2 kijaszki na gumy i blaszki:-)

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

2 kijaszki na gumy i blaszki:-)

Postautor: paweł skarzynski dodano: pn mar 02, 2009 11:23

Witam, jestem wędkarzem szanującym sprzęt (nadal łowię na wędziska kupione „ w trudnych czasach” za waluty – Mitchel, Cormoran), chciałbym jednak, aby zbudowana wędka była wytrzymała, nie musi być przesadnie lekka/odchudzona. Konkrety:
Długość powyżej 2,6 metra (dobrze łowi mi się wędkami długimi, jestem też do nich przyzwyczajony), rękojeść rezonansowa (mam uszkodzoną w wypadku rękę, zrosty itp. w związku, z czym jest wolniejsza i mniej czuła niż kiedyś), łowię plecionkami o realnej wytrzymałości 4 - 10 kg, przynęty to głównie obrotówki (szeroka paletka) waga 6 -14 gram, wielkość 2 – 5, gumy wielkości 5 - 20 cm, na główkach 5 – 15 gram, inne przynęty sporadycznie. Ryby, ale to pewnie mniej istotne - głownie szczupaki, okonie, sandacz, często boleń, rzadko średni (do 20 kg) sum jako przyłów. Zależy mi głównie na wyjątkowej czułości i trwałości zbudowanego wędziska.
Druga wędka to typowa wklejanka do dłubania z opadu dużych okoni i małych sandaczy (1-3 kg), plecionka lub żyłka o wytrzymałości 2 - 5 kg, gumy wielkości 5 - 15 cm, na główkach 4 – 15 gram, inne przynęty sporadycznie. Nie wiem czy do takiego typu wędziska pasowałaby rękojeść rezonansowa – ale dobrze by było. Ponieważ ta wędka miałaby zastosowanie przez 2-3 późno jesienne/zimowe miesiące w roku, a okazowych ryb na nią nie złowię winna być w wersji ekonomicznej/nisko budzetowej. Hmn… pytanie typowo kupieckie :D za 2 zamówienia cena będzie konkurencyjna? :D

pawel
paweł skarzynski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn mar 02, 2009 15:06

Witam,
Panie Pawle, do końca nie rozumiem, jakich wędzisk Pan szuka. Podaje Pan bardzo duże rozpiętości w przynętach. Nie widzę wędki która komfortowo poprowadzi Aglię nr 2 i nr 5. Po co stosowaćwklejankę do łowienia ryb w przedziale 1-3kg? Myślę, że konieczna będzie wizyta w pracowni.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: petrus3 dodano: pn mar 02, 2009 21:24

Panie Irku.........takiemu to tylko......Jaxon dogodzi :lol: :lol: :lol:
Wiem, wiem....złośliwy jestem !!!
pozd
petrus3

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt mar 03, 2009 09:35

Kolego @petrus3,
To jest forum dyskusyjne na temat klasowych wędzisk a nie na temat kto komu dogodzi. Proszę bez złośliwości. Oczekuję od użytkowników rzeczowych dyskusji.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: paweł skarzynski dodano: śr mar 04, 2009 08:15

petrus3 pisze:Panie Irku.........takiemu to tylko......Jaxon dogodzi :lol: :lol: :lol:
Wiem, wiem....złośliwy jestem !!!
pozd

ano jestes, dodalbym jeszcze ze pochlebca,
gdybym szukal rodzaju sprzetu o ktorym piszesz nie zagladalbym tutaj wogole

pawel
paweł skarzynski

Postautor: paweł skarzynski dodano: śr mar 04, 2009 08:25

Ireneusz Matuszewski pisze:Witam,
1. Po co stosować wklejankę do łowienia ryb w przedziale 1-3kg?
2. Nie widzę wędki która komfortowo poprowadzi Aglię nr 2 i nr 5.

precyzuje:
1. to nie jest przedzial lowionych ryb na te wedke tylko realny przedzial sandaczy, ktore od czasu do czasu mozna w tym lowisku zlowic, lowione sa glownie okonie w przedziale 0,30 - 0,80 kg (jak sie przygladalem - graficznie - temu co napisalem, tak myslalem, ze tu moze byc nieporozumienie), zreszta trudno wogle o lowisko gdzie mozna zlowic OKONIE i sandacze w przedziale 1 - 3 kg i dla mnie bylo to jasne, mea coulpa :oops:

2. dobrze, zaweze

obrotowki 3-4 (odrzucam graniczne wartosci bo w sumie rzadko uzywane), czy teraz da sie juz sensowna wedke zaproponowac :?:

p.s. po prostu nie lubie duzej ilosci sprzetu (nie wyobrazam sobie 2-3 wedek w lodce itp.), nie jestem tez gadzeciarzem (pewnie zostalo to we mnie z innych czasow, gdy czlowiek mial 1 wymarzona i wychodzona wedke i cieszyl sie z tego co mial, szanowal, piescil itp) i jak pewnie wiekszosc chcialem "za jednym pociagnieciem" osiagnac "zloty srodek" :)
widzialem jednak na forum prosby aby do tego co napisalem dolozyc jeszcze boczny trok, woblery itp :)

pozdrawiam

pawel
paweł skarzynski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr mar 04, 2009 11:04

Witam,
Reasumując, jeżeli będą stosowane obrotówki 3-4, gumy w wadze całkowitej do 20-22 gramy polecę blank Batsona XST1084F. Wymiary blanku pozwalają na zastosowanie rękojeści rezonansowej.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: paweł skarzynski dodano: śr mar 04, 2009 12:00

Ireneusz Matuszewski pisze:polecę blank Batsona XST1084F.

myślałem o ciut dłuższej ale np. ta XST1143F przy tych samych parametrach wyrzutu i linki już moc ma mniejszą niestety,

dobrze, czyli blank Batsona XST1084F...

a druga wędka (wklejanka), da sie coś na spokojnie dobrać i zaproponować :wink: :?:

pozdrawiam

pawel
paweł skarzynski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr mar 04, 2009 13:06

Witam,
Trudno jest o wysokiej klasy blank, żeby miał odpowiednie wymiary pod zrobienie wklejki. Blanki są cienkie, grubościenne i w związku z tym nie da się nic wkleić. Jedyną wklejkę jaką robimy to kij na blanku Batsona IST993F. Wędka jest opisana na http://www.jerkbait.pl/?p=223
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: paweł skarzynski dodano: śr mar 04, 2009 14:53

dziękuje, przeczytałem,

teraz poproszę o więcej konkretów (choc tam konkrety też są):

1. kijek o którym od poczatku piszemy, na blanku XST1084F (wersja podstawowa i bogatsza, cena)

2. kij na blanku Batsona IST993F stosujac 2 rózne szczytówki jakie parametry beda mogly miec stosowane przynety i jakiej wytrzymalosci plecionka/żyłka w obu przypadkach (jaka rozpietosc przynet i plecionki/żyłki uzyskam majac 2 "szczytówki" do tego samego blanku,
no i cena w rezonansie, z dwiema szczytówkami (wersja podstawowa i bogatsza) - czytałem dość dokladnie forum i znalazlem wątek Batson z cenami, ale to już jakiś czas temu było.

pozdrawiam

pawel
paweł skarzynski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw mar 05, 2009 08:56

Witam,
Cena wedki zależy od zastosowanych komponentów i blanku. Przepraszam, ale kalkulację robię po dokładnym ustaleniu wykonania. Inaczej nie miałbym czasu na robienie wędzisk. Proszę podać na jakich komponentach mają być robione wędki. Wszystkie komponenty ze strony FC są dostępne. 993F w wersji z dwiema szczytówkami obsłuży najniżej guma mała z 3g główką, obrotówka 0. W górnej granicy guma w wadze całkowitej 18 g, obrotówka 3, wobler 5SDR.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: paweł skarzynski dodano: śr mar 18, 2009 11:03

rozumiem i nie oczekuje na odpowiedz od zaraz, wedke montuje i buduje sie dosc dlugo wiec i odpowiedz moze byc w wolnej chwili,

ostatnie pytania przed zamowieniem, lowimy w na tej samej wodzie (przynajmniej na zdjeciach jest Pan przy moscie w Zegrzu/Rybakach na przystani kola 13 bodajze, tam gdzie Rajmund swoja lodke trzyma/dowozi), wedka w oryginale 993F (wersja -wklejanka przerobka blanku zrozumialem), jak ja mozna okreslic?
do lowienia na obrotowki w wodzie stojacej wielkosci - od ... - do ... ?
gumy waga calkowita w przedziale od ... do 18 gram
linka w przedziale moc od .. - do....
typowa ryba i wielkosc lowiona na te wedke to ...

(wiem ze to jest skrotowo - liczbowo opisane w specyfikacji blanku, ale potrzebuje bardziej "oragnoleptycznych" wiadomosci)

dziekuje

pawel
paweł skarzynski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr mar 18, 2009 13:33

Witam,
Parametry mam podać dla 993F z wklejaną szczytówką?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: paweł skarzynski dodano: śr mar 18, 2009 14:58

ech nie, znowu chyba niewyraznie napisalem, :)
draze temat zastanawiajac sie jakim kijem jest ta wedka przed przerobka, bo opcje z wklejana szytowkowa zrozumialem, zakres od 0 do 12 gram, czyli delikatnie, typowy opad, np. dlugi tzw warszawski (ktory zreszta Rajmund mi kiedys tam pokazal i jest dosc skuteczny), dlubanie glownie okoni z ewentualnym przylowem...
ale jak ta wedka sprawuje sie w wersji oryginalnej, czy jest to rowniez lowienie okoni na przynety gumowe o wadze od ... do 18 gram, obrotowkami do numeru 3, czy jest to wedzisko bardziej uniwersalne ale z ograniczeniami linki takiej a takiej...

zastanwawiam sie po prostu nad wersja z 2 szczytowkami i co zyskuje na tym, bo ze czula wklejanke to juz zrozumialem, ale jak okreslic kij z oryginalna szczytowka, bo tzw "dolnik" jest w obu przypadkach wciaz ten sam

nie poganiam z odpowiedziami bo widzialem z innych postow ze termin realizacji jest do 6-7 tygodni i mnie to odpowiada

pawel
paweł skarzynski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw mar 19, 2009 08:56

Tak, dolnik jest ten sam. Wersja bez wklejki czyli kij oryginalny pracuje w zakresie gum o wadze całkowitej 7-18 gram, obrotówki 1-3, woblery 4-7 cm. Jest zdecydowanie sztywniejszy i szybszy od wklejki. Szybko zabiera obrotówkę z dna, czego nie da się zrobić przy wklejce. Idealnie działa przy ciężkim troku 7-15gram powodując zupełnie inną pracę przynęty jak w przypadku wklejki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Następna

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska