Pytanie do pana Irka

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Pytanie do pana Irka

Postautor: mariusz zapadka dodano: pt paź 30, 2009 15:50

Witam,nosze sie z zamiarem kupna pierwszej wedki na zamówienie. W zwiazu z tym miałbym do pana prośbe o rade i orientacyjna cene tej wedki. Miałaby ona służyć do łowiena szczupakow i sandaczy przy użyciu plecionki na jeziorach głównie z łodzi lub brodzenia. Długosc 2,30-2,60 , przynety to gumy długosci od 6 do 12cm na główkach 5-20gr,sporadycznie obrotówki nr 3-4. Chciałbym by wedka miała spory zapas mocy i była czuła. łowisko obfituje w zaczepy i czesto trzeba spora rybe zatrzymywac siła. myslałem tez o rekojesci rezonansowej (jesli byloby to dobrym rozwiazaniem). Z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
mariusz zapadka

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lis 02, 2009 12:22

Witam,
Z naszek oferty proponuję następujące blanki:
1. Talon 74MXF2 z trzech dostępnych grafitów
2. Talon 86MXF2 z trzech dostępnych grafitów
3. Batson HS1021F
7 w/w blanków jest dostępne. Kalkulację robię po ostatecznym ustaleniu blanku i wykonania wędki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewwski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: mariusz zapadka dodano: wt lis 03, 2009 19:13

Dziekuje za rade. Z podanych przez pana propozycji zainteresowały mnie dwa blanki talona 86MXF2:z grafitu VIplus lub ITM. Gdyby mógłby pan napisac cos o pracy tych blankow (np czy nie sa "kołkowate") oraz podac orientacyjna cene wedek na nich wykonanych. VIplus: przelotki alconite, szczytowa sic i rekojesc rezonansowa; natmiast ITM- przelotki tak samo z tym ze rekojesc tradycyjna z korka klasa A, uchwyt kolowrotka Leopard blue/black. I jeszcze jedno pytanie panie Irku o duplon, czy ten materiał jest trwalszy od pianki czy korka?

Pozdrawiam Mariusz Zapadka
mariusz zapadka

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr lis 04, 2009 13:32

Witam,
Wymiary blanków nie pozwalają na montaż rękojeści rezonansowych. Na Alconite w korku A do blanku trzeba dodać ok 450-500 zł. To koszt komponentów i robocizny. Blanki nie są kołkowate. To Hot Shoty o subtelnej szczytówce i sztywnym dolniku. Duplon porównywalny jest z pianką Black Eva, może trochę bardziej miękki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomasz Owczarski dodano: śr lis 18, 2009 19:01

Witam! Panie Irku, jaka jest różnica pomiędzy w sumie podobnymi blankami Batsona IST 1081F a SH 1081-2, i IST 1141F a SH 1141-2. Jak dla mnie są identyczne. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Tomasz Owczarski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw lis 19, 2009 09:51

Witam,
Mają takie same parametry ale są wykonane z innego materiału.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: mariusz zapadka dodano: sob lis 21, 2009 21:26

Witam,chyba zdecyduje sie na Talona 86MXF2 z grafitu ITM ;jesli chodzi o szczegóły to zadzwonie do pana w tygodiu. Mam jeszcze jedno pytanie, słyszałem dużo pozytywnych opinii o blankach Composite Dewelopments ;czy którys z nich spełniałby moje kryteria czy, Talon jest zdecydowanie lepszy?

Pozdrawiam Mariusz Zapadka
mariusz zapadka

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lis 23, 2009 10:07

Witam,
To zależy co kto lubi. CD to doskonałe blanki. Są generalnie bardzo szybkie, ale mają głębsze ugięcie i bardziej ustępliwe dolniki od proponowanych wcześniej blanków.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska