Witam wszystkich! Pytanie do p. Irka

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Witam wszystkich! Pytanie do p. Irka

Postautor: Gość dodano: sob gru 29, 2007 20:43

Witam wszystkich oraz pana Irka :) Jestem tu nowy i trafiłem dzięki kolegom, którzy polecili mi pracownię FC. Szczęśliwym trafem stałem się posiadaczem takiego kijka, zbrojonego w FC - Composite Developments Classic II,długość 305 cm, ciężar wyrzutu 10-28g, moc 17 lb. Wędka dwuczęściowa, przelotki Fuji Hardloy, szczytowa Fuji SiC, uchwyt Fuji DPS. Bardzo sobie chwalę ten kijek - wprost idealny na Wiślane sandacze i bolenie.

W najbliższym czasie, gdzieś w połowie stycznia 2008 planuję odwiedzić pana pracownię aby złożyć zamówienie na kij jazio-kleniowy. W przyszłości jeszcze kijek sandaczowy z rezonansem no i pod multiplikatory :)

Panie Irku - co pan mi poleci? Dodam tylko że kij ma mieć 3,05 m, bo takimi długimi lubię łowić nad Wisłą Przynęty to wszelakie woblery do 5 cm, obrotówki 0-2 no i gumki do 5 g, może 7,5 g żyłka 0,20 mm max. Kij musi być mocny bo czasami łowię brodząc, w miejscach w których jest spory uciąg. Mam pytanie - czy warto taki kij uzbroić w rezonans? Z góry dziękuję i pozdrawiam Paweł Jasiński
Gość

Postautor: Rafał RR dodano: pn gru 31, 2007 16:04

Ja też witam wszystkich oraz pana Irka. Też jestem tu nowy. Interesuje mnie taki sam kijek jaziowo-kleniowy. Mam parę pytań dodatkowych (już kiedyś miałem kij 3m do 20g lub 25g który na sucho był ok ale nad wodą ..... tragedia): czy taki kij powinien mieć akcję szczytową (takie wolę bo wiem co się dzieje w wodzie) a może klucha na blanku muchowym, klucha sama zacina i można na nią wyholować większą rybę choć wędkarz będzie umęczony tak samo jak ryba ;( Jaki powinien mieć ciężar wyrzutu (myślałem o 3-15 ale sam nie wiem, czy na Wisłę będzie dobry) Czy taki kijek może składać się z 3 lub 4 składów, na ile to pogorszy jego pracę? Czy Macie coś podobnego w pracowni (to bym podjechał i zobaczył). Jaki by był całkowity koszt kija ? Mam jeszcze wiele pytań ale te są dla mnie najważniejsze. Pozdrawiam Rafał
Rafał RR

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sty 02, 2008 18:51

Witam,
Życzę miłego korzystania z forum. Bardzo dużo pytań. Uważam, że kleń i jaź są rybami, które wymagają stosowania różnych wędzisk. Można oczywiście szukać kompromisu. Jaź wymaga delikatnego, parabolicznego wędziska. Pod klenia wędka powinna być nieco mocniejsza z ugięciem przesuniętym do szczytu i sztywniejszym dolnikiem. Ponieważ obaj Panowie mają możliwość przyjazdu do pracowni-zapraszam. Na miejscu chętnie powiem o co chodzi.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Gość dodano: śr sty 02, 2008 22:00

Ireneusz Matuszewski pisze:Witam,
Życzę miłego korzystania z forum. Bardzo dużo pytań. Uważam, że kleń i jaź są rybami, które wymagają stosowania różnych wędzisk. Można oczywiście szukać kompromisu. Jaź wymaga delikatnego, parabolicznego wędziska. Pod klenia wędka powinna być nieco mocniejsza z ugięciem przesuniętym do szczytu i sztywniejszym dolnikiem. Ponieważ obaj Panowie mają możliwość przyjazdu do pracowni-zapraszam. Na miejscu chętnie powiem o co chodzi.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski

Panie Irku! Dziękuję - ja również uważam że szczegóły najlepiej omówimy u pana w pracowni Pozdrawiam P.S Niebawem się zgłoszę
Gość

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw sty 03, 2008 16:58

Dziękuję. Do zobaczenia.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska