Witam ponownie.
Panie Irku, dziękuję za informacje w sprawie wyboru wędki szczupakowej. Niestety, chyba na jaki czas będę musiał zrezygnować z jej zamówienia . Powodem jest awaria mojej ulubionej wędeczki do lekkiego spinningu- złamanie szczytówki. W takich okolicznościach w pierwszej kolejności jestem zmuszony poszukać czegoś na zamianę mojego seryjnego kijka. Czy mógłby pan zaproponować coś o podobnej charakterystyce do Tango Kongera 240cm? Nigdy nie miałem kija z pracowni, zdarzyło mi się jedynie trzymać w ręku wędkę należącą do mojego znajomego wykonaną na blanku Batsona SB781- wędka zrobiła na mnie ogromne wrażenie swoją szybkością i akcją. Z tego co wiem została zrobiona do delikatnego łowienia sandaczy i okoni, kolega chwali ją, że świetnie trzyma ryby, nie ma spadów i jest bardzo czuła. Widzę też z opisu, że ma sporą moc do 12 lb, czyli dwa razy większą niż moje Tango. Stąd moja prośba o porównanie SB 781, ISB781, IP841 oraz podanie ewentualnie innych blanków nadających się pod okonia. Na jerkbait.pl wyczytałem, że poleca pan RX7 IST 993F. Dodam, że moim Tango łowiłem zarówno okonie, ukleje jak i szczupaki ok 2-2.5 kg. Chciałbym dobrać sobie wędkę podobnie uniwersalną, szybką, ale o dobrej amortyzacji, CZUŁĄ, chętnie z rezonansem- połów uklei tą nową wędką nie będzie priorytetem

. W przypadku tych wędzisk nie jest konieczny dla mnie skład 2 częściowy, chociaż z jedną częścią jest trochę kłopotów przy transporcie. I jeszcze jedno, aby długość wynosiła do 260 cm. Będę ją bowiem stosował głównie na łódkę.
Pozdrawiam, Tomasz Majewski.