Wędzisko pod koguta (sandacz)

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Wędzisko pod koguta (sandacz)

Postautor: Krzysztof Kleczewski dodano: śr sty 06, 2010 14:11

Witam Panie Ireneuszu,
posiadam dwa składane u Pana wędziska, a obecnie zastanawiam się nad kolejnym.
Chodzi mi o kij kogutowy na sandacze do łowienia z łodzi na zalewach. Chciałbym aby był możliwie jak najszybszy i tak w granicach 2 m (przy dłuższych trudniej jest obserwować plecionkę). Z tego co widzę najbardziej zbliżony do tego byłby IMB784 7-28 g, z tym że ma tylko 43 mln PSI. Czyli prawdopodobnie jest średnio szybki, choć przy tak niedużej długości być może wystarczy średniomodułowy węgiel?
Kij będzie czasami używany także do agresywnego prowadzenia gumy, więc stąd taki nacisk na tą szybkość, aby dać sobie szansę szybkiej reakcji na sandaczowe, często delikatne, pstryknięcie. Jaka jest Pana opinia na temat tego blanku, ewentualnie czy sugeruje Pan coś innego?
Czy jest możliwość zamontowania na tym blanku rękojeści rezonansowej?

Pzdr.
Krzysztof Kleczewski
Krzysztof Kleczewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sty 06, 2010 14:33

Witam,
Proszę jeszcze napisać w jakiej wadze będą używane do tego kija koguty i gumy. Mam tę wędkę prywatnie i używam jej właśnie do koguta. Obsługuje mi wagę od 20 do 35 gram.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Krzysztof Kleczewski dodano: śr sty 06, 2010 14:38

Koguty 18-30 g. Do najlżejszych i cięższych mam już kije, potrzebuję właśnie do takich średnich, najbardziej typowych. Czyli gramaturowo byłoby ok. A co z szybkością i rezonansem?
Krzysztof Kleczewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sty 06, 2010 15:11

Rezonansu nie da się założyć, za duża średnica w dole. Szybkość dobra, ale...będę robił sobie kij na XMB844 z RX8. Sprawdzałem już wszystko, będzie cięty na 2,02m od dołu. Też rezonansu założyć się
nie da, ale szybkość niesłychana. No i ta waga blanku, przy podanej długości kija "nie ma w ręku".
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Krzysztof Kleczewski dodano: śr sty 06, 2010 15:17

2,02 m? W tabelce jest 2,13. Nie za długie pod koguta? Da się jeszcze na tym dojrzeć plecionkę?

Pzdr.
Krzysztof Kleczewki
Krzysztof Kleczewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sty 06, 2010 15:25

Dlatego napisałem, że będzie cięty z 2,13m, a na 2,02m dlatego, że w tej długości ma dla mnie idealne ugięcie i pasuje w pokrowcu do trzy czwartowego Batsona ISB którego używam do gumy.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Krzysztof Kleczewski dodano: śr sty 06, 2010 15:32

Wszystko jasne. Podjadę i zamówię.
Czy blank jest aktualnie na stanie?

Pzdr.
Krzysztof Kleczewki
Krzysztof Kleczewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sty 06, 2010 15:36

Zapraszam,