wędka okoniowa a może coś jeszcze??

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

wędka okoniowa a może coś jeszcze??

Postautor: Cezary Łoskot dodano: pn lut 08, 2010 11:02

Na wstępie chciałbym serdecznie powitać wszystkich forumowiczów a w szczególności Pana Irka.
Przymierzam się do zrobienia mojej pierwszej wędki na zamówienie. Poławianą rybą będzie przede wszystkim okoń. Przynęty jakie będą stosowane to głównie gumki na główkach 4-8g, sporadycznie mała blaszka max. 2, wobler max. 3cm. Długość wędki max. 2,4m. Dodam, że zależy mi na jak najlżejszym uzbrojeniu. Zamierzam dołączyć w zestawie Luviasa od Daiwy model 1003 (160g). łowił będę wyłącznie na plecionki 0.06mm. W związku z czym mam kilka pytań:
1. na oku mam następujące blanki - RX8+S822.5, XSB822.5-TC, 70LF2 ITM, 70LF2 VI plus, CDRBR290L, BLRXLS284L - (czy to dobry wybór?) jeżeli chodzi o czułość i przekazywanie brań lepszy byłby kij jednoczęśćiowy czy 2-skład?
2. czy większy moduł grafitu powoduje lepszą sygnalizację brań? jak jest z wytrzymałością na urazy?
3. jaki byłby koszt samego uzbrojenia + robocizna (przelotki Sic w tytanie lub alconite jak Pan uważa, rękojeść korkowa klasa A lub jeśli to zwiększy czułość rezonans, uchwyt DPS M18GB, zakończenie Fuji z wyważeniem) dla poszczególnych blanków
4. jaki jest czas oczekiwania w przypadku zamówienia
5. czy na targach 11-14 bedą wystawione wędki wykonane na wyżej wymienionych blankach?
jeszcze raz pozdrawiam
Cezary Łoskot

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lut 08, 2010 13:50

Witam w gronie użytkowników,
Podane blanki RX8+ i XSB to blanki typu Spin Bass, zaprojektowane pod Drop Shota. Będą za szybkie i za mocne do podanych przynęt. Z Batsona odpowiedni bedzie IP840 i IP841 oraz ISP842F. Z Talona lepszy od LF2 będzie MLF2. Ma bardziej delikatną i subtelną szczytówkę. Z CD najciekawszy będzie BLRXLS296L. Ten właśnie blank polecam, jest najbardziej odpowiedni z mojej oferty do podanych w temacie przynęt. Kalkulację robię po wyborze blanku i dokładnym ustaleniu wykonania. Na Targach nie będziemy. W czasie trwania Targów 11-13 pracownia będzie normalnie otwarta. Wszystkie omawiane modele(blanki) są do obejrzenia od ręki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Cezary Łoskot dodano: pn lut 08, 2010 15:25

W takim razie proszę o wstępną wycenę podanego przez Pana CD
przelotki SiC (tytan) ew. alconite jak Pan uważa, rękojeść korkowa klasa A lub jeśli to zwiększy czułość rezonans, uchwyt DPS M18GB, zakończenie Fuji z wyważeniem
pozdrawiam
Cezary Łoskot

Postautor: Piotr Zielski dodano: pn lut 08, 2010 20:08

Witam.
Mysle, ze nalezy tez rozwazyc kij na blnaku CD seri ext BLREXT293L - posiadam taki kij na tubie rezonansowej. Wspanialy blank, dla mnie ideal na okonia z lodki, ale i z brzegu daje rade.
Pozdrawiam.
Piotr Zielski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lut 09, 2010 10:25

Witam,
@Cezary Łoskot, na rezonansie z uchwytem GB i Alconite wędka będzie kosztować ok 1300,00.- EWCB do tak lekkiej wędki nie stosuje się. Mam taką wędkę gotową w pracowni na Alconite z korkiem A, czarnym DPS i ERC na końcu. Cena 1067,50.-
@Piotr Zielski, faktycznie, zapomnialem o tym blanku.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska