Waga przelotek

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Waga przelotek

Postautor: Tomek Plewko dodano: pt lis 04, 2011 13:05

Witam Panie Irku. Przeglądając forum nie wpadł mi taki temat w ręcę, (chyba, że się mylę) stąd moje pytanie. Na forum jerkbait.pl przeczytałem Pana tekst o ważeniu przelotek. Gratuluje uporu :). Ponieważ od jakiegoś czasu chodzi za mną montaż wędki we własnym zakresie i jak zawsze jest masa wątpilowści. Nie chciałbym poruszac tematu samego rozmieszczenia przelotek na blanku, ponieważ materiału na ten temat jest sporo, a ich różnice wagowe pomiędzy poszczególnymi rodzajami materiału, z którego są wykonane. Z Pana pomiarów wynika, że zestaw przelotek "sic"( o ile dobrze pamiętam o symbolu "LV" ) jest wagowo większy od tego samego zestawu z materiału "HARDLOY". Różnica jest nie wielka, ale jednak jest. Często w opracowaniach na temat samego spacingu jest to podkreslane. Warto zakladac "sic-i", bo mniej ważą. Chyba jednak trochę za bardzo jest to demonizaowane i wyolbrzymiane. Oczywiście pomijam właściwości poszczególnych pierścieni, wiadomo sic to sic, gładszy itd., ale wpływ wagowy "sic-ów" czy "hardloy" na blank, tzn. na jego właściwości np.dynamiczne, jest taki sam. Chyba, że się mylę to proszę o oświecenie w tej kwestii. Pozdrawiam i dziękuje za odp.
Tomek Plewko

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt lis 04, 2011 13:19

Witam,

O jaki blank i jakie zbrojenie chodzi?

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomek Plewko dodano: pt lis 04, 2011 14:33

Witam. Nie miałem na myśli konkretnego blanku, tylko wagę przelotek z poszczególnych materiałów i ich koncowego wpływu wagowego na blank. Chodzi mi o to, czy uzbrajając dwa takie same blanki: jeden w komplet sic, drugi w hardloy (rozmieszczenie w tym samym miejscu na obu blankach) jeden jak i drugi bedzie pod wzgledem dynamiki tak samo się zachowywał?
Tomek Plewko

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt lis 04, 2011 14:54

Witam,

Pytałem o blank, ponieważ to zależy od blanku. Jeżeli będzie to UL to każda waga ma znaczenie. Jeżeli jest to blank mocniejszy np 20lb to różnica wagowa pomiędzy podanymi przelotkami będzie bez znaczenia.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomek Plewko dodano: pt lis 04, 2011 15:15

Ma Pan racje. Ale pisałem, tez o pewnym paradoksie, ze sic waza wiecej niz hardloy. Ponizej kopia tabel z jerbait.pl:

LVSG06-0,17g ( SIC w ramce LV )
07-0,27g
08-0,36g
10-0,60g
12-0,86g
16-1,25g
20-2,33g
25-3,59g
30-5,39g

BLVLG06-0,19g ( Hardloy w ramce LV )
07-0,28g
08-0,34g