Coś na suma.

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Coś na suma.

Postautor: Robert Hamer dodano: czw paź 18, 2007 17:34

Mam prośbę o radę jak w temacie. Mam na myśli mocny spinning do przynęt max 40 g i linki 30 LBS. Będę wdzięczny za podanie kilku blanków oraz gotowych wędek różnych firm.
Z góry dziękuję.
Robert Hamer

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw paź 18, 2007 18:30

Witam,
Aby zaproponować blanki pod budowę wędki sumowej, muszę mieć więcej informacji. Proszę o podanie rodzaju przynęt, rodzaju łowiska, spodziewanej wielkości ryb, preferowanej długości wędki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

C.d.

Postautor: Robert Hamer dodano: czw paź 18, 2007 19:35

Chodzi mi o wędki w miarę uniwersalne. Aby jednak było się na czym oprzeć to: rippery max 16 cm + główka max 30 g. Rzeki typu Wisła Odra. Ryby do 50 kg. Preferowana długość 1,6 do 1,8 m.
Robert Hamer

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw paź 18, 2007 20:06

Wędka ma być pod kołowrotek o szpuli stałej czy ruchomej?
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Szpula.

Postautor: Robert Hamer dodano: pt paź 19, 2007 02:23

No tak, konserwatyzm się kłania :) Szpula stała.
Robert Hamer

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob paź 20, 2007 16:39

Witam,
Analizowałem długo Pana pytanie ponieważ nie miałem do tej pory zamówienia na tak krótkie wędzisko do łowienia suma. Uważam, że do budowy takiej wędki najbardziej odpowiedni będzie blank typu Magnum Bass. Ale nie do końca. Przy długości 1,6-1,8m rozumiem, że wędka będzie używana z łodzi. Wszystko będzie w oprządku, gdy będzie obławiana np. rynna. Gorsza sytuacja będzie w momencie obławiania burt. Przy tak krótkim kiju będzie duży kłopot z prezentacją opisanej przynęty. Druga bardziej ważna sprawa, to momenty w czasie holu, kiedy sum "strzela" z linki. Takie zjawisko występuje w momencie, kiedy prawidłowo zacięta ryba zaczepia ogonem za linkę. Z pewnością miał Pan takie sytuacje. Moim zdaniem krótki, mocny kij może powodować wiele niepotrzebnych spadów suma. Musi Pan mieć również świadomość, że tak krótka wędka o mocy 25-30 lb ( a taka moc jest niezbędna) będzie miała bardzo sztywną szczytówkę. Proszę więc o ponowną analizę i odpowiedź.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska