Sandaczowa jednoczęściówka-pytanie do Pana Ireneusza

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Sandaczowa jednoczęściówka-pytanie do Pana Ireneusza

Postautor: Rafał Flammer dodano: wt lut 09, 2010 14:38

Witam Pana i wszystkich użytkowników tego forum. Jestem tu nowy jednakże o dawna śledzę wszystkie ciekawe tematy tutaj poruszane. Uważam, że jest to najlepsze tego rodzaju forum w Polsce i dlatego postanowiłem skorzystać z możliwości i zasięgnąć Pana wiedzy na temat budowanych wędzisk. O to moje pytanie. Zdecydowałem się na posiadanie wędki sandaczowej, jednoczęściowej. Łowię głównie z "opadu" a gramatura główek to zazwyczaj 20-30gram, rzadziej 15gr. Używam przynęt gumowych w zakresie 8-12cm. Plecionka 0,12-0,14mm. Czy blank batsona ISB783 obsłuży taki zestaw? Zależy mi na kompromisie tak aby sporej mocy towarzyszyła lekkość i czułość blanku. Jeżeli nie w/w blank to co by Pan polecał z oferty Batsona. Na koniec jeszcze chciałem zapytać ,do którego z blanków w długości 1,98m można zamontować uchwyt rezonansowy.
Ostatnio zmieniony wt lut 09, 2010 14:55 przez Rafał Flammer, łącznie zmieniany 1 raz
Rafał Flammer

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lut 09, 2010 14:51

Witamy na forum,
Proszę pytać, jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Rafał Flammer dodano: śr lut 10, 2010 11:11

Ponawiam pytanie, proszę jeszcze raz przeczytać moją pierwszą wypowiedź, tam jest szczegółowo zadane pytanie.
Rafał Flammer

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr lut 10, 2010 15:03

Witam,
Po dodaniu pytania wszystko jest jasne. na 15 gram kij będzie troszkę za mocny. Pozostałe przynęty obsłuży wzorowo. Nie da się zamontować rękojeści rezonansowej. Zbyt duża średnica w dolniku. Rękojeści pasują do blanków z RX8.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Rafał Flammer dodano: czw lut 11, 2010 11:26

Dziękuje za odpowiedź ale jeszcze pozwolę sobie Pana pomeczyć. Czy jest jakaś zasadnicza różnica między w/w omawianym blankiem a dłuższą wersją ISB843, czy to tylko kwestia długości. Nie wiem do końca ,do której długości mi bliżej. Wracając jeszcze do rezonansu (na RX8), to czy łowiąc jednoczęściowym, krótkim kijem, który sam w sobie jest znakomitym, czułym przekaźnikiem są jakieś POWAŻNE przesłanki dla montowania takiej rękojeści?
Rafał Flammer

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw lut 11, 2010 13:52

Witam,
Różnicy nie ma, wszystkie parametry oprócz długości są takie same. Jeżeli chce Pan mieć więcej czytelnych informacji z wędki, to rękojeść rezonansową warto założyć. Jak Pan myśli, lepiej słuchać muzyki z płyty analogowej czy z CD?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: pablom dodano: sob lut 13, 2010 17:04

Zależy kto ma jakie czucie :wink: . Ja np. używam wykonanego przez Irka dużo mocniejszego kija, a mianowicie IMB 845. Nie tylko ja, ale i towarzysze moich wypraw sandaczowych zachwycają się jego czułością. Kij bez problemu obsługuje ww przynęty a nawet dużo więcej. Czuć każdy kamyk na dnie i trudno przegapić jakieś branie. Jest jednocześnie na tyle mocny że zabezpiecza mnie przed wąsatą niespodzianką. Także ISB bym się nie przejmował że będzie zbyt mocarny, lub zbyt mało czuły- chyba że lubisz obserwować szczytówkę...
pablom

Postautor: Rafał Flammer dodano: wt mar 02, 2010 08:46

Temat męczy mnie nadal a dodatkowo zamieszał mi w głowie kolega z Krakowa, który ma zrbioną sandaczówkę w FC na Mag Bassie RX7(7-28gr) i uważa, że ten blank byłby dla mnie lepszy bo podobnie łowimy. To, że łowię agresywnym "opadem" i jakich używam przynęt to pisałem wyżej. Proszę mi pomóc i wyjaśnić jaka jest różnica między takim Mag Bassem a Spin Bassem. Zważywszy na moje preferencje co na początek wybrać IMB RX7 7-28 gr czy ISB RX7 7-21 dł. 1,98. Jakie są zauważalne różnice w tych dwóch blankach. Kolega twierdzi, że ten ISB będzie za delikatny???!!! Dziękuję za poświęcenie cennego czasu. Proszę też innych użytkowników w/w blanków o parę słów.
Rafał Flammer

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt mar 02, 2010 09:33

Witam,
Nikt nie wybierze kija za Pana, każdy łowi inaczej. Używam IMB 784 do koguta w wadze 20-32 gramy. Pracuje w tym przedziale idealnie. Do gumy ostatnio zachwycilem się ISB802.75. Jest idealny do przedziału 15-25 gram główka + 3" kopyto. Pana kolega twierdzi, że IMB784 jest idealny. Poprzedni użytkownik @pablom łowi na IMB845. Każdy łowi jak lubi. Temat będzie Pana męczył do momentu kiedy będzie Pan chciał w końcu kupić wędkę. Wtedy proszę odwiedzić dobrze zaopatrzoną w blanki pracownię i wybrać odpowiednią dla siebie wędkę.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska