Witam serdecznie.
Moje pytania dotyczą również tytułowych blanków, w związku z tym dopisuję się do tego wątku. Podobnie, zamierzam zamówić swój pierwszy klasowy kij a wybór mój skłania się ku Batsonowi, z jego wszystkimi istotnymi dla mnie zaletami. Łowię głównie w mniejszych rzekach nizinnych i wodzie stojącej, sporadycznie Narew. Lubię łowić lekko i w miarę delikatnie, więc moje przynęty to gumy na główkach 3-8 gr, w porywach do 12, woblery od kilku do 20 gramów, obrotówki max.nr3 i sporadycznie wahadłówki do nr2. Ryby to głownie średniej wielkości szczupak, kleń, boleń, sandacz, jaź, ale chciałbym też być przygotowanym na niespodzianki (OBY !).
Decyzja R7 czy R8 należy oczywiście do mnie, przeczytałem wszystkie wątki na ten temat i świetną charakterystykę napisaną przez p. M.Szymańskiego na stronie FC, ale dręczą mnie pewne jeszcze dylematy:
1. Długość - Czy można uważać, że np. IST1025F to tylko krótszy brat bliźniak IST1085F ? Oczywiście mam na myśli porównanie wszystkich cech obu wędzisk.
Analogicznie, czy podobnie jest w przypadku XST.
2.Czy jest wyraźna, odczuwalna różnica w dolnym zakresie CW między
1084F a 1085F? Myślę sobie,że może do charakteru mojego wędkowania wystarczyłby kij o CW. 10-21g, a przy tym obsłużyłby nieco mniejsze przynęty.
Wiem, że szukam uniwersalności niemożliwej do osiągnięcia, ale jestem nie pierwszy i nie ostatni.
Proszę więc o wyrozumiałość i z góry dziękuję
Pozdrawiam
Piotr Szczypiński