Spining

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Spining

Postautor: Mariusz Nowicki dodano: śr cze 06, 2007 08:46

Witam,
Fishing Center zostało mi polecone przez użytkownika z pewnego portalu internetowego. Nigdy wcześniej nie odwiedzałem tej strony i jestem mile zaskoczony. Po przeczytaniu kilkunastu tematów, kupujący na FC są zadowoleni i chwalą sobie wyroby, co mnie cieszy jako, że również chce kupić kij od p.Irka.

A teraz do rzeczy - poszukuje spiningu do 3 m. Stosowane przynęty to woblery do 7 cm i obrótówki nr. 2,3. Tylko żyłka - max. 0.22. Ryby na jakie się nastawiam to pstrąg, okoń, szczupak. Łowię głównie w rzekach (Pilica, Warta w okolicach Częstochowy), czasem w zbiornikach - z brzegu. Chciałbym aby spining był lekki (170-180g), szybki i doskonale oddawał brania czy hole ryb ("pał" nie preferuje). Za wszelkie info z góry dzięki. (prosiłbym również o wycene takie sprzętu).

Pozdrawiam,
M.Nowicki
Mariusz Nowicki

Postautor: Cezary Furmanek dodano: śr cze 06, 2007 21:18

Mariuszu - to w zasadzie preferujemy te same rzeki (może się nawet kiedyś tam spotkaliśmy?) Do niedawna używałem podobnego sprzętu - do podobnych przynęt. Od niedawna przeszedłem na przynęty lżejsze i nieco krótsze wędki (i do tego szklane)- i to było to. No i jak sprawdzałem w ofercie Batsona taką wędkę jak potrzebujesz można zrobić tylko na blanku długości 2,55m. Tak że raczej szukaj w ofercie Talona.
Pozdrawiam CezaryF
Cezary Furmanek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: ndz cze 10, 2007 14:40

Witam,
Takim wymaganiom sprosta wędka złożona na blanku Batsona XST1143F. Wędka na tym blanku zmontowana tradycyjnie , uzbrojona w Alconite Fuji zamknie się w granicach 850-900 zł. Jeżeli potrzebuje Pan czegoś najwyżezej jakości, proponuję analizę blanków CD. Proszę wziąć pod uwagę Blue Rapid 2,90m, 5-17 gram, lub Sunrise 2,85m, 5-21 gram.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Cezary Furmanek dodano: ndz cze 10, 2007 15:00

Witam.
Muszę przeprosić przedmówców za moją "ignorancję" - nie przeczytałem że Pan Nowicki chce tą wędką łowić też szczupaki i rozpatrywałem blank pod kątem pstrąga i okonia. Faktycznie ten blank "jeszcze" może służyć do łowienia pstrąga - chociaż jest jak na Pilicę zbyt "potężny" ale wytrzyma też szczupaczka. Tak więc jak na "uniwersał" to może być dobry wybór. A czy taki blank jest akurat w firmie? Bo może za tydzień będę w Wawie i chętnie bym go sobie obejrzał.
CezaryF
Cezary Furmanek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: ndz cze 10, 2007 15:16

Witam,
Batson i Sunrise są dostępne.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska