PETYCJA w obronie rzeki przed melioracją !

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

PETYCJA w obronie rzeki przed melioracją !

Postautor: Tomasz Owczarek dodano: wt lut 22, 2011 19:33

Witam Panie Irku ! Witam Wszystkich forumowiczów !

Zwracam się z uprzejmą prośbą o oddawanie swoich głosów w sprawie przeciwko melioracji jednej z górskich rzek Okręgu lubelskiego. Dziękuję Wszystkim za zainteresowanie ! Panie Irku, jeżeli zachowałem się nietaktownie umieszczając tą prośbę na Pańskim forum proszę o jej usunięcie. Liczę jednak na zrozumienie i pomoc. Dziękuję w imieniu lubelskich pstrągarzy. Tomasz Owczarek

http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6624
Tomasz Owczarek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr lut 23, 2011 10:49

Witam Panie Tomku,
Nie ma w tym żadnego nietaktu. Fishing Center oddaje swoje głosy i namawiam wszystkich użytkowników forum do oddania głosu.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Piotr Szczypiński dodano: śr lut 23, 2011 11:43

Witam wszystkich.
Pozwolę sobie napisać kilka słów na ten temat. Jestem przyrodnikiem i min. zajmuję się ornitologią, i ten temat jest mi niestety znany. Jestem też wędkarzem W mojej okolicy (północne Mazowsze) w ubiegłym roku zmeliorowano czyt. zniszczono bezpowrotnie 10 km fragment kolejnej rzeki, i to w obszarze sieci Natura 2000. Niestety mimo protestów regionalnej organizacji ornitologicznej (włącznie z pismami do Komisji Europejskiej), nie udało się zablokować melioracji. Szkoda przy tym, że Okręgowy Zarząd PZW nie walczył ramię w ramię z przyrodnikami o zachowanie rzeki. Nie wiem, jakie działania podjętow sprawie obrony Kosarzewki, ale jeśli mogę coś poradzić, to proszę skontaktować się z Lubelskim Towarzystwem Ornitologicznym, im więcej sojuszników tym lepiej. We wspólnym działaniu różnych stowarzyszeń np. wędkarzy i przyrodników, upatruję właśnie szanse na powodzenie takich akcji w przyszłości. Można również skontaktować się z prawnikiem, czasami uchybienia proceduralne, które popełnia inwestor, umożliwiają zatrzymanie prac melioracyjnych. NP. gdy PZW jest dzierżawcą rzeki, jest również stroną w postępowaniu administracyjnym, o czym często zapominają urzędnicy. W rzece jest w końcu jakiś nasz wspólny wędkarski majątek.
Dodam przy tym, że nie jestem jakimś ekologiem-oszołomem, który za wszelką cenę chce blokować wszelkie inwestycje. Po prostu, po ubiegłorocznych powodziach, do głosu łatwo dochodzą twardogłowi melioranci, którzy chcą realizować "stalinowską" wiedzę o hydrologii.
Przy tym młodzi, wykształceni nowocześnie hydrolodzy, nie posiadają odpowiedniej siły przebicia.
Wystarczy poczytać na stronach z ogłoszonymi przetargami, ze w najbliższych latach czeka nas dewastacja wielu rzek i rzeczek w całej Polsce, w niespotykanym od wielu lat rozmiarze. Kolejne pieniądze publiczne zostaną dosłownie i w przenośni utopione.
A tak naprawdę chodzi o zarobienie kasy, i wyrwanie środków z Funduszy UE. Przecież Zarządy melioracji, które jeszcze przetrwały, muszą z czegoś żyć.
Pozwoliłem sobie napisać swoje zdanie na forum o klasowych wędziskach, gdyż uważam, że my wędkarze powinniśmy naprawdę zakasać rękawy i przystąpić do walki o nasze rzeki. Niestety zbyt często, przynajmniej w mojej okolicy, napotykam wśród braci wędkarskiej obojętność wobec opisanych sytuacji. Naprawdę możemy wiele zdziałać.
Pod apelem Pana Owczarka podpisuję się oboma rękami.
Pana Ireneusza również proszę o wybaczenie za ten wpis, choć również sądzę, że forum FC jest jak najbardziej odpowiednim miejscem do poruszonej tematyki.
Pozdrawiam wszystkich
Piotr Szczypiński
Piotr Szczypiński

Postautor: Tomek Owczarek dodano: śr lut 23, 2011 21:17

Dziękuję Panie Irku ! Dziękuję Panie Piotrze !
Tomek Owczarek

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska