najlepszy blank na sandacza z odry ;)

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

najlepszy blank na sandacza z odry ;)

Postautor: Piotr Zielski dodano: pn kwie 20, 2009 15:10

Witam.
Po pierwsze pozdrawiam Pana Irka, oraz wszystkich uzytkownikow.
Po drugie oczekuje fachowej porady na pytanie zawarte w temacie.
Wedkuje na odrze, a wiadomo, ze na tej rzece sandaczy jest mnogo ;P
Jako przynet uzywam glowek okolo 20g okraszonych solidnymi gumami. Przegladajac oferty blankow kilka mi przypadlo do gustu jest to Talon ITM 96M2, lub krotsza wersja 90MXF2. Biore tez pod uwage VI + 96M2 lub znowu wersja krotsza 90MXF2.
W zasadzie chcialbym, aby moja wedka posiadala uchwyt rezonansowy ( czesto wedkuje gdy jest ciemno).
Chcialbym dodac, ze moj spining powinien posylac gumy na solidne odleglosci..
Co do przelotek to oczywiscie chcialbym sie zdac na Pana Irka
Nigdy nie widzialem blanku Talona ITM oraz VI+.
Cenie w blanku smuklosci i sprezystosc, oraz akcje progresywna. Czy ktos widzial na wlasne oczy ww. blanki :)? i czy bardzo sie roznia od siebie ??
Wiem natomiast, ze do rekojesci rezonansowej potrzebny jest cienki blank.. Mam nadzieje, ze ITM lub VI + spelni ten warunek.

Piotr Zielski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt kwie 21, 2009 08:34

Witam,
Odradzam 96M2. Jak widać z parametrów jest przeznaczony do linek w zakresie 8-17lb. Tak wiec ma bardziej ustępliwy dolnik jak MXF2, który jest przeznaczony do linek 8-20lb. Dlatego polecam MXF2 z długości 3,05 lub 2,75m. 100MXF2 ITM jest najciekawszy z omawianych blanków. Ze swojej strony mogę jeszcze polecić blank Composite Developments BLRXLS2120MH. Moim zdaniem to wzorzec. Niestety żaden z blanków nie spełnia warunku montażu rękojeści rezonansowej.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Jaka jest roznica miedzy CD BLRXLS2120MH, a Talon 100MXF2 ?

Postautor: Piotr Zielski dodano: wt kwie 21, 2009 14:38

Witam.
Panie Irku prosze o krotka charakterystyke tych dwoch blankow, oraz prosze o wstepny kosztorys zmontowania CD oraz Talona.
Pozdrawiam.
Piotr Zielski

Postautor: piotr sadowski dodano: wt wrz 29, 2009 18:29

Witam.P. Irku czy to ja właśnie nabyłem owy kijaszek na blanku C.D.? Można też wiedzieć co oznaczają te skróty?
piotr sadowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr wrz 30, 2009 09:05

Witam,
Jeżeli wczoraj Pan go nabył to tak. Pierwsze litery i cyfry oznaczają serię i długość, ostatnie litery MH - Medium/Heavy, czyli moc. Kijek sprawdzony?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: piotr sadowski dodano: czw paź 01, 2009 08:03

Tak sprawdzony. Rozmawialiśmy na ten temat przez tel. Ja w każdym razie nazwałem ów kijek brown killer :D .Z takim kijkiem nawet stary emeryt powinien radzić sobie z szybkim pstrykiem sandacza 8) .Pozdrawiam.
piotr sadowski

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska