RCLB70XL vs. MB846/IMB846

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

RCLB70XL vs. MB846/IMB846

Postautor: Paweł Poznański dodano: czw paź 06, 2011 12:53

Witam,
posiadam RCLB70XL (spinn) do zastosowań spinningowych na suma (taki uniwersał do wszystkiego).
Szukam jednak blanku trochę bardziej "finezyjnego", poręcznego a przede wszystkim lżejszego ale równie mocnego co RCLB. Proszę o poradę czy MB846 lub IMB846 byłby właściwym wyborem pod cast'a.
Przynęty z zakresu 20-80gr (od gum po mocno mieszające woblery).

Pozdrawiam.
Paweł
Paweł Poznański

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt paź 07, 2011 08:36

Witam,

Podaje Pan bardzo duży zakres przynęt. Będzie trudno w tym przypadku wybrać blank. Oczywiście IMB846 będzie lżejszy, będzie miał nieporównywalnie mniejszą średnicę, ale jego sztywność nie pozwoli łowić komfortowo przynętami w dolnym podanym zakresie.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Paweł Poznański dodano: pt paź 07, 2011 09:54

Witam,
Dolny zakres to wobler Dorado Lake ważący 22gr - to moja podstawowa przynęta. Górny zakres w sumie nie musi być aż tak wysoki... największe gumy z główką jakich używam ważą jakieś 60 gr.
W sumie na RCLB rzucanie i łowienie wabikami 20 gr nie należy do komfortowych, ale jakoś bardzo mi to nie dokucza... Jeśli na IMB846 będzie lepiej niż na RCLB to powinno mi to już odpowiadać... Tak jak pisałem zależy mi głównie na realnej mocy blanku.
Czy jest ten blank w pracowni? Jeśli tak to w przyszłym tygodniu mógłbym zajrzeć i namacalnie porównać.

Pozdrawiam.
Paweł
Paweł Poznański

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt paź 07, 2011 10:48

Witam,

Blank jest dostępny, zapraszam,

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska