kij szczupakowo sandaczowy na wody stojące

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

kij szczupakowo sandaczowy na wody stojące

Postautor: Tomasz Janus dodano: pt lis 12, 2010 18:09

Niby ogólnie mówi się, że pod te ryby powinny być dwa różne kije, ale może znalazłby się jakiś kompromis ? Przynęty jakimi chciałbym łowić, to głównie gumy 7-12cm na główkach najczęściej do 15-17g, ale i czasem 25g. Ciężar przynęt sugeruje, że powinien to być kij do około 35-40g, ale na moich łowiskach nie ma wielkich ryb, najczęściej są to średniaki do 60-70cm dlatego nie chciałbym kija zbyt sztywnego w obawie o spady. Mogę prosić o jakieś propozycje ? Budżet mam ograniczony, 700-800zł max
Tomasz Janus

Postautor: Tomasz Jamróz dodano: sob lis 13, 2010 21:25

Witaj,nie napisałeś czy łowisz z brzegu czy z łodzi ?Po drugie nie potrzebujesz kija do 35-40gr!Kompromisem o który pytasz może byc HS(Batson,Talon) do 28gr.To dobre i sprawdzone w boju konstrukcje a przy gumie sprawdzają sie najlepiej.
Tomasz Jamróz

Postautor: Tomasz Janus dodano: ndz lis 14, 2010 10:15

Chciałbym pogodzić łowienie z brzegu z łowieniem na łódce, myślałem nad 260cm. O hot-shot-cie też czytałem, ale nie wiem czy taki kij nie byłby za sztywny pod rybą np.60cm, preferuje ugięcie semiparaboliczne. Guma 12cm plus główka 25g to już spora waga, na pewnie kij do 28g obsłuży takie przynęty ?
Tomasz Janus

Postautor: Tomasz Jamróz dodano: ndz lis 14, 2010 11:38

Ciężko pogodzic kij na brzeg i na łódkę.Ja z łodzi łowie kijami około 2m (+-10cm)Jeżeli boisz sie że HS moze byc za sztywny i musisz miec te 2,6m to chyba niezłym kijem dla Ciebie będzie Batson IST 1025 to też kij do 1oz (28gr).Nie jest tak szybki jak HS ma mocniejszą szczytówkę i głębiej pracuje podczas holu no i podaną gramaturę obsłuży bez mrugnięcia.To kij 17lb wiec już mocna konstrukcja.Ewentualnie jego szybszy odpowiednik z RX8 XST 1025.
Tomasz Jamróz

Postautor: Tomasz Janus dodano: ndz lis 14, 2010 18:11

Patrzyłem na stronce fc na ten blank IST1025. Akcja M/F, czy to nie za wolno na sandacza ? Teraz mam mętlik w głowie. HS1021 mógłby być najlepszym wyborem tylko obawiam się jak prezentowałoby się ugięcie tego blanku przy średnich rybach... I jeszcze kwestia cw. Fajnie byłoby gdyby faktycznie 28g wystarczył, ale tak jak pisałem, guma z główką 25g(używana sporadycznie, ale jednak) waży sporo, pewnie około 40g więc czy aby na pewno będzie się łowiło w opadzie komfortowo ? Wiem, że wałkuje temat, ale muszę rozwiać swoje wszelkie wątpliwości przy wyborze tak drogiego jak dla mnie wędziska. Dziękuje za dotychczasową pomoc.
Tomasz Janus

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lis 15, 2010 11:57

Panie Tomaszu,
Najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta w FC. Moim zdaniem dobrym wyborem będzie HS1023F. Podana wędka pozwoli w komforcie operować podanymi przynętami a przy kilogramowej rybie ugnie się co najmniej do połowy. Należy pamiętać że przy tym typie wędzisk należy prowadzić szybki, ostry hol ryb. W podanie cenie również się mieści. HS1023F w standardowym wykonaniu w korku i na Alconite kosztuje 821 zł.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomasz Janus dodano: pn lis 15, 2010 15:15

Niestety wizyta w FC jest mało realna dlatego zdaje się na panów zdanie i opinię. Dlaczego przy HS trzeba szybko holować rybę ? skoro ugina się z tego co Pan pisze, do połowy, to chyba całkiem ładna amortyzacja i można z rybką fajnie powalczyć. Jeszcze jedno pytanie - czy wykonanie tej wędki z rękojeścią dzieloną na piance wchodzi w grę i czy jest droższe od tradycyjnej rękojeści? podoba mi się styl Japan. Chodzi mi dokładniej o coś jak w intro stronki FC z niebieskimi pierścieniami lub srebrnymi, no i zastanawiałem się nad przelotkami hardloy.
Tomasz Janus

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lis 15, 2010 15:26

Trzeba szybko holować właśnie dlatego, że ugina się do połowy, a nie do rękojeści. Oczywiście możemy wykonać rękojeść dzieloną w piance. Nie ma problemu. Hardloye też są dostępne w pelnej rozmiarówce.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomasz Grzelak dodano: pn sty 16, 2012 19:51

Dzień dobry. Podepnę się pod temat i najpierw pytanie: czy pisząc o Hot Schocie mają Panowie na myśli wędkę Dragona z serii HM 80? Zainteresowało mnie to, bo kolega taki ma, dużo na niego łowiłem, jestem nim zachwycony i chętnie zrobiłbym sobie podobny, gdyby dało się taniej, bo tyle za wędkę już nie dam. Sam mam Dragona HM 80 Easy Rider 2.6m do 25 g - fajny, czuły jak diabli i lekki, ale szczupak robi na nim trochę co chce. Mam też Dragona HM 62 Pike 2.85m do 35g - super, czuły, ale strasznie długi, niewygodny, gdy nad głową są gałęzie i tak naprawdę oba niewiadomo jakiej mocy. Chciałbym zrobić sobie u Pana pierwszy kij na zamówienie, ale nie stać mnie już na tak drogie wędki, dlatego nie kupię hm-a hot shota, a chciałbym kij zbliżony.
- Długość, najchętniej 2.6 metra jak hot shot lub ew. 2.7
- przynęty to kopyta 3 i 4 na główkach 7 -15 g
- wody stojące na których trzeba daleko rzucać, rzadko rzeka i głównie warta
- cel, to szczupak i sandacz, ale częstym przyłowem jest sum do 15kg -18 kg.
Czy uchwyt Uchwyty Fuji SKSS/SKTS i pierścienie WCS spełnia rolę rezonansu? Mam kiepski wzrok, nie patrzę na szczytówkę ani plecionkę, brania wyczuwam na kiju. Zaproponuje mi Pan coś, czy tego co chcę nie da się osiągnąć w cenie poniżej tysiąca? Wolałbym nie oszczędzać na blanku i rezonansie - na całej reszcie tak.
Pozdrawiam
Tomasz Grzelak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt sty 17, 2012 11:00

Dzień dobry,

Nie ma możliwości wykonania takiej wędki poniżej 1000 zł. Może coś z tańszych modeli Dragona.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska