Blank XLS BLRXLS284L

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Blank XLS BLRXLS284L

Postautor: jarek mazur dodano: czw wrz 11, 2008 08:18

Witam
Mam wielka ochotę zbudować sobie super wędke na pstrągi. Interesuje mnie ten blank (długość 2,13, cw do 14 gram). Będe wdzięczny za jak najwięcej informacji na jego temat, szczególnie interesuje mnie do jakich przynęt, jakich ryb i jakich łowisk się najlepiej nadaje ?(mam nadzieje że na Pstrągi na małe rzeki Reda, Radunia do łowienia pstągów do 40 cm długosci będzie dobry).Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Jarek Mazur
jarek mazur

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw wrz 11, 2008 11:03

Witam,
To blank z nowej serii-jeszcze go nie mam. Sądząc jednak po dłuższym modelu 296L nie będzie się nadawał. Będzie zbyt delikatny. Z blanków które są aktualnie dostępne a odpowiednie w parametrach to: Batson IP843F, ISP843F, Talon 70MLF2 VI plus, G.Loomis P842-2.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: jarek mazur dodano: czw wrz 11, 2008 12:21

A do jakich zastosowań ten blank by się najbardziej nadawał ? (tam gdzie łowie najczęściej trafiają się ryby małe i średnie , przynęt używam też raczej małych wobler 5 cm, obrotówka góra numer 2,a najczęściej jeden)do tej pory łowie tam na HM80 Silver Demon do 14 gram, i dlla mnie ta wędka nie jest za delikatna, tylko za długa.Nie ma dla mnie problemu z zaczekaniem na dostawe, ponieważ to ma byc wędka dopiero na następny sezon. Podsumowując szukam blanku o takiej długości i ciężarze wyrzutowym (215 cm ,do 15 gram), chciałbym aby była zbudowana na blanku z najwyższej półki, ten blank serii XLS zaciekawił mnie i moje pytanie jak na wstępie do jakiego sposobu łowienia ten blank by się najbardziej nadawał.Pozdrawiam
jarek mazur

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw wrz 11, 2008 12:28

Witam,
Myślę, że pod 5 cm woblerem ugnie się zbyt mocno. Poczekajmy do dostawy, wtedy dam opinię. Wszystkie wędki do 14 gram nie są na szczęscie takie same. Z wypowiedzi sądzę, że nie miał Pan styczności z blankami. Cw blanku niewiele mówi o wędce, dopiero opis wszystkich parametrów daje pewien obraz.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: jarek mazur dodano: czw wrz 11, 2008 12:39

Ok, chętnie zaczekam na dostawę dodam tylko że ten spining ma służyć głównie do łowienia z prądem i w poprzek rzeki a więc wobler nie był by wystawiony na działanie nurtu, schodzić w dół rzeki i spławiać przynęte wole czymś dłuższym. Czy takie założenie że wobler nie będzie pracował pod prąd , zmieni coś w tej sytuacji? Pozdrawiam
jarek mazur

Postautor: Michal Wujek dodano: czw wrz 11, 2008 14:11

Witam,

Jesli nie przeszkadzaja ci wedki jednoczesciowe to polecal bym ten blank: RX8+S822.5

Ja na taka wedke wyciagnalem w Szwecji pstraga 70 cm :)czterdziestaki nie beda zadnym problemem.

Pozdrawiam,

Michal Wujek
Michal Wujek

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska