Lekki spining na średnią rzeką.

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Lekki spining na średnią rzeką.

Postautor: Wojciech Zawada dodano: pn maja 24, 2010 10:59

Witam.

To mój pierwszy post na forum, witam więc gospodarza i wszystkich użytkowników.

Wymarzyłem sobie nowy kijek. Łowię czysto rekreacyjnie. Moje główne łowisko to Warta w okolicach Wielunia (średnia rzeka z niezbyt silnym uciągiem), zwykle zdobyczą padają okonki, klonki, małe szczupaczki - generalnie ryby o masie powyżej 1 kg należą do rzadkości, ale zdarza się sporadycznie większy kleń lub boleń. Moje przynęty, to obrotówki 0-2, woblerki do 5 cm, czasem niewielkie gumki na lekkich główkach - wtedy częstym gościem na haku bywa jelec. Tyle o łowisku i przynętach.

Do tej pory używałem w zasadzie dwóch wędzisk: Konger Rapier 180 do gumek i dwuczęściowy St.Croix Legend Elite 7" ul do 5g (moderate)do całej reszty przynęt. Ten drugi to kijek stary i miękki, ale niezastąpiony. Sprawdza się świetnie, ale wydaje mi się, że potrzebowałbym czegoś o jeden "klick" dłuższego - optimum to okolice 240 cm i mocniejszego - wyrzut tak do 10g. St.Croix jest świetny, ale czasem jest za krótki - przydałoby się rzucić dalej, i zbyt miękki - świetnie trzyma ryby ale chciałbym mieć możliwość bardziej forsownego holu, przynajmniej w pierwszej fazie, drugi problem to 5cm woblerki - ciężko się je prowadzi gdy stawiają spory opór w wodzie, chyba zbyt mocno obciążają wędkę.
Wymóg długości - ok. 240cm jest dość sztywny, bo często brodzę pod zwisającymi gałęziami i dłuższy kijek może być niewygodny.

Dodatkowo chciałbym aby kijek był możliwie czuły i lekki. Chciałbym aby miał uchwyt Pacyfic Bay Minima i rękojeść dzieloną z pianki (podobną do kijów E21 - Carrot Stix - mam taki castingowy na szczupaki i bardzo mi odpowiada), przelotki też mogły by być PacBay Minima, ale tu już zdam się na sugestie.

Obrazek
Zdjęcie pożyczone z tacklewarehouse.

Kształt pianki może być inny, ten na końcu mógłby być dłuższy. To już kwestia do uzgodnienia.

Używam kołowrotków rozmiaru 1000-2000 o masie 200-240g. Długość rękojeści od osi stopki maksymalnie 30 cm. Jedynym kompromisem pod względem lekkości na jaki jestem w stanie się zgodzić to dobre wyważenie zestawu.

Kocham UL - bo przy małej ilości wolnego czasu jaką dysponuję łowienie lekkimi zestawami daje mi ogromną satysfakcję. Dla mnie to raczej relaks na łonie natury niż łowy.

Proszę o sugestię odnośnie blanku i wstępną wycenę. Nie musi być jakoś szczególnie szybki i nieustępliwy. Chciałbym mieć nadal dużo frajdy z holu niewielkich ryb, ale niech by był mocniejszy od mojego St.Croix. Niestety rzadko bywam w Warszawie, więc cała operacja pewnie przebiegnie korespondencyjnie.

Mam jeszcze pytanie odnośnie mojego St.Croix. Obecnie jest uzbrojony w przelotki hardloy - dosyć spore i z grubymi pierścieniami. Czy przezbrojenie wędki w lżejsze przelotki poprawiłoby jej pracę? I pytanie odnośnie estetyki - czy takie przezbrojenie pozostawiłoby jakieś ślady na blanku? Jaki byłby orientacyjny koszt takiego przebrojenia?

EDYCJA:

Czy byłaby możliwość zrobienia takiego kija w wersji z dodatkową wklejaną szczytówką?
Wojciech Zawada

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn maja 24, 2010 12:51

Witam na forum,
Niestety nie mogę wykonać wędki w/g opisu. Nie dysponuję blankiem o podanych parametrach, nie dysponuję również podanymi komponentami. Niestety nie wykonujemy również usług dotyczących przeróbek wędzisk poza wędkami montowanymi w FC.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Wojciech Zawada dodano: pn maja 24, 2010 13:31

A co mógłby Pan zaproponować w temacie lekkiej wędki? Założenia podobne, ale może być inna długość blanku, komponenty zgodnie z pana sugestią, ale rękojeść koniecznie dzielona pianka. I maksymalnie lekki zestaw.
Wojciech Zawada

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn maja 24, 2010 13:46

Witam,
Najbardziej zbliżony do opisu będzie blank CD BLRXLS296L oraz BLREXT293L. Obrotówki 0-2 i woblery do 5 cm obsłużą bez problemu. Na małe i lekkie gumki odpowiednia jest wklejka. Rękojeść dzielona w piance bez problemu, lekkie zbrojenie w SiC lub Alconite również.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Wojciech Zawada dodano: pn maja 24, 2010 14:01

A czym użytkowo różnią się te blanki. Oba są opisane jako xfast. Czy nie będą zbyt sztywne?

Jaka w takim razie byłaby cena wędki z opcją dodatkowej szczytówki wklejki. Cena blanków jest podobna. Jaka różnica w cenie pomiędzy sic a alconite?
Wojciech Zawada

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt maja 25, 2010 08:23

Witam,
XLS jest wolniejszy i ma głębsze ugięcie jak EXT. Do podanych przynęt nie będą zbyt sztywne. Nie da się zrobić dodatkowej szczytówki z wklejką-wymiary elementów szczytowych na to nie pozwalają. Orientacyjne ceny podane są na stronie FC "Wędziska montowane tradycyjnie". SiC ma większą twardość i gładkość powierzchni ringu jak Alconite.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska