Fuji New Concept ?

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Fuji New Concept ?

Postautor: Maciej Bortkiewicz dodano: ndz paź 21, 2007 22:28

Panie Ireneuszu mam takie pytanie...
Czym charakteryzuje się system montażu przelotek wg New Concept Fuji i "co to" tak naprawdę daje ?
A dlaczego pytam... Mam Avida [c.w. 3-18, dł. 2,9 m) który zbrojony był fabrycznie wg. New Concept (10 przelotek) . Również kij który u Pana nabyłem (IST1142F, rezonans) zgodnie z naszymi ustaleniami uzbroił Pan wg New Concept (i też 10 przelotek). Z tym że rozmieszczenie przelotek w obu kijach jest inne. Długości obu wędek takie same, wprawdzie inne mają akcje (fast / mod.f.) i inne c.w.
W Avidzie np. w pierwszej części blanku [ta cześć bez korka] przelotka jest montowana zaraz przy łączeniu, dzięki czemu podczas nakładania obu elementów przelotka ta zachodzi na drugą cześć blanku. Nie wiem czy jasno sie wyraziłem. Po prostu przelotka jest bezpośrednio na łączeniu obu elementów blanku [w środku łączenia]. Wydaje mi się że takie rozwiązanie czyni kij mocniejszy i mniej narażony na złamanie w tym miejscu, bo siła działająca na pierwsza cześć blanku [dzięki przelotce w środku łączenia dwóch elementów] zostaje w bezpieczniejszy sposób przeniesiona na drugą część. Tyle teorii laika. W życiu nie uzbroiłem żadnego kija więc moge się mylić.
Proszę rzucić Panie Irku trochę "fachowego światła" kwestia zrobi się jaśniejsza ;)
Maciej Bortkiewicz

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn paź 22, 2007 16:35

Witam Panie Maćku,
New Fuji Concept jest to koncepcja zbrojenia wędzisk opracowana przez firmę Fuji. Dotyczy to odpowiednich typów przelotek i ich rozmieszczenia na blanku. Fuji stopniowo wprowadzała nowe modele przelotek, dostosowując je do nowych technologii i koncepcji wytwarzania blanków. Podam przykłady przelotek:
Stary typ przelotki PST - nowy typ FST - 55% lżejsza
Stary typ przelotki NSG - nowy typ LNSG - 35 procent lżejsza.
Jak widać przelotki do New Concept są lżejsze od poprzednich typów. Mają również inne wymiary i inaczej są rozmieszczane na blanku. Daje to mniejsze obciążenia blanku, zmienia się akcja wędki, jest lepsze rozmieszczenia masy na wędce, żyłka swobodniej przechodzi przez przelotki itd.... Można napisać o tym książkę. Co do rozmieszczenia przelotek na blanku, Fuji podaje gotowe schematy. Oczywiście są to schematy orientacyjne, które podlegają korekcie w stosunku do parametrów blanku oraz tego, jak wędzisko ma ostatecznie pracować. To jest temat na drugą książkę.
Podsumowując, New Fuji Concept daje wieksze i lepsze możliwości uzbrojenia blanku. Różnice w rozmieszczeniu przelotek na blankach jednakowej długości wynikają z ich innych, pozostałych parametrów.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Maciej Bortkiewicz dodano: pn paź 22, 2007 18:47

No to mam teraz "jasność". Dziękuję.
Maciej Bortkiewicz

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska