF z przeznaczeniem do połowu sandacza w szczecińskiej Odrze. Nie spodziewałem się, że ten kijek to taka "pałka". Pod koguta fajnie się sprawdza ale do gumek 2,5 i 3 cale na główkach od 15 go 25g troszkę za sztywny.

Narodził się w mojej głowie kijek z pracowni. Powinien być w jednym kawałku i nie dłuższy niż 7 stóp gdyż praktycznie wszystkie wyprawy są łodziowe. Akcja tylko i wyłącznie szczytowa. Sam szczyt powinien być delikatny jak wklejka aby pokazywał doskonale opad i każde dotknięcie rybska a dół bardzo mocny wiadomo po co :wink:

Na jakim blanku trzeba by zbudować wędkę :?:
Czy Batson ISB 802.75 będzie odpowiedni :?: Czy może lepiej XSB 802.75
Jaka będzie różnica pomiędzy tymi blankami a może jakiś inny nie koniecznie taki jak proponuję.

Teraz najważniejsze.
Przynęty tak jak pisałem wyżej Gumy do 3 cali i główki od 15 do 25 gramów.
Uzbrojenie kijka:
Rękojeść rezonansowa w korku, jak podejdzie to uchwyt Fuji SKSS17, przelotki alconite na szczycie sic. Fajnie jak by czerń połączona została z czerwienią.

Proszę o wycenę wędek na odpowiednich dla mnie blankach z rękojeścią rezonansową jak i bez.

Pozdrawiam Marcin Kwiatkowski
Marcin Kwiatkowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt gru 02, 2011 10:12

Witam,

Batson ISB802.75 to bardzo dobry wybór. XSB802.75 jest szybszy i sztywniejszy od ISB, dlatego zaczyna dobrze pracować od 20 gramów w górę. Wędka w wykonaniu standardowym kosztuje 745,00.- Z rekojeścią rezonansową odpowiednio drożej. Oczywiście da się zastosować SKSS. Kalkulacje robię po ostatecznym ustaleniu wykonania.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Kwiatkowski dodano: pt gru 02, 2011 10:35

Witam Panie Irku.
Troszkę Pana pomęczę gdyż zależy mi na dobraniu odpowiedniej wędki a nie dublowanie tego co już mam.
Rozumiem, że innych blanków Pan nie poleca bądź nie będą odpowiednie do moich parametrów podanych wyżej.

Ireneusz Matuszewski pisze:Witam,

Batson ISB802.75 to bardzo dobry wybór. XSB802.75 jest szybszy i sztywniejszy od ISB, dlatego zaczyna dobrze pracować od 20 gramów w górę.
Ireneusz Matuszewski

Z tego wynika, że bardziej odpowiednim do moich potrzeb będzie ISB802.75.
Avid zaczyna pracować od 20g a ja potrzebuję coś troszkę delikatniejszego.

Proszę o wycenę wędki:
-Blank ISB802.75
-Rekojeść rezonansowa Taka http://www.fishingcenter.com.pl/grafika ... le/2_a.jpg

-Uchwyt Fuji SKSS chyba, że poleca Pan inny
-Przelotki Fuji alconite a na szczycie sic

Kolorystyka tak jak już pisałem czerń połączona z czerwienią. Bardzo podoba mi się rękojeść taka jak na logo Strony głównej po przejściu przez intro.Pierwsza od góry

Pozdrawiam i czekam na wycenę.
Marcin Kwiatkowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt gru 02, 2011 11:23

Witam,

Dokladny opis wędki z podaniem wagi przynęt jest na http://www.fishingcenter.com.pl/caly_ni ... tykuly.php Oczywiście mamy w ofercie co najmniej kilkanaście modeli spełniających podane parametry. Blanki te różnią się szczegółami, ale to można stwierdzić jedynie przy wizycie w pracowni. Zmontowanie w podanym wykonaniu i kolorystyce bez problemu. Wędka będzie kosztować 1011,00.- Uważam, że to dobry wybór. Wędka na tym blanku to kompromis w miarę lekkiej przynęty i pewnego, potężnego zacięcia.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Kwiatkowski dodano: pt gru 02, 2011 13:37

Ireneusz Matuszewski pisze:Witam,

Oczywiście mamy w ofercie co najmniej kilkanaście modeli spełniających podane parametry. Blanki te różnią się szczegółami, ale to można stwierdzić jedynie przy wizycie w pracowni.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski

No niestety do Warszawy troszeczkę daleko aby podjechać i pomachać samymi blankami na sucho. Zdam się na Pana doświadczenie.

Cena 1011,00,- hm sporo ale byłem przygotowany na taki wydatek. Jest sens alconite zamienić na hardloy ? ile takim zabiegiem bym zaoszczędził na kasie a ile bym stracił na akcji i pracy wędki.
Kolejne moje pytanie to czy rezonans faktycznie jest potrzebny. Czy bez niego wędka jest bardziej "głucha" ?

Proszę o rozwianie moich wątpliwości i o podanie formy zamówienia oraz jaki jest czas oczekiwania na wędkę.
Marcin Kwiatkowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt gru 02, 2011 15:38

Witam,

Uważam, że cena jest bardzo dobra. Proszę zauważyć, że pomimo bardzo dużego wzrostu cen dewiz FC nie podnosi cen na blanki i komponenty. Wzrosła jedynie cena robocizny. Oczszędność na Hardloyu to około 80 zł. Czy warto oszczędzać na przelotkach i rękojeści to oczywiście już decyzja zamawiającego. Dzisiaj przyjmujemy zamówienia na początek lutego.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Kwiatkowski dodano: pt gru 02, 2011 16:53

Ok, więc w takim razie proszę o przyjęcie zamówienia tak jak było ustalone za 1011zł i czekam na dalsze instrukcje co do zamówienia.
Marcin Kwiatkowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob gru 03, 2011 09:51

Dziękuję za zamówienie. Proszę o podanie wymiaru rękojeści poniżej uchwytu kołowrotka. Idealnie wyważona wędka w tym wykonaniu powinna mieć 25-26 cm. Proszę również o wpłatę zaliczki na konto firmowe ze strony internetowej oraz informację o wpłacie. Po otrzymaniu zaliczki rozpoczniemy montaż wędki.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Kwiatkowski dodano: sob gru 03, 2011 10:13

Ireneusz Matuszewski pisze:Dziękuję za zamówienie. Proszę o podanie wymiaru rękojeści poniżej uchwytu kołowrotka. Idealnie wyważona wędka w tym wykonaniu powinna mieć 25-26 cm.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski

W takim razie długość rękojeści niech będzie taka jak Pan sugeruje. Dla mnie jest odpowiednia i wystarczająco długa.

Jeżeli chodzi o zaliczkę to postaram się wpłacić w poniedziałek tylko prosił bym o podanie wysokości wpłaty.
Marcin Kwiatkowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob gru 03, 2011 10:26

Dziękuję, wykonanie uzgodnione. Wystarczy 200-300 zł zaliczki.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Kwiatkowski dodano: sob gru 03, 2011 12:04

Dobrze więc w poniedziałek tak jak pisałem postaram się przelać pieniążki.

Jeszcze jedno co do wykonania.
Rozumiem, że kijek będzie uzbrojony najlżej jak się da i nie zgubi swojej szczytowej pracy. Omotki wydaje mi się, że ładnie będą wyglądały czarne z delikatnymi wstawkami z czerwonej nici. Natomiast rękojeść tak jak pisałem wyżej.
Marcin Kwiatkowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn gru 05, 2011 10:16

Witam,

Wędka będzie zrobiona lekko, właśnie o takich omotkach myślałem.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Kwiatkowski dodano: pn gru 05, 2011 14:58

Zaliczka wpłacona, szczegóły wykonania myślę, że ustalone. Jak będę miał jakieś wątpliwości to dopytam w tym temacie.
Pozdrawiam Marcin Kwiatkowski
Marcin Kwiatkowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn gru 05, 2011 15:21

Dziękuję za zamówienie i wpłatę zaliczki. Zaczynamy montaż wędki.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Kwiatkowski dodano: czw gru 08, 2011 12:29

Panie Irku nie wiem czy to ważne ale wędka będzie współpracowała z kołowrotkiem wielkości 3000, najprawdopodobniej Daiva CaldiaX bądź coś podobnego.
Marcin Kwiatkowski

Następna

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska