Jaki blank ?

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Jaki blank ?

Postautor: Tomasz Owczarek dodano: ndz sty 27, 2008 20:05

Witam!
Chciałbym zbudować sobie kijek na pstrągi. 260 cm, akcja szczytowa ale o progresywnym ugięciu. Przynęty to woblery 5-7cm, obrotówki nr.2, jigi max. 4g. Myślałem o blanku ATC II ST 862, ale nie jestem pewien wyboru. Czy może jakiś inny? Chyba dorosłem do klasowego kijka. Z mojego obecnego zbyt dużo ryb się spina .Używam haków bezzadziorowych. Mój obecny kij to Shimano Technium 270 L do 12g. Proszę o odpowiedz.
Tomasz Owczarek
Tomasz Owczarek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn sty 28, 2008 18:06

Witam na forum,
Nic dziwnego, że ryby spadają. Jeżeli będzie Pan obstawał przy szczytowej akcji wędki stosując jednocześnie bezzadziorowe haki, to ryby muszą spadać. Uważam, że albo wędka o ugięciu środkowym, albo haki z zadziorem. Co Pan na to?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Piotr Pokrywka dodano: pt lut 01, 2008 10:03

Witam!!!

W pełni zgadzam sie z Panem Irkiem!!!
Piotr Pokrywka

Postautor: Tomasz Owczarek dodano: pt lut 01, 2008 10:17

Jakie więc blanki Pan proponuje? I czy ten wymieniony będzie ok. Proszę o odpowiedż
Tomasz Owczarek

Postautor: Tomasz Owczarek dodano: pt lut 01, 2008 10:18

Łowię w wodach lubelskich a tutaj jest obowiązek używania haków bezzadziorowych. Chciałbym poznać Pana zdanie na temat kija Shimano Soltace 270 , czy ewentualnie jest wart uwagi. Choć interesuje mnie również w.w. blank. Proszę o odp. Pozdrawiam.
Tomasz Owczarek
Tomasz Owczarek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob lut 02, 2008 15:26

Witam,
Myślę, że w tanich blankach będzie problem. Trudno mi wyobrazić sobie wędkę obsługującą max 4g jiga i 7cm woblera. Uważam, że musi być to wędka zbudowana na blanku z "wysokiego" grafitu. Musi być w miarę subtelna, aby łowić bardzo lekko i jednocześnie mieć ogromną sprężystość, aby utrzymać 5-7cm woblera. Są takie blanki. CD Blue Rapid 2,60m, 3-12 gram. Jeżeli może Pan zrezygnować z długości 2,6m na rzecz 2,4m to zdecydowanie ciekawszy będzie XLS 2,4m, 3-14gram lub EXT 2,35m, 3-12 gram. Ten ostatni to mój faworyt.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomasz Owczarek dodano: ndz lut 03, 2008 18:28

Witam !
Zdobyłem blank St.Croix WS 86 MF2, czy podjąby się Pan budowy kijka i czy będzie on dobry na pstrągi w granicach 30-45cm. Proszę o odp.
Tomasz Owczarek
Tomasz Owczarek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lut 04, 2008 19:02

Witam,
Montujemy wędki z dostarczonych blanków pod warunkiem osobistego dostarczenia blanku do pracowni. Nie łowiłem tą wędką, ale z parametrów wynika, że może być odpowiedni.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: slawomir homa dodano: czw kwie 24, 2008 09:49

Witam na forum i w temacie pstragowym. Mam takie spostrzezenie co do spinania sie pstragow.. otoz znam sie z jednym takim (43cm) przeszlo 2 lata. wiem ze jest w tym dolku, trudnym technicznie,podanie woblera tylko przez splaw, a i to prad znosi go w okolice korzeni podmytej olchy. ale jakos sobie radze.. za kazdym razem jak ide i wracam mam uderzenie ale po chwili ryba spada..ale w marcu tego roku nie spadl.. opor duzy..SMOK mysle.. ale jakos dziwnie chodzi.. laduje i co. zapiety na dwie kotwice ale za bok! STARY LIS nigdy nie bral do buzi....(cokolwiek to znaczy )).
Psrtragom CZESC.
sh.
slawomir homa

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska