Z czym na klenia?

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Z czym na klenia?

Postautor: Dariusz Staniszewski dodano: śr mar 25, 2009 22:37

Witam.

Zainteresowany jestem zakupem w Państwa firmie wędki (z przeznaczeniem:kleń, jaź + pewnie jakieś przyłowy) dł. do 3m, c.w. myślę, że do 15g? Łowisko to Wisła (na odcinku warszawskim), Wkra, Narew, Świder, Pilica. Przynęty: tradycyjnie - woblery od 2 do 6 cm i obrotówki 0 i 1.

Przeglądając państwa ofertę, a także posiłkując się poradami na forum
moje zainteresowanie wzbudziły modele wędek zbrojone na blanku Batsona IST1141F, IST1142F oraz SH1141-2. A może jeszcze jakieś inne typy?

Ponieważ byłaby to moja pierwsza wędka z pracowni jestem otwarty na
wszelkie sugestie i propozycje. Który z wymienionych blanków najlepiej pasuje do podanych warunków łowiska i przynęt. Szczególnie interesuje mnie czy wędka na IST1142F obsłuży tak małe przynęty jak woblerki 2, 3 cm czy wirówki 0. Jak z wyrzutem i czuciem pracy tych wabików na takim blanku ? Czy blank na RX7 czy na RX6? Który lepszy (czy mając na uwadze warunki łowiska warto zainwestować w RX7 - różnica w cenie dość znaczna)

To tyle jeśli chodzi o blank. Co do reszty to myślałem o rękojeści rezonansowej...a co do przelotek, uchwytu i całej reszty to zdaje się na Państwa sugestie. Coś solidnego i nie koniecznie drogiego
':)'

I na koniec tradycyjne pytanie, o jakiej kwocie mówimy mając na uwadze wszystkie moje zachcianki javascript:emoticon':D'
Czy zmieścimy się do 1000 PLN?

Pozdrawiam. Darek S.
Ostatnio zmieniony czw kwie 16, 2009 22:45 przez Dariusz Staniszewski, łącznie zmieniany 1 raz
Dariusz Staniszewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw mar 26, 2009 08:00

Witam,
Osobiście najbardziej pasuje mi IST1142. Ma zapas mocy w stosunku do 1141 co może być konieczne w przypadku dużego klenia czy przyłowu bolenia. Jeżeli to ma być wędka wyłącznie jaziowo-kleniowa do najmniejszych przynęt, to 1141 będzie lepszy. Powyższe modele nadają się pod rękojeść rezonansową i zmieścimy się w podanej kwocie w lekkim zbrojeniu na Alconite "Y".
Proszę wziąć pod uwagę jeszcze Batsona XST1141F oraz Talona 100MLXF2. Jednak przy tych blankach cena nieznacznie przekroczy podaną kwotę i na Talonie nie da sie zastosować rękojeści rezonansowej.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Dariusz Staniszewski dodano: wt kwie 14, 2009 22:14

Witam ponownie.

Panie Ireneuszu mam jeszcze do Pana pytanie odnoście blanku IST1142F.
Znalazłem ostatnio na allegro taka ofertę: http://www.allegro.pl/item602943108_bat ... niowy.html

Blank podobno zbrojony w państwa pracowni. Proszę więc o informację odnośnie tego modelu IST1142 - czy to jakaś poprzednia wersja? Na ile różni się charakterystyką pracy od tego 7-14gr? A może bliżej mu do IST1141?

Czy istniałaby możliwość uzbrojenia przez Pana wędziska na takim właśnie blanku (szczerze mówiąc c.w. bardzo mi odpowiada)?
Dariusz Staniszewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr kwie 15, 2009 09:11

Witam,
IST1142F to w dalszym ciągu ten sam blank. Poprzednio katalogowo był opisany jako 4-10 gram, teraz 7-14 gram. Pozostałe parametry tj. wymiary, waga i akcja są bez zmian. Nastąpiła zmiana cw. w związku z tym, że blank był nieco niedoszacowany. Myślę, że jest to również posunięcie marketingowe ze strony Batson Ent. Wędka dobrze pracuje w aktualnym cw. Oczywiście możemy zmontować wędkę na tym blanku.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Dariusz Staniszewski dodano: śr kwie 15, 2009 10:29

Ok. Dziękuję za info. Czas chyba skończyć to teoretyzowanie (bo pytania się mnożą i coraz trudniej się zdecydować) i wybrać się do Pana w odwiedziny. Czy np. jutro przed południem będzie możliwość porozmawiać z Panem w pracowni o uzbrojeniu jakiegoś blanku....czas na zakupy (-: . A jak na dzień dzisiejszy wygląda sprawa z terminami realizacji zamówienia ?
Dariusz Staniszewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr kwie 15, 2009 10:48

Witam,
Powinienem być w pracowni około 12,oo. Termin realizacji ok. 7 tygodni.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Dariusz Staniszewski dodano: śr kwie 15, 2009 14:01

Przepraszam, że marudzę ale to już ostatnie pytanie przed wizytą....i troche z innej "beczki"

Wpadłem na szalony pomysł, ze skoro terminy są tak długie to może uzbroić od razu jeszcze coś na szczupaka.
Łowisko: jeziora na terenie RP z tym co w nich pływa (z metrówką raczej się nie spotkam),
Długość: do 2,60 - głównie do łowienia z łodzi
Przynety: gumy na główkach mx do 20gr, obrotówki do rozmiaru 3,4, woblery do ok. 10cm
Linka ok 15 do 20 lb
Zważywszy na to że byłby to już drugi blank (z zaplanowanych do zakupów) więc budżet ograniczyny, czyli tanio i dobrze (tylko proszę nie mówić że tak to tylko w erze (-: )
Myślałem o SH1025-2 ew. coś w tym rodzaju (c.w. , długość) i za podobną cenę +/- 100 PLN za blank.
Czy taki blank dałoby radę uzbraić w rezonansie. A może nie ma sensu zakładac rezonansu (zważywszy na łowioną rybę i rodzaj łowiska) a lepiej zainwestować w lepszy blank?
Dariusz Staniszewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr kwie 15, 2009 14:09

Myślę, że w tym przypadku warto zainwestować w IST1025F i zrezygnować z rezonansu. Można go zrobić na Hardloyu lub Forecast. Będzie dobra cena tym bardziej, że będą zamówione dwie wędki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Dariusz Staniszewski dodano: śr kwie 15, 2009 14:31

A nawet 3.... Namówiłem kolegę (-:. On również szuka czegoś na szczupaka. Parametry sprzętu takie same. Do zobaczenia jutro ok. 12-tej.
Dariusz Staniszewski

Postautor: Dariusz Staniszewski dodano: czw kwie 16, 2009 15:19

Witam Panie Ireneuszu.

Chciałem bardzo podziękować za dzisiejszą rozmowę połączoną z wymianą jakże cennych informacji i zakończoną jakże "owocnym" zamówieniem ':D'

Teraz jak już wszystko pozamawiałem zastanawiam się czy aby nie dołożyć tych stu kilku złotych do XST1025F. ?
Z opisu kij powinien być dużo szybszy od IST-a (a takie właśnie lubię) przy tej samej pracy blanku pod obciążeniem. Czy byłaby jeszcze możliwość ew. zmiany zamówienia a wcześniej obejrzenia jakiejś gotowej wędki na tym właśnie XST? Mógłbym podjechać ew. do Pana jutro w ciągu dnia?
Prz okazji miałbym jeszcze jedną uwagę/prośbę, chociaż pewnie jest ona zbędna i nie na miejscu (osobiście wie Pan lepiej co i jak zrobić żeby było ładnie). Mianowicie: prosiłbym o zamontowanie - jeśli to oczywiście możliwe - na tym uchwycie IPS od przodu dodatkowego pierścienia dekoracyjnego (coś tak jak na zdjęciach blanku z artykułu o mieczu samurajskim nad Wisłą z jerkbait-a) oraz, aby opisy blanków był na oryginalnych naklejkach batsona a jedynie podpis /dedykacja wpisana ręcznie.

pzdr. Darek S.
Dariusz Staniszewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt kwie 17, 2009 07:43

Witam,
Proszę podjechać do pracowni, XST1025 jest dostępny. Na miejscu możemy ostatecznie domówić wykonanie wędzisk.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska